Wat is het elke dag toch smullen op de Nederlandse TV. Dag in dag uit kunnen we kijken naar verschillende discussieprogramma`s met daarin verschillende type presentatoren. Ik belicht er een paar. Ik denk aan de dagelijkse kost Pauw en Witteman en de Wereld Draait door. Verder kunnen we op dinsdag kijken naar Andries Knevel met het elfde uur en op sportgebied hebben we natuurlijk Jack van Gelder met het wekelijkse Studio Voetbal op zondag.
Op commercieël gebied kennen we voetbal praatprogramma Voetbal International. Dit programma wordt gepresenteerd door Wilfred Genee. Ik kijk graag naar de genoemde programma`s en naar de verschillende manieren van presenteren en vragen stellen van de verschillende presentatoren. Deze ’talkshowhosts’ zijn allemaal succesvol (geweest) en dit is aan ze af te zien. Als je een trouwe kijker bent ga je het karakter van de heren kennen. Zo hebben ze allemaal een verschillend karakter maar hebben ze 1 ding sterk met elkaar gemeen. Kom niet aan hun ego. Het mooie is dat elke presentator op zijn manier laat zien als die in zijn ogen een draai om z`n oren krijgt of onvoldoende hoog ingeschat wordt door een gast. Zo is het bijna genânt om te zien als Matthijs van Nieuwkerk in de rede wordt gevallen dat ie gewoon stoïcijns vooruit blijft kijken en met een volgende vraag eroverheen gaat. Andries Knevel is natuurlijk het voorbeeld van zelfoverschatting. De man vindt zichzelf fantastisch en laat dit vooral zien doormiddel van zijn vinger. De wekelijkse vertoning tussen kemphanen Hans Kraay Jr, Johan Derksen en Wilfred Genee is een lust voor oog en oor. Het gaat bij hen er meer over wie de grappigste is dan wie het meest relevante verhaal heeft. Jack van Gelder kwebbelt bij Studio Voetbal graag mee en duld geen tegenspraak van z`n gasten, en denkt dat hij zelf het wiel heeft uitgevonden. Nu Robert Jensen weer terug is zal er een nieuwe strijd losbarsten in Hilversum. Deze is al begonnen met een vete tussen Winston Gerschtanowitz. Ik vind het prachtig dit haantjes gedrag van al die ‘Anchormannen’ en vermaak ik me elke week kostelijk met hun programma`s. Toch denk ik dat de presentatoren wel wat meer zelfspot mogen hebben. Zelfspot is tevens de beste vorm van zelfkennis.

Categorieën: Media

2 reacties

Dees · 19 november 2009 op 15:57

Ha die zuid,

Leuk stukje. Of in ieder geval, je hebt leuk materiaal en daarbij hier en daar een originele en treffende kijk. Waar het een heel klein beetje aan ontbreekt is een voor het oog en de geest prettig aandoende indeling en je conclusie komt ietwat uit de lucht vallen. Een beetje zoals het in jouw gedachten gaat wellicht, maar voor een column heb je net meer nodig. Maar ben benieuwd naar je volgende.

KawaSutra · 20 november 2009 op 00:56

Ik ben het geheel eens met de reactie van Dees. Dus doe daar je voordeel mee.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder