“Wie heeft er een kort lontje?”
Deze vraag legden wij, leden van de tuttenclub, op de koffietafel. Eén van ons bekende dat die van haar alsmaar krimpt maar dat vonden we niet zo vreemd omdat zij sinds kort autorijlessen volgt. We gaven elkaar schouderklopjes en grijnsden: “Goed gedaan meiden. Naar mate de leeftijd vordert, worden we steeds milder.” En ik schepte op: “Mijn lont kan ik drie keer om mijn middel en acht keer om mijn nek wikkelen.”
Dom, dom, dom, had ik dat maar niet gezegd. Het was de goden verzoeken want binnen een week had ik bijna al mijn lont verspeeld. De eerste meters brandden af tijdens een vergadering waar een drietal herrieschoppers elkaar, als een stel pubers, heimelijk briefjes toestopte.Ze hadden zin om een flinke bom te laten ontploffen zodat ik op de kast zou belanden. Onder de tafel lukte het mij wonderwel om de reeds smeulende lont uit te trappen.

De tweede ontbranding ontstond terwijl ik een poging waagde om al zigzaggend tussen voetgangers door te fietsen die als een stel blinde mollen de weg overstaken. Toen een trottoirpiraat plotseling een kinderwagen de weg opslingerde, begon mijn lont te gloeien. Mijn bel krijste, mijn rem gilde en mijn fiets steigerde als een geschrokken merrie. De maat was vol en mijn lont begon vlam te vatten. Nu wil de pech dat deze aso-papa helemaal geen lontje had. Hij onstak in grote woede en schreeuwde dat ik me gedeisd moest houden. Als ik niet maakte dat ik wegkwam dan zou hij mijn gezicht eens flink metamorfosen. Ik droop met mijn lont tussen mijn benen af.

Het allerergste geval van lontontbranding vond afgelopen vrijdag plaats. Ik zat met een mok koffie voor de buis en keek naar As The World Turns. En net toen Alison wilde bekennen dat ze zwanger was van Chris, en niet van Aaron, ging de telefoon. Nu weet iedereen in mijn omgeving dat ze altijd welkom zijn en dat ze me altijd mogen bellen. Maar niet van maandag tot en met vrijdag van vier tot vijf uur want dan wil ik onzin opsnuiven. Ik snauwde mijn naam door de hoorn. “Wij hebben een aantrekkelijk aanbod als u uw verzekeringen door ons laat doorlichten,” kwijlde een stem aan de ander kant van de lijn. Dat had hij nu net niet moeten doen en ik ontplofte op een haar na. Ik vermoed dat hij op dit moment zijn ziektekostenverzekering moet aanspreken vanwege ernstige gehoorschade. Of op de bank van de psychiater ligt om mijn scheldkanonnade te verwerken.

Zo slonk mijn meterslange lont binnen een week tot een piepklein verkoold staartje. Voorlopig durf ik de tuttenclub niet onder ogen te komen.
Hoewel, zou zo’n lontje nog aangroeien?

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

21 reacties

KawaSutra · 1 oktober 2005 op 02:05

[quote]Nu wil de pech dat deze aso-papa helemaal geen lontje had.[/quote]
Gaat papa een keer rijden met zijn kind in de wandelwagen, doodsbenauwd voor alle wereldse gevaren die zijn oogappel kunnen bedreigen, komt er zo’n tuthola op de fiets aanracen alsof de weg helemaal van haar is. De veiligheid van je kind verdedig je met hand en tand, dan is het lontje in één keer opgebrand. 😀

Leuke column Li, visitekaartje voor CX.

Ma3anne · 1 oktober 2005 op 08:43

[quote]Ik droop met mijn lont tussen mijn benen af. [/quote]
Ik zeg niks.:-D

pepe · 1 oktober 2005 op 09:16

Weer erg leuk geschreven. 😛
Drie keer diep zuchten en tot 101 tellen dan groeit het lont wel weer 😉

Mosje · 1 oktober 2005 op 10:40

Een oud spreekwoord luidt: bontje komt om zijn lontje.
😛

Kees Schilder · 1 oktober 2005 op 11:00

[quote]“Wij hebben een aantrekkelijk aanbod als u uw verzekeringen door ons laat doorlichten[/quote]

O, LI.Alsjeblieft. Wil je hem de volgende keer met mij doorverbinden?
Erg leuke column.Genoten.

Louise · 1 oktober 2005 op 11:24

[quote]Hoewel, zou zo’n lontje nog aangroeien?[/quote]
Reken maar van wel, Li 😉

WritersBlocq · 1 oktober 2005 op 11:52

Ik sluit me bij Kawa aan wat betreft dat visitekaartje voor CX, helemaal mee eens.
Li, je hebt gewoon een hormoonlontje met elke dag een andere spiegel ,doe daar je voordeel mee ouwe tut! Tsjeeeeezuzzzzz, zou ik dat ook doen, tuttenclub, als ik nog niet eens oud ben 😮

Wright · 1 oktober 2005 op 12:14

:laugh: :laugh:

Li · 1 oktober 2005 op 13:04

[quote]doe daar je voordeel mee ouwe tut![/quote]

😡 😡 Hee Paulineke ff dimmen ja 😡 😡

champagne · 1 oktober 2005 op 16:45

Leuke column! De lengte van mijn persoonlijke lontje wil nog wel eens wisselen, afhankelijk van de hoeveelheid ‘aanstekers’in mijn omgeving 😉

wendy77 · 1 oktober 2005 op 16:48

Ook hier wisselt het lontje. Het kan dus zeker terug aangroeien 😉
Leuke column

Eddy Kielema · 1 oktober 2005 op 17:46

[quote]“Wij hebben een aantrekkelijk aanbod als u uw verzekeringen door ons laat doorlichten…”[/quote]
Mensen die bellen om dit soort aanbiedingen te doen kun je wat mij betreft niet hard genoeg afbekken! Leuke column, Li!

Geertje · 1 oktober 2005 op 18:27

[quote]“Wie heeft er een kort lontje?” [/quote]

Ik! Maar zou dan ook binnen een ’tuttenclub’ direct buiten de boot gezet worden. Kan zwemmen! 😛

Leuke column!

Trukie · 1 oktober 2005 op 18:54

[quote]Mijn bel krijste, mijn rem gilde en mijn fiets steigerde als een geschrokken merrie. [/quote]

Dit is toch smullen.

Ab · 1 oktober 2005 op 20:14

Leuke column, jawel zo een lontje groeit van zelf weer aan, gebeeurt bij mij regel matig. ab

sally · 1 oktober 2005 op 22:18

Net als bij jou varieert mijn lont van meters lang tot zéér miniem.
Erg mooie column.

groet Sally

melady · 2 oktober 2005 op 16:14

[quote] Als ik niet maakte dat ik wegkwam dan zou hij mijn gezicht eens flink metamorfosen[/quote]

Lijkt mij toch een alleraardigst aanbod.:-D

[quote]Nu wil de pech dat deze aso-papa helemaal geen lontje had.[/quote]
En wel een kind? Hoe kan dat dan?

Hij is weer leuk Li! 😀

klungel · 2 oktober 2005 op 20:46

De lengte van mijn lontje is weersafhankelijk en is gekoppeld aan mijn nachtrust. Verder wordt de brandsnelheid bepaald door de woordkeuze van de gesprekspartner en is gekoppeld aan het onderwerp. De vertraging van de ontsteking is echter weer random beinvloedbaar door algehele sfeer en is helaas nergens aan te koppelen.

Erg leuk weer Li. (is dat Li van Licht ontvlambaar?)

Dees · 3 oktober 2005 op 09:24

Lieve schat, petje af voor je lont. Ik was zo uit mijn vel gesprongen dat er alleen een kort lontje van me was overgebleven.

Erg leuke column, altijd actueel.

KingArthur · 3 oktober 2005 op 10:13

Ooo, jawel hoor dat lontje kan best weer aangroeien. En om je daarbij een beetje te helpen plaats ik deze reactie niet op maandag t/m vrijdag tussen 16.00u en 17.00u.

Mup · 18 oktober 2005 op 14:59

Li, hier onder de zon groeit alles sneller, je haar, je nagels, zelfs je lontje, ik gebruik er maar weinig van, zit op zijn tijd onder de plafondventilator, niets voor jou? Erg leuke column!

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder