‘Goedemorgen mevrouw De Vries, gaat u zitten.’ zegt de gynacoloog waarbij zij al sinds haar eerste uitstrijkje over de vloer komt. ‘Wat zijn de klachten?’ Isabelle, een prachtige vrouw van dertig jaar, gaat zitten terwijl haar hand bedachtzaam haar rok schikt. ‘Geen klachten hoor dokter,’ zegt ze, ‘Ik kom hier eigenlijk om mijn eitjes in te laten vriezen, want dat kan toch tegenwoordig?’
Hij kijkt bedenkelijk terwijl hij wat opzoekt in zijn computer. ‘Invriezen is inderdaad mogelijk tegenwoordig, maar mag ik vragen waarom u nu nog geen kinderen wilt dan? Volgens mijn gegevens woont u samen?’

‘Nou dokter, dat is eigenlijk een heel verhaal.’ zegt ze, ‘Roderick, mijn partner, is een hele leuke man, maar niet echt het type waar een vrouw kinderen mee groot wil brengen zeg maar. En ik wil ook nog lekker veel op reis. En niet te vergeten mijn carrière, die zit nu net een beetje in de lift en daar wil ik écht voor gaan! Dus nu heb ik er eigenlijk helemaal geen tijd voor, ik moet nog zoveel doen! Roderick denkt daar eigenlijk hetzelfde over. Hij heeft zijn zwemmertjes al in laten vriezen. Ik mag die wel gebruiken wanneer ik het tijd vind worden zegt hij, dus dat komt wel goed. Hij ziet er uitstekend uit en hij is nog slim ook, daar heb ik tenminste wat aan. Maar of we dan nog bij elkaar zijn? Ik denk het niet.’

De dokter zucht ongemerkt en gaat even verzitten. ‘Dit gaat nog even duren.’ denkt hij. ‘U weet dat de leeftijdsgrens waarbij de eitjes nog gebruikt mogen worden waarschijnlijk op 45 wordt gezet?’ Hij kijkt haar aandachtig aan terwijl zich een paar vragen beginnen te vormen.
‘Dat is geen probleem dokter, dat is eigenlijk de leeftijd die ik zelf al in gedachten had om met kindjes te beginnen, dus helemaal top!’ zegt ze opgelucht.
Hij leunt iets voorover en kijkt haar aandachtig aan. ‘Dus als ik het goed begrijp denkt u dat het op 45 jarige leeftijd allemaal klaar is? Uw carrière is compleet, u heeft alles al gezien wat u wilt zien en u denkt dat een man van rond de 45 graag met u achter de wandelwagen sjokt en de luiers verschoont?’.
Zij schrikt een beetje van die opmerkingen maar herstelt zich snel. ‘En dan nog wat dokter, ik heb ook gehoord dat draagmoeders uit de Scandinavische landen het meest geschikt zijn voor ons soort vrouwen, weet u daar wat meer over?’.

Hij leunt achterover en een grijns tekent zijn gezicht, ‘U gaat tegen die tijd ook verhuizen naar Alaska?’ vraagt hij.
Isabelle verschiet van kleur en vraagt: ‘Alaska dokter, ik peins er niet over, maar waarom dat dan?!’
‘Nou dat lijkt me logisch.’ zegt hij, ‘Met uw ingevroren eitjes, de bevroren zwemmertjes van Roderick, en de draagmoeder uit een koud land lijkt het me logisch dat de baby zich daar het beste thuis voelt, heel koud dus!!’.

Isabelle staat kwaad op en loopt stampend de praktijk uit zonder wat te zeggen, wéér een vent die haar niet begrijpt!


19 reacties

LouisP · 14 oktober 2010 op 20:19

hoi Mart, ‘k vond het verhaal best grappig, en beter dan de uitsmijter..die viel tegen. Is gynacoloog goed geschreven? Ik mis een letter volgens mij maar weet niet welke en waar.

Ik had een andere arts genomen, niet diegene waar ze zich al zo lang zich laat uitstrijken. Het lijkt me eerder een type die er nogal wat verslijt…
welkom!
Louis

Mart · 14 oktober 2010 op 20:49

Dank Louis, en je hebt gelijk natuurlijk. Mist een ‘e’ ergens 😉

Anti · 14 oktober 2010 op 21:35

Ik vind ‘m grappig Mart, niet lachen, gieren, brullen grappig, maar wel vermakelijk.
De uitsmijter had misschien wel gewoon weggelaten kunnen worden, de clue zit al in de voorlaatste alinea.

sylvia1 · 14 oktober 2010 op 21:39

Ik heb het in 1 adem uitgelezen.
Klein puntje van kritiek: ik kan het niet helemaal plaatsen, ik bedoel, je zet het onder actualiteiten, vraag me af waarom. Moet ik het lezen als kritiek op de steeds meer mogelijk makende voortplantingstechnologieen? Of het toenemende consumentisme in de zorg?

LouisP · 14 oktober 2010 op 21:41

Goeie reactie Anti,
k heb zo’n gevoel dat die Isabellea niet zo koud is als haar naam doet uitschijnen…wel grappig gevonden die naam trouwens..

Frans · 14 oktober 2010 op 22:14

Leuk verhaal

WritersBlocq · 14 oktober 2010 op 22:33

@ Rubriek: Ik heb schijnbaar een ‘Actualiteit’ gemist :eh:

Mwah, vind er niet veel aan. Meer een blogje dan column. Jij als auteur hanteert geen spelcheck, en wil toch dat het stukje serieus gelezen wordt – toch?

pally · 14 oktober 2010 op 22:36

Redelijk vet gemaakte actualiteit om over na te denken. De laatste twee regels hadden van mij niet gehoeven. Zo’n conclusie kun je beter aan de lezer over laten, vind ik,
Ook die vele uitstrijkjes van het begin voegen voor mij niks toe. Al is het wel leuk om een dekbeeldige komma toe te voegen na vloer 😀

groet van Pally

Ontwikkeling · 14 oktober 2010 op 23:41

Het is gynaecoloog. (sorry, als poli-assistente gynaecologie kan ik het niet laten).

De laatste regel zou ik hebben weggelaten. Ik snap je punt tussen de regels door, maar hij had nog net even scherper gekund.

Overigens is dit niet uit de lucht gegrepen. dit wordt toekomst. Het wordt steeds gekker.

Schorpioen · 15 oktober 2010 op 00:59

Inderdaad een punt dat scherper had gekund.

Wat niet scherper had gekund is de Martfoto. Die is heel erg Mart.

Fem · 15 oktober 2010 op 07:41

Tsja, alles al gezegd.. Het leest makkelijk weg en dat vind ik altijd wel prettig 😀

Chantalle · 15 oktober 2010 op 07:50

Ik vind het een leuk stuk. Het leest lekker weg.

Ennuh…welkom op ColumnX. Bijna iedereen is weer zo druk met verbeterpunten in de weer, dat een welkom er gewoon bij inschiet.

SIMBA · 15 oktober 2010 op 07:57

Welkom hier Mart, goede binnenkomer!

Avalanche · 15 oktober 2010 op 08:07

Welkom hier en wat mij betreft een leuke binnenkomer.

Mien · 15 oktober 2010 op 08:30

IJskoud de beste binnenkomer sinds lange tijd.
Welkom hiero @ CX!
Vlot en snedig geschreven.

Mien vol verwachting

arta · 15 oktober 2010 op 08:42

Ik vind het een leuk debuut!

@Schorpioen: Wat de profielfoto met het stuk te maken heeft, is mij onduidelijk… :eh:

Dees · 15 oktober 2010 op 11:46

Best tragisch eigenlijk.

dashuri · 15 oktober 2010 op 19:52

Mwah, niet heel erg misse vent toch, die Mart?

Of is er nu serieus iets met mijn Vlaamse hormonen aan de hand? :/

Trouwens: WELKOM hier, Mart!!

Mart · 16 oktober 2010 op 09:11

@iedereen
Dank voor het warme welkom en feedback. Daar kan ik wat mee.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder