In het zonnige Frankrijk staat ze nog. De koe die lacht. Dat is hier wel effe anders geregeld, dat hebben we ze wel even afgeleerd. In Frankrijk niet. Wanneer je dus door Frankrijk rijdt, met name de Dordogne, waar 40 procent van het aardoppervlak bedekt is met bos, vallen je een paar dingen op… Allereerst dat de files in zo’n gebied opmerkelijk kort en dus saai zijn. Soms maar twee à drie auto’s. Deze sjokken dan achter een trekker aan – niet in de betekenis van rukker of rugzaktoerist maar als landbouwvoertuig, alhoewel de bestuurder daarvan natuurlijk makkelijk in de eerste categorie zou kunnen vallen, het is tenslotte een Fransoos – om die vervolgens net voor een totaal onoverzichtelijke bocht, geflankeerd door een ravijn van enkele tientallen meters, even snel voorbij te flitsen. Vroeger zag je ze in Nederland ook, trekkers. Nu zie je alleen nog tractors en rukkers.

Een andere reden voor het gebrek aan fileleed is het feit dat een Fransoos, heel anders dan de gemiddelde kut-Hollander, gewoon even aan de kant gaat wanneer je langs wilt. Dat doen ze overigens in veel Europese landen. Voor zover ik weet heeft alleen de kut-Hollander de onverbeterlijke neiging tot uitlokking van zinvol geweld door middel van eeuwig links rijden.

En voor de wijsneuzen onder jullie: Ja, er rijden verhoudingsgewijs minder auto’s per vierkante kilometer. Maar zelfs in een stad als Parijs, alwaar we als gevolg van ongelukken twee uur mochten aanschuiven, worden je zenuwen niet zo zwaar op de proef gesteld als hier in het oude Hollandse Kutjesbroeck-aan-de-Pisbeek. Behalve natuurlijk wanneer je auto er mee dreigt op te houden als gevolg van brandstoftekort. Maar daar wil ik het eigenlijk helemaal niet over hebben. Eigenlijk wilde ik helemaal niet over auto’s beginnen. Maar over koeien en vogels.

Koeien. Die heb je er ook. Die staan daar in de wei, vreten gras en doen ‘moeeehoeee’. Het zijn wat loge beesten met van die droevige ogen in een dikke goeiige kop en die lopen dus gewoon in een wei. Je gelooft echt je ogen niet. Misschien heeft iemand van jullie zoiets al eens op tv gezien. Vroeger bedoel ik, lang voor de tijd dat tv synoniem stond voor realitysoaps met uitgerangeerde BN’ers en andere vullis. Je ziet ze hier wel eens in de supermarkt of slagerij. Maar dan ziet het er toch héél anders uit. Om je een beeld te vormen van een koe, zou je eens bij de kaasafdeling van je buurtsuper kunnen kijken. ‘La vache qui rit’ is zo’n kaasmerk met op de verpakking zo’n beest afgebeeld. Is nog lekker ook.

Iemand vertelde me dat we hier in Nederland een minister hebben die bedacht heeft dat koeien uit het landschap moesten verdwijnen. Ze waren toch wel heel belastend voor het millieu. Gelijk heeft die man of vrouw natuurlijk. Ons millieu moeten we vooral behouden. Daar kunnen we niet ook nog eens stront bij hebben. Wie koeien wil zien, moet maar naar Frankrijk gaan. Dat ze daar hun uitzicht willen verpesten door overal een boom te hebben staan en het risico willen lopen zo’n schijtend monster in de ogen te kijken, moeten ze daar lekker zelf maar weten.

En dan vogels. Kristustepaard! We waren in Cahors, een stad met zo’n 30.000 inwoners en in die stad was het druk. Veel verkeer. En wat denk je? Vogels. Overal om je heen hoorde je en zag je vogels. Je hoorde ze boven het geluid van de auto’s uit. Het kan aan de bomen gelegen hebben die ze daar zomaar langs de kant van de weg hun gang laten gaan met groeien en groen zijn, alwaar die kleine schijtende herrieschoppers zich verschuilen. Dat floot en tsjilpte maar alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En dan hebben we het hier niet over een zootje armzalige bedelende klote-duiven zoals in Amsterdam of een enkele ontsnapte kut-parkiet. Neeej, hele trossen hingen er in die bomen.

Neeee, ik ben blij weer thuis te zijn. Niks zo mooi als elkaar lekker vanachter het stuur te bekijken onderweg naar drukke bestemmingen, door ons vaalgroene vlakke landschap, omhuld door die mooie rustige grijze lucht. Een landschap dat gelukkig niet verstoord wordt door allerlei rare beesten maar gevuld wordt door prachtige uniforme prefabwoninkjes waardoor we ons allemaal gelijk voelen.

Stel je voor zeg. Koeien in de wei. En dat staat daar dan zeker te grijnzen ook nog…


15 reacties

pepe · 23 juni 2004 op 08:01

Luisterend naar de vele vroege vogels die hier in onze tuin scharrelen, lees ik deze column… Hij smaakt geweldig lekker.

Het doet me beseffen dat ik op een mooi plekje wonen mag, voor de koeien hoef ik alleen maar een straat uit te lopen. Evenzo voor de paarden en zwanen enz.

Ik vind het wel een verrassende column, van jou zijn we toch wel een beetje anders gewend 😉

Wayan · 23 juni 2004 op 08:25

In Belgie werd tijdens mijn jeugd een soort kaas verkocht met op de verpakking een tekening van een lachende koe. (la vache qui rit)
Mijn broertjes en ik plakten die verpakking ooit eens op de deur van de slaapkamer van onze zus, en nijdig dat ze was !

Waarom hebben voetballers één hersencel meer dan koeien? Anders schijten ze het hele veld onder.

Genoeg off topic.

Ik vind dit een hele mooie column, Viking !

viking · 23 juni 2004 op 08:46

[quote]Ik vind het wel een verrassende column, van jou zijn we toch wel een beetje anders gewend[/quote]

Twee weekjes vakantie in een normale en gezonde omgeving doet gekke dingen met je geest. Nadat ik weer twee dagen thuis was heb ik nog een columpje geskriebeld.
En díe, lieve Peep…

Louise · 23 juni 2004 op 08:47

Koeien, vogels, groen, bomen…
Hou op zeg, ik moet er niet aan dénken.

Dit is humor, geweldig! 😀

Kees Schilder · 23 juni 2004 op 08:55

Los van alles,je column is prachtig, Viking.
Ik onthoud mij van opmerkingen over Frankrijk uit familiaire overwegingen.Maar omdat het hier usance wordt om taaltechnische kritiek te leveren ,moet ik daar helaas wel in meegaan.
Komtie:Je schrijft “Kristustepaard”(???)
Bijbeltechnisch moet ik je wijzen op de historische vergissing in dit woord.
Psalm 90 gedeeld door 73 in verzen van de kop van Jut in het boek Job, zegt hierover: “Christusteezel” Let met name op de beginletter “C” in plaats van “K”
Hoop dat je iets kunt leren van deze milde kritiek op deze verder redelijk foutloze column.

viking · 23 juni 2004 op 09:49

Kees, ik ben je eindeloos dankbaar voor deze volkomen terechte terechtwijzing en ik zal mijn dankbaarheid ook gaarne kenbaar maken tijdens de CX meeting, vooropgesteld dat je komt.

Edoch waarde Paco, ik prefereer de letter ‘K’ boven de ‘C’ vanwege Kut en Kapitaal, mijn primaire levensbehoeften welke ik boven de Christelijke (lees Gristuluke) moraal en leer heb geplaatst…
Daarenboven is een paard een nobeler dier dan een ezel, al ontgaat mij de logica hier volkomen maar wil ik best geloven dat Christus een enorme ezel moet zijn geweest. Al was het maar door de wijze waarop deze lulhannes aan zijn einde is gekomen…

Ma3anne · 23 juni 2004 op 10:26

Ik zou zeggen: kom eens op vakantie naar de Achterhoek! Bomen, schijtende vogels volop en trekkers op de weg om het onthaasten te leren. Sterker nog: de trekkertrekwedstrijden worden er nog gehouden. (wat dat precies is, weet ik ook niet!)De koeien lachen je toe vanuit hun beschutte weilandjes in het coulissenlandschap.

Oke, er wordt soms lacherig gedaan om de Achterhoekse boeren met hun Benny Jolinkaccent, maar ik denk maar zo: de boer en de koe die het laatst lachen, lachen het best.

(ik denk dat ik maar eens bij de VVV ga sollicteren). 😀

Shitonya · 23 juni 2004 op 10:38

Als iedereen opeens vegatarisch zou worden, zouden er hier in Nederland nog wel meer koeien staan te grijzen. Maar ja, alsof ze weten dat ze gruwelijk afgeslacht worden en eindigen op je bord ’s avonds naast je piepers en spinazie, dan kijken ze je liever bedroefd aan, dan grijzend O_o

Beste column! 🙂
Weer eens iets anders dan dat we van je gewend zijn ^_^

Bakema_NL · 23 juni 2004 op 11:10

La vache qui rit….de lachende koe….idd, lekker te snaaien dat spul. 🙂

Eens kijken, de hele dag hoor ik hier vogels, zowel binnen in mijn huis (5 van die dingen) als vanaf buiten. s’Avonds een prachtig gezicht en gehoor, dan gaan honderden vogels hier een aantal ererondjes maken alvorens massaal neer te strijken in de bomen, vast ritueel. En als ik dan opzij kijk zie ik een hele horde koeien in de weilanden staan………….wat dat betreft herken ik je stukje dus niet. Maar als ik wat verder kijk dan mijn neus lang is moet ik je gelijk geven.
Er is zeker een contrast te zien wanneer je terugkomt van vakantie. Je rijdt Amsterdam binnen, ziet al die chagrijnige porems, een allochtoon staat een fiets te jatten etc…is me opgevallen inderdaad.
Van Fransen hoor je vaak dat ze onbeschoft en onbehulpzaam zijn, mijn ervaring is toch anders. Op het station in Parijs, een enorme tas op mijn rug, vrouw nog wat tassen en een kinderwagen met als vulling kind. Moesten we een taxi nemen naar een ander station om de reis te vervolgen. Netjes in de rij aansluiten met zo’n 50 mensen voor ons. Wat Fransen keken achterom en begonnen heel druk non non non te roepen en te gebaren naar ons naar voren te komen, een andere Fransman begon zeer gebiedend een grote taxi-bus te wenken die meteen onze kant op kwam en waar we in konden stappen. Mensen met kleine kinderen wachten niet in Frankrijk, die gaan voor. Ik ben zelden verbluft, maar toen was ik dat wel. Dat zul je in Holland niet meemaken.

Kees Schilder · 23 juni 2004 op 12:01

Ik kan ver met je meegaan maar dat Gristus een lulhannes is, moet ik bestrijden.
Dat heeft de pedofielenorganisatie,de BV Kutholieke Kerk genoemd, er van gemaakt.En natuurlijk de rest van al die religieuze sekses of heet het sektes?
De Christus waar ik in geloof staat boven elke twijfel verheven en heeft niets te maken met bijbels en andere sprookjes.
Je zult toch moeten toegeven dat hij Hans Klok redelijk overtreft

Mosje · 23 juni 2004 op 12:50

Viking is back in town! And how!
Welcome back, ouwe rukker.

viking · 23 juni 2004 op 13:02

Mmm jongens, ik lees hier een paar opmerkingen die mij, naast een big smile, ook doen fronsen.

Ik schreef dus dat je de vogels boven het lawaai van de auto’s uit hoort. M.a.w. de herrie van de auto’s deed onder voor die van de vogels. En dat midden op de dag.

Hier in ons kut-landje hoor ik ook vogels maar dan hoofdzakelijk vlak voor ik mijn schoonheidsslaapje ’s ochtends uit heb en laat op de middag of begin avond als heel holland aan de piepers zit. En dat is even iets héél anders.

Het feit dat ik me over zoiets al kan opwinden… of liever gezegd opgewonden kan worden. Is iets met hervonden innerlijke rust. Kan ik iedereen aanbevelen.

R@@F · 23 juni 2004 op 13:17

Godverdegodver…zou er bijna naar toe gaan, Lange dweil, top column weer!

R@@F

Irma · 23 juni 2004 op 13:59

Heerlijke column!

Blij dat ik als ‘god in frankrijk’ leef hier op dit eiland met de meest vreemde vogels die hier hun broedplaatsen verkiezen boven andere landen.

Maar een ding moet mij wel van het hart:
schapen zijn hier genoeg, maar ik heb ontdekt dat ik niet weet wat ik zie als ik ‘echte koeien’ in de weide zie staan hier en daar; iets dat in mijn jeugd een normaal fenomeen was. De door jou bedoelde minister heeft mij al eerder enorm geraakt door deze lachende goeiïge dieren als oud vuil en ‘stront’ in containers te lazeren, waarvan achteraf gebleken is dat ze niet ziek waren of anderzijds ‘de kweekjes’ zoekgeraakt zijn 🙁

Ik zou zeggen: verhuis naar ons eiland of staat er nog een leuk betaalbaar optrekje in Frankrijk?
😉

pleuro · 23 juni 2004 op 15:56

Ik hoef slechts vanaf de bank naar de muur te kijken om in een paar lodderige koeienogen te koekeloeren! Wietze van der Zee maakt er geweldige aquarellen van!!

Ik had al het genoegen gehad om een volledig detailleerd verslag te mogen ontvangen, maar nu op schrift is het nog mooier dan je verteld hebt!

de 10de juli eerst maar eens een grote lap koe op de BBQ gooien!

😀 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder