Wat heb ik ineens een enorme zin om weer te gaan studeren! Ik verlang terug naar de tentamenstress, de vrijdagmorgenkater en het Euroshopperbier. Oh oh oh, wat heb ik die dingen gemist. Jarenlang heb ik niet gedacht aan het schaamteloos gekopieer van studieopdrachten, het knikkebollen boven “Meso-economie en Bedrijfsomgeving” of het nachtelijk gezwalk door de stad, maar ik wil terug. En wel zo snel mogelijk! Al tijden zit ik muurvast in een keurslijf, maar godzijdank ben ik heerlijk wakker geschud. Ik ga weer leven, eindelijk! Mijn hartelijke dank gaat uit naar een universiteit in Nijmegen. In een poging om nieuwe studenten naar de Gelderse stad te trekken heeft de Radboud Universiteit een aantal promofilmpjes laten maken. Hierin is een knappe blonde stoot te zien, die in een doktersjasje met diepe decolleté quasi-wetenschappelijke kwesties aan de kaak stelt. Vanachter een ietwat streng ogend brilmontuur werpt ze steelse blikken in de camera en verleidt aankomende studenten tot een keuze voor Nijmegen. Man man, wat is ze lekker! Een volmaakt lichaam, dat van harte uitnodigt om uitgebreid bestudeerd te worden en met twee objecten om eens flink onder de loep te nemen. Mmmm. Ik ben om en denk er zelfs over om weer op kamers te gaan wonen. Droog brood en vitaminegebrek, here I come! De campagne is een geniale zet van de Radboud Universiteit. Echt, wie zijn studiekeuze op een andere stad laat vallen is gek. Nijmegen kan zich gaan voorbereiden op een enorme toestroom van eerstejaars. Ware het niet dat de sexy wervingscampagne in gevaar is gekomen!

Een bekrompen trien van de ondernemingsraad van de universiteit vindt de filmpjes ‘seksistisch en denigrerend’ en vraagt zich af welke studenten hiermee precies worden aangetrokken. Samen met wat andere fantasieloze schapenkoppen wil ze de uitdagende rolprenten verbieden. Treurigheid troef! Als je ook maar een greintje vertrouwen hebt in je nieuwe studenten, dan reken je er toch op dat ze door zo’n reclamefilmpje heen prikken? Je gaat er toch van uit dat ze zo slim zijn om zich niet slechts te laten leiden door een prikkelend filmpje? Alsof ze denken dat die sexy chick echt bij hen in de klas komt. Maar nee, de aseksuele brigade van de Radboud Universiteit heeft liever een doorsnee promovideo met een kalende vijftiger in een muf grijs maatpak met foute bruine schoenen eronder. En slechte teksten uitkramend als: “Studenten zitten in Nijmegen meer dan goed, zolang je je best maar doet”. Ik vraag me hardop af welke studenten je dáármee aantrekt!

Categorieën: Media

9 reacties

Anti · 17 november 2010 op 09:38

Ik ben erg voor sex en voor sexy, maakt het leven leuk. Maar ook ik vind dat de verseksualisering (= bij alles wulpse, kronkelende vrouwen)soms wel erg ver doorschiet en heb niet het idee dat dit in het voordeel van jonge meiden werkt. Waarom iets maken waar doorheen geprikt moet worden? En waarom richt je je maar op de helft van je doelgroep, tenminste heb niet het idee dat de gemiddelde meid door dit filmpje wordt aangesproken. Doe gewoon iets met frisse jongens en meiden, gooi er een lekker pittig muziekje en wat humor in (zet mijn part die ‘kalende vijftiger in een muf grijs maatpak met foute bruine schoenen eronder’ voor lul) en klaar.
Vond trouwens wel je beschrijving van studentenleven leuk: ‘Droog brood en vitaminegebrek, here I come!’

Avalanche · 17 november 2010 op 10:11

Erg leuke column, maar ik vrees dat ik het met Anti eens ben. Voortbordurend op de term ‘zinloos geweld’ vind ik dat je ondertussen gerust kunt spreken van ‘zinloze sex’.

LouisP · 17 november 2010 op 10:56

Kwiezel,
tot wanneer kan ik inschrijven?
Ik vind het een grappig gegeven en grappig geschreven..iedereen kan ermee doen wat ie wil? En zo schrijf je het ook!
o ja..tot wanneer kan ik inschrijven..

louis

Mart · 17 november 2010 op 11:01

Heel leuk. Jammer dat er niet een tweede filmpje is voor de dames, voor het evenwicht zeg maar.
Zo’n Pepsi Cola bouwvakker die al zwetend zit te blokken op een tentamen.

pally · 17 november 2010 op 13:14

Leuk, Kwiezel, maar wel helemaal op de mannelijke studenten toegespitst. Zou het ook vrouwelijke studenten weerhouden? Zo van: als er zulke mooierds zitten, heb ik toch geen kans?
Leuk geschreven, trouwens en lekker inconsekwent. Helemaal gaan om de sexy meid en vervolgens daar doorheen kijken. Vermakelijk, 😀

groet van Pally

datmensinkenia · 17 november 2010 op 14:36

Tot wanneer kan ik inschrijven?

arta · 17 november 2010 op 19:13

Hahaha, erg leuk, Kwiezel!
🙂

Kwiezel · 17 november 2010 op 21:39

Allen, wederom hartelijk dank voor jullie reacties!! Het lezen daarvan is bijna net zo leuk als het schrijven van een column!

Mien · 17 november 2010 op 22:34

Leuke column Kwiezel.
Doet me denken aan een promo-poster op de UvT (of toentertijd nog KUB) met als motto: Afstuderen in een wip. Op die poster lag een gebrilde jongedame, steunend op haar ellebogen met een boek boven het hoofd van een jongen, op een jongen.
Een geboortegolf volgde negen maanden later, na het verschijnen van de poster. Het is allemaal goedgekomen met deze studenten. Ze studeerden allemaal cum laude af als dr. en maxima cum laude af als papa of mama.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder