Lieve Sinterklaas,

Ik vraag aan u een nieuwe X-box met Halo2, snoep en de film van Saving Private Ryan. Dat is de mooiste oorlog die ik ken. Ik wilde ook de strip Rampokan Celebes vragen, maar mama zegt dat opa dat niet zo leuk zou vinden. Ik denk dat hij niet zo van strips houdt. Voor mijn beste vriendje Youssef wil ik een nieuwe school, want die is vorige week in brand gestoken, en nu is papa bang dat al die kinderen bij ons op school komen te zitten. Ik zag vorige week Prins Bernhard op de televisie. Dat is een zielige man, maar wel heel stoer want ze maken nu zelfs een stripboek over hem. Hij is volgens mij nog ouder dan u, en al honderd keer ziek geweest en elke keer maken ze hem toch weer beter. (papa zei dat hij later ook wel een draaideur in zijn kist wil. Ik snapte hem niet helemaal.) Mijn neefje is tien en heeft kanker maar voor hem kunnen ze niks meer doen, zeggen de dokters. Zouden ze over mijn neefje ook een stripboek maken?

Durft Zwarte Piet nog wel in Nederland te komen? Ik zie hem zo weinig op straat. Een paar jaar geleden zag ik er veel meer. En waarom gaat u altijd naar huis op zes December?
Groetjes,

Frank

Lieve Frank en alle andere Nederlanders,

Ik heb het geprobeerd, al jaren, al het goedheiligman geouwehoer, het heeft toch geen nut meer. Jongens en meisjes, Sinterklaas voelt zich een beetje kut. Toen ik vorige week aankwam in de haven na een drie weken varen was ik zelfs even bang dat er ook wel een aanslag beraamd zou zijn op mij. Ik heb, in de ogen van een bepaalde groep in jullie landje, namelijk alles tegen; ik heb zwarte knechten in dienst, smijt met geld alsof ik het kapitalisme zelf ontworpen heb en ben ook nog eens zwaar katholiek. Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan, ben ik mij bewust. Dus sinds vorige week heb ik ook een security-piet.

Sinterklaas zag het lang geleden al aankomen. Vorig jaar speelde het ook al, maar mijn pieterbazen zijn nu ook bang dat ze hun werk niet meer kunnen doen. De AIVD zou ze zomaar op kunnen pakken, want ze zijn uiteindelijk toch illegaal hier. En je weet hoe ontzettend hard de Nederlandse overheid optreedt. Misschien moet ik de pieterbazen ook twee paspoorten geven, dat schijnt hier wel vaker voor te komen, hoorde ik.

Sinterklaas heeft er geen zin meer in. Geen zin om elk jaar dat pokke-eind te varen met mijn stoomboot om aan te meren in een land dat met het jaar verrotter lijkt te worden. Mijn liefde voor de dorpsgek van europa ebt weg. Wat is er over van het landje waarin bij wijze van spreke kamervragen werden gesteld en parlementaire enquêtes werden gewijd aan het feit dat de kerstspullen al in de winkel lagen vóór de Sint geweest was? Jullie raken je identiteit kwijt. (Nu begint de burgemeester zelfs vraagtekens te zetten bij het symbool van de stad; de Kruikenzeiker. Blijf daar toch vanaf!) Een moord, al dan niet politiek, en de lieve kindertjes Frits B. en Henk van D. kunnen weer vierentwintig afleveringen vullen met uit hun nek zwammende politici vol van retoriek en ‘opiniemakers’ met hun derderangs meninkjes met de diepgang van een plas water. De dood van Theo als entertainment.

De zak van Sinterklaas is gewoon niet groot genoeg om al die stoute kindertjes, politici, terroristjes, journalistjes, opiniemakertjes en meninkjesspuwertjes mee naar Spanje te nemen. Ik snap trouwens ook niet wat sommige mensen hier nog doen, als ze het toch zo’n kutland vinden. Excuses voor mijn taalgebruik, maar ook Sinterklaas is het soms helemaal zat. Ik denk er serieus over om vanaf volgend jaar maar een ander land te bezoeken waar ik de kindertjes blij kan maken.

Waarschijnlijk zien jullie mij als buitenlander, als gastarbeider zelfs, met als enige verschil dat ik na drie weken weer netjes terugga naar mijn land van herkomst. Maar, jongens en meisjes, ik ben eigenlijk blij dat ik op zes december weer terugkan naar Spanje, zodat ik als enige vol overtuiging, zonder enige wroeging en met maar één paspoort oprecht kan zeggen: het is een kutland. Maar wel jullie kutland.

Met vriendelijke groet,

Sinterklaas


1 reactie

Zwarte_Piet · 3 december 2004 op 12:56

Even trantje wegpinken. Sinterklaas in sombere bui kan Piet slecht tegen. 😥

Geef een reactie

Avatar plaatshouder