Oktober is weer aangebroken in Nederland en de regen is weer gestart. Geen regen uit de wolken maar een regen van roze lintjes. De oktober borstkanker maand is in volle gang en overal in het land vinden acties plaats om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor zelfonderzoek en bewustwording. Vóór ik zelf met kanker werd geconfronteerd was ik me niet bewust van de gevolgen van deze ziekte die één op de negen vrouwen treft maar nu ik zelf een onderdeel ben geworden van de statistieken draag ik het roze lintje en waar het voor staat een warm hart toe.
Het lintje staat voor bewustwording en moet vrouwen helpen om de strijd tegen kanker makkelijker te maken. Toch staat het lintje ook voor veel verdriet want voor veel vrouwen is borstkanker meer dan alleen oktober. Zij voeren hun strijd het hele jaar door en vechten voor hun leven tegen de vijand. De overlever blijft vaak achter met lichamelijke en emotionele littekens maar bewijst sterk te zijn in lichaam en geest.

Elk jaar worden er diverse lintjes uitgedeeld aan mensen die zich sterk hebben gemaakt voor anderen of naast hun werk heldendaden hebben verricht. Natuurlijk verdienen zij de eer om in de orde van Oranje Nassau te worden gehuldigd maar sommige daden blijven onbeloond terwijl ze minstens zo dapper zijn.

Artsen en verpleging, vrienden en familie, patiënten en partners. Zij vechten samen tegen de kanker. In welke vorm het een iemand ook treft, de kracht die iemand nodig heeft om zich niet te laten verslaan door de ziekte en positief te blijven onder alle omstandigheden is een kracht die met geen pen te beschrijven is.

Oktober staat in het teken van borstkanker maar wat mij betreft zou er een lintje mogen bestaan wat door alle slachtoffers van elke vorm vol trots gedragen mag worden. Een lintje dat bewijst dat de drager een dapper persoon is die de vijand heeft overwonnen. Niet iedereen krijgt de kans te overleven en dat is een hard gelag maar het overgeven aan je lot is ook een daad van kracht. De nabestaanden hebben hen bijgestaan terwijl ze de vijand moedig in de ogen keken en niet opgaven voordat de strijd volledig gestreden was.
Ik heb mijn vijand overleefd en bewonder iedereen die nog aan het strijden is. Daarom geef ik in gedachten al die mensen een lintje, simpelweg omdat ze dat verdienen, net als ik!


Fem

"Today is a gift, that is why it is called the present"

11 reacties

Dees · 21 oktober 2008 op 13:49

Mooi, sober en serieus geschreven. Een pleidooi eigenlijk dat niet zou misstaan op de site van pink ribbon.

SIMBA · 21 oktober 2008 op 14:09

Goed dat je er aandacht aan besteedt Fem!
Een prima column, erg actueel in deze maand.

Mup · 21 oktober 2008 op 20:10

Deze hoort inderdaad op meerdere plaatsen! Hele sterke laatste alinea,

groet Mup.

arta · 21 oktober 2008 op 20:21

Ja! Goed dat je het geschreven hebt, juist deze maand, en niet alleen voor vrouwen. (ik heb een (mannelijke) kennis die ook borstkanker gehad heeft, en tot nu toe tegen zulke vreemde reacties aanloopt, dat ie het bijna niet meer durft te vertellen.)
Mooi geschreven, Fem, en gelukkig dat jij het overwonnen hebt!

WritersBlocq · 21 oktober 2008 op 21:12

Kanker. Er zou een Blijf-Van-M’n-Lijf-huis voor moeten zijn, en meer zulke goed geschreven verhalen als het jouwe.

KawaSutra · 21 oktober 2008 op 22:50

Een prima pleidooi voor een hartverwarmende actie!

pally · 22 oktober 2008 op 09:24

Heel erg mooi geschreven en die lintjes, die mogen ook namens mij uitgedeeld worden. Jouw column is des te sterker om dat je uit ervaring spreekt. Klasse, Fem!

:kus: Pally

lisa-marie · 22 oktober 2008 op 09:49

[quote]Ik heb mijn vijand overleefd en bewonder iedereen die nog aan het strijden is. Daarom geef ik in gedachten al die mensen een lintje, simpelweg omdat ze dat verdienen, net als ik![/quote]
Helemaal mee eens. Ik geef er een in gedachten mee aan al diegene die ik ken die er voor strijden of gestreden hebben.
Je hebt het met klasse beschreven :wave:

Ma3anne · 22 oktober 2008 op 10:19

Sterke column.
Helaas kan ik mijn moeder het lintje niet meer geven. Ze overwon drie jaar geleden borstkanker, maar de behandelingen en operaties werden haar zwakke hart fataal, vlak nadat we vierden, dat ze genezen was.
Mag ik haar lintje aan jou geven? :kus:

Mien · 22 oktober 2008 op 11:55

Voor lef en liefde mogen altijd lintjes uitgedeeld worden.

Knappe column Fem.

Mien

Fem · 24 oktober 2008 op 09:50

…na twee dagen zonder internet kan ik eindelijk deze fijne reacties bekijken… Bedankt daarvoor (en een dankje voor de buurvrouw omdat ze haar router weer heeft aangezet)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder