Potverdullemes, het is dinsdag 22 juli, en ik zie dat ik voor woensdag 23 juli mijn themacolumn over [b]mijn provincie[/b] dien in te leveren! Dat zal me leren om vaker in het Café te komen… En dat is nog niet het geringste probleem, want ik heb helemaal geen provincie! In dit mooie land van Vrijheid, Gelijkheid, en Broederschap zijn er namelijk slechts departementen. Vroeger, ja, vroeger waren er wel provincies. Toen was Nantes de hoofdstad van de provincie Bretagne, en zetelde in het Château des Ducs de Bretagne de, nee, niet Duc, maar Duchesse Anne de Bretagne, Koningin van Frankrijk. Maar tegenwoordig is Nantes de hoofdstad van het departement Loire-Atlantique, dat samen met de departementen Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe en Vendée de regio Pays de la Loire vormt. Inderdaad, Nantes hoort tegenwoordig, staatkundig gezien, niet meer bij Bretagne, en dat stoot menig Breton tegen de borst. Want cultureel en historisch blijft het gebied ten noorden van de Loire en ten westen van de Maine toch echt op en top Bretons. En dus hijsen de Bretonse rebellen in Nantes vol trots hun vlag, ar Gwenn ha Du (het Wit en Zwart), en komen zij eenmaal per jaar bijeen op het Place de Bretagne in de schaduw van de Tour de Bretagne om te manifesteren voor de staatkundige hereniging van het departement Loire-Atlantique met de regio Bretagne.

Wat is er, afgezien van Bretonse vrijheidsstrijders, nog meer te vinden in Loire-Atlantique? Natuurlijk de agglomeratie van Nantes dus, met haar ongeveer 600.000 inwoners de 9e agglo van Frankrijk, met haar vele groen, haar goede bereikbaarheid per TGV en autoroute, haar internationale luchthaven, haar geelgekleurde voetbalclub, en haar vele musea, theaters, kastelen, kerken, en andere bezienswaardigheden. Waaronder natuurlijk de [b]L[/b]ieu [b]U[/b]nique, waar lang geleden een ondernemende Breton een koekjesfabriek neerzette, er nog niet eens van dromend dat zijn bedrijf ooit met Scholiertjes en Bastognes heel Europa zouden bestormen. Onderhand is de LU daar al lang niet meer gevestigd, maar de oude fabriek is met zijn kleurrijke koepeltoren die doet denken aan een uitbundig gekleurde kruising tussen de Taj Mahal en het Kremlin tot monument uitgeroepen, en er huist tegenwoordig een cultureel centrum.

Verder zijn er de zeehaven van Saint-Nazaire, de stranden van La Baule, en het casino van Pornic. Natuurlijk is er de Loire, die bij Saint-Nazaire de Atlantische Oceaan ontmoet, en de vele rivieren die in de Loire uitkomen, zoals alleen al in de regio Nantes de Cens, de Chézine, de Don en de Erdre. Die laatste is zelfs ooit door de Zonnekoning uitgeroepen tot mooiste rivier van Frankrijk. Aan en rond de Loire en Erdre staat dan ook een ongelofelijke hoeveelheid kastelen, palijzen en landhuizen, die voornamelijk dienst deden als buitenverblijven voor Parijse nobelen.

Maar ook nu is Nantes weer in trek bij de Parijzenaren. Met de TGV is Nantes maar 2 uur van Parijs vandaan, en hele volksstammen Parijzenaren die een beetje rust zoeken verhuizen richting Nantes. En terwijl de Parijzenaren naar Nantes komen, wijken de Nantezen zelf uit naar de steden en dorpen eromheen. Landprijzen in een omtrek van 50km om Nantes zijn de afgelopen jaren gegroeid als kool. In Jans bijvoorbeeld, een dorpje op 40km van Nantes, vlak naast de vierbaansweg richting Rennes, is een stuk bouwgrond nu meer dan tweemaal zoveel waard als vorig jaar. Nozay, een aantal jaren geleden een onbeduidend dorpje aan die zelfde autoweg, begint te veranderen in een echte stad met een idyllisch centrum.

Maar ook in de agglomeratie van Nantes zelf wordt flink gebouwd. De ene na de andere nieuwe woonwijk verrijst in de buitengebieden. Zelf woon ik ook in zo’n nieuwe wijk, de Solvardière, in het geografische centrum van Saint-Herblain, de westelijke gemeente van de agglomeratie. Kortom, Loire-Atlantique is een snel groeiend en continu evoluerend departement met een rijke historie, dat al het nodige biedt voor industrie, handel, toerisme, en natuurlijk huisvesting en het dagelijks leven. Een departement dat nog een hele toekomst voor zich heeft.

[img align=right]http://eaglestorm.net/misc/as-en-al_icon.jpg[/img]

Categorieën: Thema column

1 reactie

MBB · 23 juli 2003 op 14:24

Prachtig verhaal!
De touristenbrochures zouden het niet beter kunnen doen 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder