Een vrouw loopt een showroom binnen. De verkoper begroet haar vriendelijk, en vraagt waarvoor ze gekomen is. “Ik wil graag een auto kopen,” zegt de dame. “Dan bent u hier aan het goede adres! Wat voor een auto wilt u hebben?” “Sja, dat weet ik niet,” is het antwoord, “want ik heb nog nooit een auto gehad. Om eerlijk te zijn, weet ik helemaal niets van auto’s.” “U heeft echt geen idee wat voor auto u wilt hebben? Een merk, een prijsklasse, een brandstoftype?”
– “Nee, geen idee…”
“Wat wilt u er dan zoal mee doen?”
– “Nou gewoon, de kinderen naar school brengen, en een beetje boodschappen doen.”
“Hoeveel kinderen heeft u, en ik welke leeftijd?”
– “Twee. Een jongetje van 8 en een meisje van 6.”
“En u wilt er boodschappen mee kunnen doen, zegt u?”
– “Inderdaad…”
“Dan raad ik u deze Ford Exterminator aan! Een superveilige auto (want u wilt toch wel dat uw kinderen veilig zijn?). Plaats voor twaalf personen, heel handig voor kinderfeestjes! En u kunt er voor twee weken boodschappen in doen. De 4 liter v12 benzinemotor levert genoeg kracht om in tien seconden van nul tot honderd te gaan, heel handig voor snel optrekken om rotondes op te komen, en geeft u een topsnelheid van 280km/h. Verder is het ook een perfecte offroad! Kunt u heerlijk met uw kinderen uitstapjes op het strand of in een oerwoud maken!”

De vrouw denkt even na, en zegt vervolgens “Ja, ik neem hem”, en ze gaat naar huis met een spiksplinternieuwe SUV waarvan ze minstens 80% van de mogelijkheden nooit zal gebruiken. En dat terwijl een tweedehands Golfje ruimschoots in haar behoeften voldaan zou hebben, voor een fractie van de prijs van die zojuist aangeschafte monstertruck.

Dit klinkt vreemd? Pure fantasie? Op zo’n manier zouden klanten zich nooit laten oplichten? Toch gebeurt het dagelijks. En geen consumentenorganisatie die er naar kraait.

“Wat wilt u er dan zoal mee doen?”
– “Nou gewoon, wat emailen en surfen. Ik ben niet zo’n spellenfanaat…”
“Neemt u dan deze 4GHz Xeleron Xtreme met 1024MB HyperRAM en nVideo GreatOn 256MB videokaart! Uiteraard met Windows 2003 Professional Server editie, om professionele performance en stabiliteit uit uw computer te halen! En vergeet niet de gigabit internetaansluiting van Wanabee die in de aanbieding is!”


2 reacties

MBB · 29 mei 2003 op 02:09

[quote]”Dan raad ik u deze Ford Exterminator aan
. . .
En dat terwijl een tweedehands Golfje ruimschoots in haar behoeften voldaan zou hebben, [/quote]
Eeen GOLFJE bijfd e FORD-dealer? 😕 Rare showroom heeft die dealer van jou! 😛

Maar wat computers betreft heb je gelijk; min computerdealer heeft me een dvd-speler angesmeerd, zonder er bij uit te leggen dat er een decoder voor nodig is! (naast gewoneafspeelsoftware)
Heeft me maanden gekost voor ik erachter kwam (huurde een dvd out videotheek) en toen vertelde die goochemert dat ik wel een dvddecoderkaart of -software kon kopen voor slechts €60,-! (heb gelukkig na maanden zoeken wat op internet gevonden.)

Kobus · 29 mei 2003 op 17:57

Denk dat het overal zo toegaat. Ligt voor een groot gedeelte aan het feit dat iedere zaak ook branchevreemde producten verkoopt.Zoals computers, zonder dat de verkopers er verstand van hebben. Ander punt is dat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat dit ook nauwelijks bij te benen is. Uit verkoop strategie stopt men steeds meer onderdelen in een kast terwijl de prijs hetzelfde blijft. Was overigens vroeger veel meer een golfbeweging. Zo’n zeven jaar was softwareontwikkeling in de markt prijsbepalend. Daarna bleek het goedkoper om software te vertalen naar onderdelen. En bepaalde de prijs van de onderdelen de prijs van het produkt. Nu neemt men het eenvoudigste kastje met onderdelen. En corrigeert men softwarematig alle toleranties en gebreken van het apparaat. Wij vragen er niet om, maar de markt biedt niks anders meer.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder