Een onversneden schandaal is het, en alle betrokkenen moeten zich diep schamen. Als je op het op één na drukste station van Amsterdam uit de trein stapt, dan kun je als je bent aangewezen op een rolstoel of een rollator niet overstappen op de tram, en ook een aantal buslijnen is onbereikbaar. Ga maar kijken, daar bij het WTC. Tram 5 is omgelegd, en loopt nu over een viaduct voor het station. Traplopen dus. Maar er was beloofd dat er een lift zou worden geplaatst. En naar goed ambtelijk gebruik is dat dus niet geregeld. Iets met een bouwvergunning ofzo. Terwijl al heel lang bekend is dat tram 5 zal worden omgelegd, en er op dat viaduct ook allerlei buslijnen stoppen. Die lift zal er ongetwijfeld wel een keer komen hoor, ik verwacht omstreeks Sint-Juttemis. Eerder niet, want er schijnt wat geneuzel over de schoonheidscommissie te zijn, ofzoiets. Maar wat is er nou erger: een niet al te fraaie lift in een gebied dat toch al niet bepaald uitblinkt in schoonheid, of een ontoegankelijk OV-knooppunt?

Als er één ding is waar ik een pesthekel aan heb, dan is dat aan een onbetrouwbare overheid. En die overheid had een lift beloofd. Een lift die absoluut onmisbaar is: immers, het openbaar vervoer moet voor iedereen bruikbaar zijn. Dus ook voor gehandicapten en moeders met een kinderwagen.

Het is sowieso al schandalig slecht gesteld met de roltrappen en liften die door het Amsterdamse GVB worden beheerd. Storing, “wegens onderhoud buiten gebruik” of gewoon stuk. Klaar ben je ermee. Maar de gebeurtenissen rond de ontbrekende lift naar de tram- en bushaltes bij station Zuid-WTC spannen de kroon. Laat de Amsterdamse verkeerswethouder Tjeerd Herrema maar eens uitzoeken wat er nou precies is misgegaan. En wat mij betreft mag ‘ie de verantwoordelijken de laan uitsturen. Weg ermee!

Categorieën: Verkeer

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

8 reacties

SIMBA · 19 mei 2008 op 18:00

Het lijkt wel of je boos bent Driek 😀
Leuke titel!

De_PessiMist · 19 mei 2008 op 19:00

Titel is heerlijk! De column zelf vind ik ietwat minder. De afsluiting is nogal zwak, het klinkt voor mij niet als een slot eigenlijk. Het mag voor mijn part gerust agressiever, raker. Laat het gerust tot in Keulen donderen met je woorden.

Prlwytskovsky · 19 mei 2008 op 19:46

Ik kan het mis hebben hoor maar had je niet eerst even kunnen bellen met het A’damse GVB? 😕

lisa-marie · 20 mei 2008 op 11:13

Dit is nou precies hoe het tegenwoordig werkt. Schoonheid gaat voor praktisch gebruik.

Neuskleuter · 20 mei 2008 op 11:24

Ah, lekker, Driek diept een onderwerp wat verder uit. Er spatten wat boze vonkjes over mijn scherm tijdens het lezen, waarvan een klein deel zelfs naar mij is overgesprongen.

Nu je als klokkenluider je werk hebt gedaan, ga je dan ook zelf met andere creatieve oplossingen voor het gebrek aan de liften komen? Redder Driek, met een gehandicapte op zijn rug en een kinderwagen door zijn rechterarm gehaakt?, op weg naar lijn 5? Dat lijkt me nog eens schitterend. Schrijf er vooral nog een stuk over.

Mup · 20 mei 2008 op 15:21

hele leuke titel inderdaad, en ptr heeft me de woorden al uit de mond genomen, geen telefoonverkeer deze keer. Insturen deze naar Tjeerd, zwart op wit blijft veel beter hangen dan een telefoongesprek,

Groet Mup.

DriekOplopers · 20 mei 2008 op 18:58

[quote]Nu je als klokkenluider je werk hebt gedaan, ga je dan ook zelf met andere creatieve oplossingen voor het gebrek aan de liften komen? [/quote]
Deze column staat ook op de website van de PvdA, en wordt dus door veel betrokkenen gelezen. Inmiddels is NS met een brief hierover bezig (want het is ook hún station, en het zijn ook hún klanten), jaag ik op de scalp van de verantwoordelijken, staat beheer & onderhoud op de agenda van het wettelijk overleg tussen overheid en consumentenorganisaties, trad ik op op televisiezender AT5 (heeft altijd veel impact op politici). Wordt dus beslist vervolgd.

Neuskleuter · 20 mei 2008 op 20:16

Oh. Driek die tegen alles dat slecht ter been is zegt: “Je kan m’n rug op!” had me ook wel leuk geleken. Misschien kan je dat als extra publiciteitsstunt doen. Lijkt me best cool. Je kan dan gelijk SBS6 inschakelen, die vallen er wel voor.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder