Er komt een tijd dat er geen mannen meer zijn. Het duurt nog even, zo’n 125.000 jaar om precies te zijn, maar dan is het ook helemaal gebeurd. Kijk je op de tijdschaal van de evolutie – een miljoenen-jarenschaal – dan zou je zelfs kunnen zeggen dat mannen eigenlijk al zo ongeveer uitgestorven zijn. Waaraan hebben die mannen dat te danken? Aan hun machogedrag? Kunnen ze niet goed genoeg met stress omgaan? Zijn ze te vaak soldaat?

Nee, het ligt dieper. In het Y-chromosoom, dat ervoor zorgt dat de baarmoedervrucht zich tot een man ontwikkelt. Dat chromosoom ziet er bij onze soort niet al te best uit. Als je een foto van X en Y ziet (zie onderstaande sites), blijkt Y een sneu vormeloos hoopje naast een fier X-chromosoom. En het wordt bepaald niet beter, want het wordt constant belaagd door dat X-chromosoom èn door celdeeltjes genaamd mitochondriën.

Niet alleen de mens heeft daar last van. Er bestaat een tropische vlindersoort waarbij het Y-chromosoom al zo vaak het onderspit delft, dat er tegenover iedere drie mannetjes 97 vrouwtjes staan. Op ieder mannetje pakweg 32 vrouwtjes, dus. En er zijn waarschijnlijk ook al veel soorten uitgestorven omdat er geen mannetjes meer waren.

Maar goed, we kunnen er ook nog allerlei oplossingen voor bedenken in de ons resterende 125.000 jaar. We zijn al aardig ver met kloontechnieken en die kunnen we zover perfectioneren dat er geen mannen meer nodig zijn. Tuurlijk, het nut van de mannen zit niet alleen in de voortplanting, ze hebben sociaal en gezinstechnisch gezien ook een rol. Maar vrouwen zijn inventief en flexibel genoeg om daar iets op te vinden.

Toch?

Nu ben ik een man en ik moet toegeven dat het een beetje vreemd voelt om daarmee in het gezelschap te verkeren van de brontosaurus en de dodo. En ik vraag me af wat vrouwen er tegen die tijd van zouden vinden. Toch wel leuk geweest, met die mannen? Tsjonge, wat gaat het eigenlijk goed zonder ze? Wat was dat ook alweer, een man?

Laatst gedroomd dat ik een tropische vlinder was. Heerlijk gefladderd.

Noorderlicht-documenten hierover:
[url=http://noorderlicht.vpro.nl/wetenschap/index.shtml?3626936+4257491+14032942]Dood aan alle mannen – Geneticus becijfert uitsterven Y-chromosoom[/url]
[url=http://www.vpro.nl/wetenschap/index.shtml?3626936+4257491+19027229]De vijfde kolonne – Mitochondriaal DNA belegert genen[/url]


6 reacties

WritersBlocq · 21 september 2004 op 15:08

Leuk en goed geschreven Massau!
Maar jullie moeten wel je mannetje blijven staan hoor, anders hebben wij niks te zeuren… en moeten we aan onszelf toekomen. Ik moet er niet aan denken.

Bakema_NL · 21 september 2004 op 19:21

Ach ja, dan is het met de vrouwen ook gebeurd, want als die met zijn allen overblijven is het geen hok met herrie, maar een aardbol met herrie………ineens begin ik die landen te begrijpen, zijn er nogal een paar, waar de mensen een jongen prefereren boven een meisje…zijn hun tijd vooruit dus.

KingArthur · 21 september 2004 op 21:17

Tja, dit werpt wel een ander perspectief op het ‘zwakke’ geslacht.

viking · 22 september 2004 op 10:52

Nou fijn! Bedankt! Dat we uitsterven is één ding maar dat ík de tijd niet meemaak dat de verhoudingen 30:1 zijn niet meemaak, dáár baal ik nou van! 😀

ignatius · 22 september 2004 op 16:25

Het zou natuurlijk fijn zijn als we allemaal zouden evolueren tot hermafrodiet. Ben je ook van het gezeur “ik heb hoofdpijn en mijn krulspelden in schat”af.

Raindog · 25 september 2004 op 13:59

Erg leuk en informatief stukkie Massau. Ik was even bang dat je een ‘De zin van….’ cyclus zou gaan beginnen maar gelukkig heb je meer te vertellen. Als je het mij vraagt heeft dat zin.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder