Ik heb ze vaker van die momenten. Een goede Nederlandse uitdrukking is er niet voor meen ik.
Een ‘felt sense’ waar ook ik mij zo nu en dan op betrap het te hebben: het ‘Aha-erlebnis.’
Zo ook vanochtend. In een slakkengang naar de kiosk bij het treinstation om Trouw mijn krantje te kopen en samen met de eeuwige kop koffie de trein naar R. te nemen.
Het was rustig op het perron en ik probeer wat zonnestralen mee te pikken die weken geleden voor het laatst had moeten schijnen.Verder was alles normaal. De koffie was als gewoonlijk wat lauwig en ook de trein was keurig te laat, niets vreemd dus. Eenmaal mijn vaste plek in de trein ingenomen, op een klapstoeltje in de verbindingsruimte tussen twee treinstellen, sjokken twee jonge langharige rockers voorbij met elk aan een hand het handvat een spiksplinternieuw geluidssysteem, zo groot dat ik de titel ‘portable’ er niet aan zou willen geven. Ik besluit ze Neil en Ozzy te noemen.
Op een sociaal wenselijk volumeniveau krijg ik rock uit de eighties voorgeschoteld en ik sla met een tevreden zucht misschien wel de beste krant van Nederland open.
De reis vordert, zo ook mijn ochtendkrant.

De kop heb ik nog niet gelezen, wel gezien maar is niet tot mij doorgedrongen. Naast de tekst staat een foto. Tamelijk groot.
Er staat een vrouw op die foto, en verdomd ik ken haar ergens van. Wat zegt de krantenkop?
Er wordt ge-quote: “Ik heb toch de leukste pop.”
Met een schuin oog kijk ik de rockers aan. ‘Wat kijkt die vent moeilijk’, zie ik ze denken.
Die vrouw, op wie lijkt dat mens?

Een van de rockers draagt een shirt van Soundgarden, een van de betere band uit de negentiger jaren.
En verhip, het schiet me te binnen.
De vrouw in de krant lijkt sprekend op een creatuur uit de videoclip [i]Black Hole Sun[/i] van Soundgarden.
Een ‘gemodificeerd’ vrouwenhoofd dat blootstaat aan een apocalyptische hitte en waarbij de ‘verbeteringen’ in haar gezicht beginnen te smelten.
Dit is ze, de vrouw uit de clip. Op pagina zestien staat ze in het katern ‘de Verdieping’.
Niet dus.

Het blijkt Marijke Helwegen te zijn, de ‘ambassadrice van de cosmetische chirurgie’, zoals ze zich zelf graag noemt.
Een dame van vierenvijftig stokoude lentes. Toch zou je haar dat niet geven. Ik weet namelijk niet wat ik haar zou moeten ‘geven’. Elk menselijk aspect is volgespoten of ge-liposuctiedeerd. Net als die vrouw in de clip, die naast van de olie glimmende bodybuilder haar onethisch grote lippen stift.
Complimenten aan de fotograaf! Iemand zo op de gevoelige plaat weten te leggen dat je echt gaat denken dat ze een special effect uit een videoclip is, een vakman!!

Zelf denk ik dat Marijke aan de basis heeft gestaan van het briljante recycle idee. Haar talloze liposuctiebehandelingen hebben aardig wat overtollig vet opgeleverd. In plaats van hiermee de composthoop te verhogen heeft zij dit als eerste gerecycled.
Het scharrelzwijntje bij haar lokale bio-boer heeft heerlijk gesmikkeld van die pudding.
En later, na een ‘heerlijk’ leventje, ligt knorretje in de koeling bij de lokale buursuper als biologisch speklapje in de koeling. Met BSE, dat wel. En je durft het bijna niet hardop te zeggen, maar dat krachtvoer waar die beestjes zo ziek van worden…….Het vet van Marijke!!

Nu is Marijke een strakgetrokken doos in de laatste fase van haar leven. Haar borsten zo hard van de siliconen dat ze ‘er een kopstoot mee kan geven.’
Marijke broedt haar volgende plannetje uit. Om chemische luchtverontreiniging te voorkomen levert ze bij elke begrafenis of crematie van een ‘cosmetisch chirurgisch’ geholpen iemand een klein chemisch afvalbakje. Een beter milieu begint bij jezelf moet ook Marijke denken.

De rockers plaatsen een nieuw cd-tje in de lade van de speler die geruisloos opgaat.
Ik vraag wat ‘zo’n ding’ nu kost.
“Bijna driehonderd euro”, zegt Neil. “Nou eigenlijk iets meer. Er zat ook nog een verwijderingbijdrage bij.”
Meteen moest ik aan Marijke denken, kort want de machinist meldde dat we R. binnenreden, het eindstation.

[img]http://home.hetnet.nl/~columnx5/copyrightmartijn.jpg[/img]


11 reacties

Kees Schilder · 15 november 2003 op 10:20

Amice,
Elke keer als ik een column van je tot mij neem, denk ik “hier kan hij niet overheen”. En toch flik je het weer!
Mijn complinmenten.Ik zou jou graag dagelijks in Trouw willen lezen.Onderhand genietend van koffie en rust.Kan dat niet geregeld worden?

viking · 15 november 2003 op 10:37

Zou ze haar doos ook laten recyclen? Het zal je maar gebeuren (niet dat ik de kans groot acht) dat iemand haar wil bespringen… stuitert hij eerst met zijn achterhoofd tegen het plafond waarna, door natuurkundige wetmatigheden (actie – reactie geloof ik), Marijke achter hem aan schiet, jij in een leeg bed terug knalt en de siliconedoos door de kamer stuitert als een superstuiter. (Zie ‘Guust Flater’ strips voor het visuele effect). 😛

Li · 15 november 2003 op 13:52

Briljant Martijn. Echt briljant!

Li

deZwarteRidder · 15 november 2003 op 14:09

OOOh Martijn..
hij is o zo herkenbaar .. alleen al bij de beschrijving van Marijke sprong haar beeltenis op mijn netvlies… glad ,strak en eigenlijk zo weggelopen uit de rooworst reklame: “Ja jongen.. dat is nou je moeder”
Ha ha een goed begin van de dag dus..carry on old chap!!
Rich@Rd

deZwarteRidder · 15 november 2003 op 14:09

OOOh Martijn..
hij is o zo herkenbaar .. alleen al bij de beschrijving van Marijke sprong haar beeltenis op mijn netvlies… glad ,strak en eigenlijk zo weggelopen uit de rooworst reklame: “Ja jongen.. dat is nou je moeder”
Ha ha een goed begin van de dag dus..carry on old chap!!
Rich@Rd

Martijn · 15 november 2003 op 15:26

Waarde collega’s,

Hartelijk dank voor de reacties.
Tegenwoordig huppelt deze dame op therapeutische basis rond zonder rolator,
bij Carlo & Irene.
(Niet dat ik daar ooit naar kijk, maar ik zat bij de kapper en toevallig stond deze zender op.)

Eigenlijk is Marijke ziek en zielig. (leuke titel voor een show?)
De tand des tijds knaagt aan iedereen, ook aan mij. Maar Marijke heeft zich haast tot karikatuur van zichzelf gebombardeerd.
Ik zit eigenlijk te wachten op het moment dat zij model staat voor de ‘Mattel Mature Barbie’

Ik vind Marijke dus zielig, maar de mensen die haar gebruiken/misbruiken veel erger.

Groet Martijn 😀

Ps. ’s Avonds bij de kapper op zondag?! Hmmzz, toch een betere smoes bedenken. 😛

pepe · 15 november 2003 op 16:56

Als ik al in de spiegel van de kapper kijk, laat mij dan maar genieten van de lach-krimpies bij de ogen.
En aan barbies heb ik altijd al een hekel gehad, ze hadden er nooit een met sproetjes en rood haar
😡 Niet zo’n groot probleem want sproeten tekende ik er zelf wel op 😉

Maurits · 15 november 2003 op 17:50

Laat ik dan maar degene zijn die het voor Marijke opneemt. Mannen vinden het toch allemaal geweldig als vrouwen hun best doen er glad en strak uit te zien. Iets wat waar ze zelf wel eens wat meer aan mogen doen. Ik vind het dapper dat Marijke het op haar leeftijd nog zo vol weet te houden. Dan is er meer nodig dan alleen regelmatig echt sporten en gezond eten. Pas echt triest zijn vrouwen die het soms al voor hun 30 ste zo uit de hand hebben laten lopen dat grote restauratiewerkzaamheden dan al nodig zijn. Ik ken er van 50 die het puur natuur veel beter doen dan andere van 25. En die siliconenborsten, ze zien er een stuk prettiger uit dan die theezakjes.

Ik ben trouwens nieuwsgierig, Martijn, naar de herkomst van je inside information over Marijkes veronderstelde liposuctie en de bestemming van het afvalproduct.

R@@F · 15 november 2003 op 18:23

Martijn,

Soms sta je te zeiken in de heren wc, al staand bij zo een urinoir kijk je als vent altijd “ongewild” opzij voor een gelijkend waren onderzoek. Met als hoop dat je er achter komt dat jou genotsknots ceeeeeentimeters langer is dan die van de man die naast je staat te zeiken. Waardoor je ongegeneerd een beetje overdreven macho kan gaan staan naschudden en vervolgens wijdbeens weglopen omdat jij als zwaar geschapen testosteron kanon moeilijk je benen bij elkaar kan houden. Natuurlijk heb je niet altijd de langste c.q de beste, want stel er staat een grote neger naast je en je weet wat de verhalen over negers zijn niet waar? Maar bij één ras heb je een kans van 100% dat jou love-tube langer is dan die van jou pissende buurman, en dat zijn die Chinezen, die hebben en dat is bewezen de kleinste van alle menselijke rassen. De Chinezen hebben zeg maar een echt niemendalletje. Martijn, elke keer als ik een column van jou probeer te vergelijken met een column van mezelf voel ik me een Chinees. En daarom haat ik je!

R@@F

p.s
Wereldklasse!

Modo · 16 november 2003 op 12:03

Raaf, wat een PRACHTIG metafoor!!

Inderdaad een zeer leuke column!

Martijn · 17 november 2003 op 08:44

R@@F,

Om met deze (overigens leuke) metafoor mee te gaan:

[i]’Het maakt niet uit hoe groot hij is, maar om de inhoud die er uit komt.[/i]

En in dat geval ben jij een behoorlijke zeikerd. 😉

Groet Martijn 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder