Met haar ogen stijf gesloten ligt Susan op het bed. Op haar wordt gekreund en gehijgd. “Zeg dat je van me houdt, schatje.” Lusteloos liegt ze: “Ik houd van je.” Grommend komt hij op deze woorden tot een hoogtepunt. Ze kan een zucht van opluchting niet onderdrukken. Het ontgaat hem. De toegestoken honderd euro stopt ze snel weg.

Vlug neemt ze een douche en gaat weer op haar stoeltje voor het raam zitten. Het is rustig vanavond. Freek zal niet blij zijn. Haar beroepsmatige kilte verdwijnt als Susan aan haar vriendje denkt. Haar trekken verzachten en een vage glimlach omrandt haar lippen. Elke avond komt hij bij haar langs om te kijken hoe de zaken gaan. Meestal brengt hij iets lekkers voor haar mee. Ze begrijpt al die mensen niet, die zeggen dat hij slecht is. Meestal is hij erg lief.

Uitdagend lacht ze naar een langslopende man. Zonder succes. Ze kijkt op de klok. Één uur pas, dus nog minstens vier uurtjes te gaan. De straat goed in de gaten houdend probeert ze de tijd te doden met een boekje. Zuchtend legt zij het na tien minuten weer weg. Ze blijft maar denken aan wat er vanmiddag gebeurde.

Kort nadat ze haar plaats aan het raam had ingenomen kwam er een vrouw binnen. Ze wilde met haar praten. Algauw zat Susan verhalen te vertellen van jaren geleden. Even was het alsof ze niet hier zat. Even was ze weer een meisje en geen leeftijdsloze prostituee. Ze vertelde over haar jeugd, over haar ouders die hun carrière belangrijker vonden dan haar. Ze bleven er maar op hameren dat een goede baan en goede leerresultaten belangrijk waren, zelfs toen Susan haar school al niet meer bezocht.

Zogauw de coffeeshop open ging zat zij daar. Ze zorgde er voor om altijd op tijd thuis te zijn, zodat haar ouders niets zouden merken. Dat ze geld van hen stal voor wiet hadden ze niet door, maar één slokje uit hun whiskeyfles werd wel gelijk opgemerkt. De alarmbellen gingen pas écht rinkelen toen er ook nog een zakje wiet van haar werd gevonden. Een enorme ruzie volgde, waarbij de gedachten van anderen belangrijker leken dan de gevoelens van Susan. Geheel overstuur verliet zij haar ouderlijk huis. “Als je nu weggaat hoef je nooit meer terug te komen,” riep haar vader nog. Wanhopig ging ze op zoek naar Freek Al kende ze hem nog maar kort, toch ving hij haar liefdevol op in zijn flat. Ze kwam bij hem niets tekort. Hij had zelfs pillen voor haar om haar zorgen te vergeten.

Pas weken later begon hij om tegenprestaties te vragen. Natuurlijk sputterde zij eerst tegen. Hoe kon ze met andere mannen naar bed gaan, terwijl ze van hem hield? Freek bleef echter doordrammen. Nadat hij haar dreigde de pillentoevoer te stoppen, gaf ze toe. Het ‘gevoelens uit-knopje’, waarvan hij zei dat elk mens het bezat bleek ook bij haar aanwezig. Al snel zat ze achter het raam, wachtend op de volgende klant.

Terwijl Susan nog wel uren door had kunnen ratelen tegen de vrouw, stond Freek plots in de ruimte. Zijn gezicht was vertrokken van woede. Hij beval de vrouw weg te gaan. Toen Susan alleen met hem achter was gebleven, vertelde hij haar dat ze een hulpverleenster was die meisjes als zij weer wilde herenigen met hun ouders. Woedend dreigde hij haar tot de dood te zullen volgen als ze hem verliet. Zijn doorslaggevende argument bleek een rake klap tegen haar hoofd. Ze was sprakeloos. Hij had haar nog nooit geslagen. Huilend, vol angst en twijfels liet hij haar achter.

Paniek maakt zich van haar meester. Haar pillen zijn op en Freek heeft vanmiddag niets voor haar achtergelaten. Ze heeft er één nodig nu ze zich zo slecht voelt. Haar lichaam begint koortsachtig aan te voelen en trilt hevig. Een klant, ze moet een klant hebben om haar gedachtes te verzetten. Ongeduldig kijkt ze de straat in. Het is rustig. Freek zal niet blij zijn.
Alsof hij voelt dat ze aan hem denkt, gaat de deur open en stapt Freek binnen.

“Sorry liefje,” zegt hij en slaat zijn armen om haar heen. Tranen van opluchting vullen haar ogen, terwijl ze de -haar toegestoken- pil vlug inneemt.

Categorieën: Fictie

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

16 reacties

lagarto · 3 juli 2007 op 08:02

Hey Arta,
Ik vraag me soms af: “waar haalt ze het vandaan?“ De lengte van het verhaal bleek bij het lezen geen enkel bezwaar. Prima!
Groeten Lagarto

DriekOplopers · 3 juli 2007 op 09:58

Tsjonge, Arta, hoe krijg je het toch steeds weer voor mekaar om zulke hartverscheurende verhalen zo perfect op te schrijven.

Zo’n verhaal als dit: ik word er zélf triest van.

Steeds weer buig ik voor jou mijn hoofd in nederige bewondering!

Hulde!

Driek

WritersBlocq · 3 juli 2007 op 10:13

Hoi Arta,
Goed dat je nu de andere kant laat zien, laatst al die pooier en nu dit meisje. Je hebt gewoon met dt kind te doen, terwijl je leest.

Liefs Pau

KawaSutra · 3 juli 2007 op 14:14

Zouden ze echt bestaan? Die argeloze onschuldige meisjes die uit verliefdheid voor hun vent voor het raam gaan zitten? Na jouw verhaal durf ik er haast niet aan te twijfelen. Toch zou ik het wat grover hebben neergezet. Meer in samenhang met het uitzichtloze bestaan en simpelweg het verrotte van de maatschappij waar deze meiden toch dagelijks mee geconfronteerd worden, tegen wil en dank.
’t Is me net effe te lief, maar zeker weer goed geschreven.

lisa-marie · 3 juli 2007 op 17:52

schitterend beschreven vanuit de kant van het meisje. De emotie is voelbaar.
liefs 😀

SIMBA · 3 juli 2007 op 18:02

Als ik het goed begrijp is dit meisje dus géén power bimbo??? 😀
Mooi verhaal arta!

Dees · 3 juli 2007 op 20:44

Mooi, de laagjes erin, het stukje historie, het verhaal achter het verhaal..

Toch neem je wmb nog 1 shortcut en die shortcut bestaat uit pillen, waarmee een hele simpele reden wordt gegeven waarom het meisje blijft doen wat ze doet…

Ik zag laatst Christiane F, sinds jaren weer eens opnieuw, het boek ken je vast, ken je die film ook?

dj_Eddy · 3 juli 2007 op 21:39

Weer een prima verhaal, Arta!

Mosje · 3 juli 2007 op 23:38

Jij betreedt ook werkelijk elk pad. Ook nu weer een goed stukje. Wel vind ik dat je in dit soort stukjes de personages wat te karikaturaal neerzet.

Shitonya · 4 juli 2007 op 18:52

cliché verhaal. Als je een keer naar Oprah kijkt, kun je zo’n verhaal gemakkelijk in elkaar zetten. Een juiste vocabulair en redelijk wat inlevingsvermogen en voila.

Li · 4 juli 2007 op 21:01

Beslist goed geschreven Arta. Probeer deze column ook eens in de ik-vorm te schrijven. Dat is vaak heel verrassend.

Li

pepe · 4 juli 2007 op 22:45

Weer heel knap geschreven en hier rillingen, want ze bestaan weet ik.

Als moeder hoop je dat je dochter zoiets niet zal gebeuren. Brrr en Grrrrr.

arta · 5 juli 2007 op 07:47

@ Kawa, Dees en Mosje: Dit soort stukjes schrijf ik om te leren, de juiste toon te vinden, de juiste diepte en ik blijf proberen om juist geen karikaturen neer te zetten… Nog ff dooroefenen!Dit zijn absoluut reacties waar ik wat mee kan. Ik ben wel benieuwd of er progressie inzit of dat ik over dezelfde dingen blijf struikelen?
@ Shit: Cliché: “auw!” Dat is juist wat ik in mijn schrijfsels probeer te vermijden. Niet gelukt dit keer…Helaas!
@ Li: Dat is een leuk idee! Ga ik proberen met de volgende.
@ de anderen: Ook jullie heel erg bedankt voor jullie reacties! 🙂

Dees · 5 juli 2007 op 22:00

Hee, weet niet meer of je dit nog leest. Er zit wel progressie in, de karakters beginnen iets meer te leven.

Maar…

de vrouw aan wie ze het verhaal vertelt. Wie is zij en waarom wordt het verhaal aan haar verteld, je introduceert haar en maakt schandelijk misbruik van haar als doorgeefluik.

Freek neemt ‘iets lekkers’ voor haar mee en is ‘dus’ lief.

Het meisje is braaf en zoet als zij haar pillen krijgt.

Je hebt een voorliefde voor ht overzichtelijke, denk ik… Alleen is het leven niet overzichtelijk en is het overzichtelijke in dit stukje hetgeen dat ervoor zorgt dat het idd toch weer een klein tikje karikaturaal wordt.

Knuffel je donkere kanten eens wat meer en verken ze… Verken de krochten van de menselijke moitvatie, daar is niets overzichtelijks in te vinden.

Nou ja, wie weet lees je het nog en heb je er toch nog iets aan….

Grtjs,

Dees

arta · 8 juli 2007 op 17:31

@ Dees: Het heeft even geduurd, maar ik heb em gelezen!
De dingen die je zegt zijn absoluut bruikbaar voor volgende stukjes!
Als ik ze zo lees heb je ook volkomen gelijk, al bedoel ik het natuurlijk allemaal niet zo!
Fijn dat je nog even gereageerd hebt!
🙂

LouisP · 30 april 2009 op 22:53

hoi, A,

het zal best wel waar zijn wat er in de reacties staat. Maar waarom voelt het verhaal zo echt aan?
En triest als het triest is.

Ik vind het zonder reserve geschreven en dat bedoel ik positief!

Louis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder