Vrouwen onderling kunnen slecht met elkaar overweg, dat is een feit . Toch heeft de moderne vrouw zich in haar hoofd gehaald dat mannen meer op vrouwen moeten gaan lijken. Het huwelijk zou meer kans hebben als mannen zich meer zouden gedragen als vrouwen. Ik geloof juist dat het verschil tussen mannen en vrouwen DE formule is voor een goed huwelijk. Ik weet hoe ik zelf ben, zeurderig en klagerig. Ik heb een man naast me nodig die zich gewoon gedraagt als een man. Geen gezeur, geen emotionele problemen. Gewoon een man die thuis komt uit zijn werk, weinig tot niets in het huishouden doet, zich nergens mee bemoeit, rustig afwacht tot het eten op tafel staat.

Vlaamse Ann van den Troost deed onderzoek naar het huwelijk. Uit haar onderzoek bleek dat vrouwen voornamelijk moeite hebben met het feit dat mannen zich ontrekken aan de verantwoordelijkheid van de kinderen. Ook klagen vrouwen ook over de emotionele asymmetrie in de relatie: ‘hij praat niet, of hij praat anders’. Kort samengevat mannen zijn het probleem voor het falen van het huwelijk. In het hele stuk lees ik geen verbeter punten voor de vrouw. Gemma Butters, die hier een stuk over heeft geschreven in de telegraaf schrijft: ‘mannen zullen hun stereotype eigenschappen een beetje moeten inruilen voor die van vrouwen om een goed huwelijk te krijgen. Het nieuwe ideaal is weliswaar geen watje, maar wel een uiterst communicatieve Brad Pitt achter de kinderwagen’.

Brad Pitt valt onder de categorie ‘metromannen’. Metromannen zijn mannen die meer in contact staan met hun vrouwelijke kant. Ze zijn meer bezig met hun uiterlijk, durven voor hun gevoelens uit te komen en belangrijker nog ze kunnen die gevoelens ook verwoorden. Een droom die uit lijkt te komen voor veel vrouwen. Hier worden al generaties lang discussies over gevoerd. Mannen moeten meer gaan praten. Nou vrouwen, houdt jullie maar vast. Dit gaat namelijk na een tijdje ook vervelen. Dan kunnen we misschien iets nieuws verzinnen om over te klagen. Dat is immers waar we het beste in zijn klagen.

De opvoeding van de kinderen zou in de toekomst ook niet meer seksegebonden zijn. Waar nu in sommige gevallen de vrouw thuis blijft of minder werkt voor de kinderen zou dat in de toekomst meer door de man overgenomen gaan worden.
Het lijkt mij verstandig dat zowel mannen als vrouwen de verschillen eens gaan accepteren. Je kunt elk jaar nieuwe constructies bedenken om wie de kinderen opvoed, maar aan het begin van dat alles baart de vrouw de kinderen. Zonder twijfel zal de vrouw haar leven lang meer binding met haar kind hebben dan een man binding heeft met zijn geslachtsdeel.

Wat mij dan weer opvalt is dat dit voornamelijk vrouwen aan het woord zijn. Ik denk niet dat er een formule bestaat voor een goed huwelijk. Het blijft keihard werken voor beide partijen. ‘Liefde’ is een werkwoord. Denk je eens in hoe het voor een man moet zijn om voortdurend naar dat emotionele gekakel moet gaan zitten luisteren. De machoman praat dan misschien niet genoeg maar de gemiddelde vrouw praat teveel. Je kunt een relatie ook dood praten.

Het ideaalbeeld van anno 2005 is vastgesteld op metromannen zoals Brad Pitt en David Beckham. Mijn voorkeur gaat toch uit naar Fred Flinstone. WIIIIIIIIIIIIIIIIIIILMAAAAAAAAAAAAAAAA…


18 reacties

Mosje · 13 juni 2005 op 13:14

Zo Speeldingetje, dus als ik jou goed begrijp mag ik blijven zoals ik ben. Mooi, jij mag ook blijven.
😛

Heb wel een opmerking over je stukje. De zin “Liefde is een werkwoord” is onjuist. Het is een lidwoord.
:laugh:

Eddy Kielema · 13 juni 2005 op 13:47

[quote]Het ideaalbeeld van anno 2005 is vastgesteld op metromannen zoals Brad Pitt en David Beckham. Mijn voorkeur gaat toch uit naar Fred Flinstone. WIIIIIIIIIIIIIIIIIIILMAAAAAAAAAAAAAAAA…[/quote]
Of Fred Flinstone nou de ideale man is, weet ik niet, maar David Beckham lijkt me dat zeker niet. Hij gaat ten eerste om de haverklap vreemd. En ten tweede lijkt hij me ook niet iemand die elke avond staat af te drogen. Hij zal ongetwijfeld bang zijn dat er afwasschuim op zijn designerskleding komt… Ook Brad Pitt zal niet elke avond achter het gasfornuis staan om Angelina en haar adoptiekindje van een lekkere maaltijd te voorzien. En ik vraag me af of hij weet waar een stofzuiger voor dient. Het is m.a.w. complete onzin om te beweren dat de David Beckham en Brad Pitt de ideale metromannen zijn. Dat oordeel is alleen gebaseerd op hun uiterlijk en zegt dus helemaal niets.

champagne · 13 juni 2005 op 13:49

Mmmm…ik hou persoonlijk wel van metromannen.
Maar ik ben dan ook een metrovrouw…ik zet zelf de vuilniszakken buiten, behang, schilder en bouw zelfs een nieuwe cd rom in wanneer mijn oude het begeeft:) En ik wil niet altijd praten, soms wil ik gewoon heftige seks:-D (en dan zonder vanille)

Maar ondanks dat alles zullen er altijd genoeg verschillen blijven tussen mannen en vrouwen. Thank God!

Leuke column!

Wright · 13 juni 2005 op 13:55

[quote]Zonder twijfel zal de vrouw haar leven lang meer binding met haar kind hebben dan een man binding heeft met zijn geslachtsdeel. [/quote]

Bedoel je dit echt letterlijk zo, of bedoelde je het product te danken aan zijn geslachtsdeel.
Want als een man nou ergens binding mee heeft, is het wel met zijn uh…:-D
Generaliserend schrijven lijkt een trend te zijn op CX.(Of generaliseer ik nu?)
Ook dit vind ik een niet helemaal geslaagde poging, hoewel het niet onaardig geschreven is.
Een beetje een opsomming van ‘nieuwtjes’ uit de bladen.
Mis een beetje een orginele invalshoek en eigen inbreng.

Ook welkom hier, plaything!

melady · 13 juni 2005 op 14:11

Meer een stelling dan een column. Opsomming.
Een column moet pakken en dat doet deze me niet.

Eh ik heb binding met mijn geslachtsdeel ben ik nu geen goede moeder???

bert · 13 juni 2005 op 14:19

[quote]Gewoon een man die thuis komt uit zijn werk, weinig tot niets in het huishouden doet, zich nergens mee bemoeit, rustig afwacht tot het eten op tafel staat.[/quote]
Ik ben een man die wel graag samen met zijn vrouw deelneemt aan alle dagelijks voorkomende huishoudelijke werkzaamheden (behalve koken).
Ik kan alleen nog niet goed uit jouw column opmaken of ik dan een metroman ben of juist niet. 😕

WritersBlocq · 13 juni 2005 op 15:38

Hoi! Welkom hier op CX. Op mij komt jouw schrijvelarij ook wat clichématig en generaliserend over, maar je leest wel lekker weg.
Groetje, Pauline.

Troy · 13 juni 2005 op 16:48

Ik vind het een beetje een uitgekauwd onderwerp, en op de een of andere manier gaan mensen snel generaliseren wanneer het over man-vrouw verhoudingen gaat. Ik hou niet van dat gegeneraliseer, dat heb ik in mn commentaar aan anderen ook al vaker gezegd. Ook hou ik er niet van om mensen in hokjes te stoppen: hij is gevoelig, dus hij is een metroman. Laat de hokjes voor wat ze zijn en laat iedereen gewoon zijn wie hij/zij is. Wel vind ik dat je leuk schrijft, dus ik hoop de volgende keer een iets origineler stukje van je te lezen.

Grt Troy

Ma3anne · 13 juni 2005 op 17:09

[quote]Vrouwen onderling kunnen slecht met elkaar overweg, dat is een feit [/quote]
Als ik zo’n openingszin zie, dan ben ik eigenlijk meteen al klaar met lezen. Vermoeiend om telkens weer dit soort cliché’s en generalisaties door te moeten worstelen. Heb het eind dan ook niet gehaald.:sleep:

Louise · 13 juni 2005 op 19:20

[quote]Heb het eind dan ook niet gehaald.[/quote]
Ik wel hoor en je schrijft best lekker ook. En wat die mannen en vrouwen betreft; ik ben nog nooit twee dezelfde tegengekomen; geen twee mannen, geen twee vrouwen en ook geen man en vrouw.
Ik laat dat gebundel van schijnbare soortgenoten dan ook altijd aan anderen over. Scheelt me een hoop gewinkel.
Maar goed, als we dan tóch bezig zijn…
dan vind ik Mosje toch meer trein dan metro, maar nogmaals, ik ben er niet goed in natuurlijk 😀

Bakema_NL · 13 juni 2005 op 19:36

Het eind niet gehaald……tja…

Heldere column hoor, eens wat anders dan de zoveelste huppeltut die zonodig “modern” moet doen. Het is niet voor niks dat zoveel huwelijken op de klippen lopen, mensen moeten zo moeilijk doen vaak. Taken verdelen is gewoon logisch. Maar als ik 40 uur werk en mijn vrouw 18 ligt de verdeling voor het huishouden toch echt anders dan 50/50, lijkt me duidelijk. De opvoeding van ons kind doen we samen, dat wil ik toch echt niet missen. Van die 18 uur dat mijn vrouw er niet is ben ik er 12 voor die kleine, de andere 6 zijn voor oma. Prima geregeld en geen naschoolse opvang of zo, 6 uur oma kan nog net vind ik zelf al zijn er zat mensen die de opvoeding van hun kind(eren) door oma laten doen.

KawaSutra · 13 juni 2005 op 20:07

[quote]Zonder twijfel zal de vrouw haar leven lang meer binding met haar kind hebben dan een man binding heeft met zijn geslachtsdeel. [/quote]
Dat betwijfel ik. Een kind zul je langzaamaan los moeten laten tot zijn volwassenheid. Er zijn maar weinig mannen die afstand doen van hun geslachtsdeel. Ik was het niet van plan in ieder geval. 😀

Ik vind het best leuk geschreven en een beetje generaliseren stoort mij niet, dat maakt het wat smeuïger. 🙂

pepe · 13 juni 2005 op 21:46

Dat ik meer klets en niks zeg is misschien voor hem niet zo leuk en ik heb bewondering dat hij nog steeds doet of hij luistert naar mijn gekakel 😉
Ik ben voorstander van gewoon jezelf zijn en doen wat jij denkt dat het beste is.
Man- of vrouw-zijn maakt dan niet uit, mijn idee.

made-by-god-TM · 14 juni 2005 op 10:18

leuke column alleen ik wel pro metro man en ik ben hard op weg om mijn vrienden het ligt te laten zien van de spiegellamp. (lukt aardig) Maar een vraagje: Droom je echt niet van brad pitt?!

Suus · 14 juni 2005 op 13:13

Angelina??? Jeniffer Aniston…. beetje bijblijven he…

Ik wil gewoon een vent die in hemelsnaam niet terug zeikt zoals ik dat doe, die staand piest, die soms (niet altijd) studio sport wil kijken en een biertje wil drinken met zijn maatjes…..ben ik nu standaard oervrouw???

Suus · 14 juni 2005 op 13:15

Schijt zeg, zie ik dat ie al 6 maanden uit elkaar is…….ok ok, ik volg geen showbizz nieuws, jullie lezen het al….

sally · 14 juni 2005 op 22:36

Zie mijn column:
wie zeurt, krijgt een beurt!

Ik vind dat je een beetje zeurt Plaything… 😀

Verder best wel een leuk geschreven column.

groetjes
Sally

Shitonya · 15 juni 2005 op 13:59

Ik ken een handje vol “metromannen” die zelfs 2 keer zoveel praten als vrouwen. Maar over het algemeen heb je wel gelijk dat vrouwen gewoon TEveel praten. En het grappigste is nog dat 90% waar zij het over hebben volstrekt nutteloos/overbodig is.
Gelukkig ben ik een echte “metrovrouw” en doe alleen mijn mond open in noodgevallen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder