Vorige week kreeg ik van mijn meisje een dvd-box van [i]The Simpsons[/i]. Dat vond ik eigenlijk zonde; je plukt alle seizoenen zo van internet. Je betaalt ook niet voor het toilet als er niemand bij het schaaltje zit. Als ik in een winkel voor een cd of dvd betaal voel ik me dan ook genept. Net als wanneer je afval scheidt of een daklozenkrant koopt. Dat is logisch; elke ouder laat toch ook de PlayStation ombouwen zodat de kids gekopieerde [i]Harry Potter[/i]-spelletjes kunnen spelen. Je bent een dief van het spaarvarken van je kinderen als je het niet doet. Er zijn legio mogelijkheden om zonder te betalen films, muziek en software te downloaden en ze werken allemaal perfect. Vergeet Amerika, vergeet de uitgestrekte vlaktes van Australië, Internet is de enige plek ter wereld waar je nog echt vrij bent. Maar hoe lang nog? Vorige maand verloor de downloadsite Mininova een rechtszaak tegen Stichting Brein. Een maand eerder gebeurde hetzelfde al met [i]The Pirate Bay[/i].

Hoewel je dat misschien niet zou vermoeden ben ik wel blij met het succesje van Buma Stemra. Niet betalen heeft namelijk ook nadelen. Spam bestaat omdat het gratis is. Vakantiefoto’s kijken duurt uren langer sinds het knippen gratis is. Je raakt je tafeltje op Marktplaats niet kwijt omdat alle Nederlanders al hun oude meubels erop hebben geplaatst, omdat het gratis is. Hetzelfde heb je met muziek. Kocht je vroeger af en toe één cd’tje, waar je zuinig en trots op was, nu download je de hele [i]Album Top 1000[/i] in één keer, omdat het gratis is. En dat is alsof je getrouwd bent met een nymfomane; op een gegeven gaat de lol er wel vanaf.

Maar dat wij de spulletjes niet meer echt waarderen is niet het enige probleem. We mogen ook aannemen dat Ilse de Lange een deel van wat je betaalt voor haar album [i]Live In Ahoy[/i] uiteindelijk besteed aan nuttige zaken zoals tarwebrood of spraaklessen. Dus hoe moet dat met haar dan? Groen Links wil het downloaden van muziek volledig vrijgeven en de artiesten compenseren met subsidie. Anderen vinden dat artiesten hun geld dan maar moeten verdienen met concerten en optredens in [i]RTL Boulevard[/i]. Het werkelijke probleem is echter niet alleen de inkomsten van deze artiesten. Langzaam maar zeker wordt alles digitaal beschikbaar en als we doorgaan met kopieren, wie gaat dan opdraaien voor gemiste inkomsten van de film-, software-, game-, boeken-, kranten- en tv-industrie?

Als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat internet gewoon behoefte heeft aan regelgeving. We moeten eens korte metten maken met alle rechters die er een kunst van maken om wetten zo filosofisch te interpreteren dat het ineens legaal wordt om via internet je hele cd-verzameling te delen met je buurman. En we moeten het kopieren veel lastiger maken. Zeg niet dat dat niet kan want jij kunt dan misschien wel een cd kopieren maar alleen omdat Philips cd-branders bouwt. En je kunt zelf ook geen LimeWire programmeren of met een soldeerbout iets positiefs bijdragen aan je Wii.

Vanzelfsprekend, zullen we, net als met het milieu, ook onze eigen mentaliteit moeten veranderen. Daarom bij deze een oproep aan al die thuisbranders die vinden dat alles van [i]dijn[/i] ook van [i]mijn[/i] zou moeten zijn. Beter je leven en begin een eigen platenmaatschapij! Doe het beter dan [i]Virgin Records[/i] en goedkoper dan [i]iTunes[/i]. Ik geef direct toe dat het wat meer lef kost dan gewoon jatten en ja, je hebt een redelijke kans dat je binnen 48 uur meer schuld hebt dan Landsbanki, maar als je denkt dat het allemaal zo oneerlijk is, doe het dan beter.

Misschien contracteer je wel de nieuwe Beyoncé en kun je net als Richard Branson de rest van je leven voor de lol retourtjes naar de ruimte maken. Maar speel het spel wel eerlijk; als iets de prijs niet waard is, moet je het gewoon niet willen hebben.

[img]http://www.gastcolumns.nl/images/stories/robert/piratebay.jpg[/img]


8 reacties

Avalanche · 14 september 2009 op 14:29

Applaus! Helemaal mee eens en bovendien een helder betoog en goed geschreven.

sylvia1 · 14 september 2009 op 20:49

Ik herken het helemaal bij mijn kinderen. Die kon je “vroeger” echt blij maken op hun verjaardag met een computerspel als kado. Maar nu weten ze al hoe je met een kaartje kunt downloaden (leren ze bij vriendjes). Ze grazen spelletjes af, alles willen ze even hebben gezien. Maar ondertussen lijken de spellen zelf geen waarde meer te hebben. Jammer vind ik dat, of zijn we gewoon oud en moeten we mee met de jonge generatie? :oeps:

Anne · 14 september 2009 op 21:24

Sylvia: heel simpel: kinderen geen computer geven.
En veel ouders ook niet trouwens 😀

arta · 15 september 2009 op 08:48

Sterk betoog, waar ik het grotendeels ook mee eens ben!
🙂

axelle · 15 september 2009 op 13:06

Wel wel. Lekker revolutionair. Take this further than this story^^ 😉

lisa-marie · 15 september 2009 op 13:17

Helder en goed betoog !!

Neuskleuter · 15 september 2009 op 17:25

Myn en dyn, bist do Frysk?

Qua series geef ik je gelijk in het gevoel om genept te zijn. Vroeger heette dat echter geen dvd, maar de videorecorder. Nu heet het voor de publieke omroep Uitzendin Gemist. De films koop ik nog graag en met veel plezier.

Er zijn echter een paar punten: de vrijheid op internet is niet zo groot als je hier doet voorkomen. Internet is net een groot winkelcentrum: iedere site en pagina heeft z’n eigen regels en kan je daarom ook bannen.

De artiesten hoeven daarnaast niet te overleven op water en brood, zolang de downloads via internet legaal gaan. Het probleem daarmee is nu dat de internetprijzen nog gebaseerd zijn op de winkelprijzen. De werkelijke kosten van online materiaal is veel lager, omdat bits en bytes enorm weinig ruimte in beslag nemen, vergeleken met een distributiecentrum waar alles letterlijk plankruimte inneemt. Het vervoer valt daarmee ook weg, evenals de tussenhandelaar als een mediawinkel.

Gooi de online prijzen omlaag naar de werkelijke kosten (ongeveer 10 cent per nummer, maximaal) en het klinkt alweer een stuk aantrekkelijker.

Oh, eh, edit: goede column. Ik was helemaal geraakt door de inhoud, dus dat kan er ook nog even bij 😉

RobertH · 16 september 2009 op 10:56

Neuskleuter,

Nee niet Frysk, Brabander zelfs!

Even toch reageren. Je zegt “iedere site en pagina heeft z’n eigen regels en kan je daarom ook bannen”. Dat is wel zo maar wie bant de illegale sites zoals The Pirate Bay?

En “Het probleem … is nu dat de internetprijzen nog gebaseerd zijn op de winkelprijzen”. Dat klopt ook maar concurreren met gratis is wel erg lastig.

Groeten Robert

Geef een reactie

Avatar plaatshouder