Het is tegenwoordig fascinerend hip om een voetbalclub te bezitten. Iedereen met een beetje geld koopt zo’n speeltje. Voor de ene club is het beter dan voor de andere. In Nederland is er natuurlijk AZ. Ja het heeft AZ de landstitel opgeleverd door een dolgelukkige ietwat oudere man in geitenwollen sokken die zo gewoon is gebleven. Maar kan AZ nu eigenlijk op eigen benen staan? Engeland is een beetje een Albert Heijn met voetbalclubs aan het worden. Ontelbare voorbeelden van rare rijke snuiters die dat ene clubje uit het slop willen trekken, eindelijk die felbegeerde landstitel of Europese roem willen laten bezorgen. Voornaamste in beide categorieën zijn natuurlijk Notts County, Manchester City en Chelsea.

U hoort mij niet zeggen dat deze ontwikkelingen verkeerd zijn voor het voetbal. De clubs zullen ongetwijfeld mooi voetbal gaan spelen en hun doelstelling behalen. Ik maak me echter zorgen om een ander aspect in dit hele verhaal. Met de exorbitant hoge salarisposten zullen clubs van rijke eigenaren nooit op eigen benen kunnen staan.

Als de rijke snuiters uit zijn gekeken op hun speeltje blijft er een enorm aantal clubs over met een totaal uit balans zijnde financieel plaatje. Knappe technisch directeur die dat allemaal weer op orde weet te brengen. Frustrerend is het dan ook voor die ene technisch directeur die zonder een suikeroom zijn boontjes moet doppen. Mocht hij daarin slagen haalt de concurrent weer een speler van het kaliber Christiano Ronaldo.

Ik zou zelf ook graag paar miljard op mijn bankrekening hebben. Met dat geld zou ik ook een club kopen. Dit zou ARC worden, ik zou ze vanuit de hoofdklasse A laten opklimmen tot een stabiele titelkandidaat in de eredivisie. Dit omdat ik al mijn gehele leven actief ben bij deze club en een band hiermee heb. Notts County is gekocht door iemand die ervoor nog nooit van de club had gehoord maar op Wikipedia las dat het de oudste club van Engeland was. Manchester City en Chelsea omdat de andere “leuke” clubs al bezet waren in Engeland en omdat Sulaiman Al-Fahim en Roman Abramovitsj geen zin hadden in promoties met een willekeurige andere club.

Waarom zou je iets kopen waarmee je niets hebt? Als je geld teveel hebt. Je weet gewoon niet wat je ermee aan moet. Dat is de motivatie tegenwoordig. Als je teveel geld hebt koop je een voetbalclub. Dat is hip. Voor al die Romans en Sulaimannen heb ik een advies, doe dat niet meer en ga in godsnaam arme mensen helpen of zo.

Wel welkom zijn alle liefhebbers met geld teveel. Zij zullen hun club blijven steunen door dik en dun. Op dat soort mensen zit de voetballerij te wachten. Het salarisplafond van Platini zie ik er niet komen. Afname van de enorme transferbedragen ook niet.

Liefhebbers met geld roep ik op te blijven komen. Daar zit de voetballerij op te wachten. Zelf heb ik Roman gebeld maar mijn miljardenverzoek werd niet gehonoreerd. Van de week ga ik Sulaiman nog even proberen maar ook daar verwacht ik niet veel goeds van.

Zaterdag staat Ter Leede-uit op het programma voor het eerste elftal van ARC. Zelf moet ik de wei in om het elfde elftal van Noordwijk te bestrijden. Waarschijnlijk gaat er weer troosteloos verloren worden, maar dat is amateurvoetbal. Ik wens de mannen van Edwin Vurens veel sterkte. Met of zonder mijn miljarden van Sulaiman.


1 reactie

LouisP · 7 december 2009 op 15:16

F.
mooi verhaal! Grappig, over wat mensen met hun geld doen bv in voetbal interesseert me niet. Wat ik wel mooi vind is dat je ‘de wei in moet’ om tegen het elfde van Noordwijk te spelen. Prachtige tegenstelling. Prachtig afgesloten.

L.

Geef een antwoord