Ik moet zeggen dat ik niet met grote regelmaat de krant lees. Sterker nog; de enige kranten waarin ik weleens verder lees dan de horoscoop zijn Spits en Metro. Zodoende ook vanmorgen. 07u in de trein is voor mij een hele opgave en het openhouden van mijn ogen minstens zo’n grote. Totaal verstrooid en versuft begon ik in een van mijn favo treinkrantjes. Op de eerste pagina werd ik echter opgeschrikt door drie gangsters met gekruiste vingers, westside pozes aannemend. Althans, ik denk dat ze dit deden; zelf probeer ik dit vaak na te doen bij wijze van grapje, maar t resultaat is vaak niet erg fascinerend. Het artikel vertelde over een rel tussen een Antilliaanse en een Marokkaanse bende in Den Bosch. Ik ken geen mensen uit Den Bosch en al helemaal geen bendes uit Den Bosch. Volgens het artikel zijn dit soort rellen daar echter de dagelijkse orde van de dag. Verschillende bendes met leden van verschillende afkomst vallen elkaar regelmatig aan en er is voordurend strijd. Wat mij het meeste opwond en daardoor ook het meest raakte waren de citaten in het artikel van de ‘gangsters’ op de foto. Deze ‘mannen’ stonden trots te verkondigen hoe hun bende de andere bende was aangevlogen met buizen en pijpen en doorramde tot bloedens toe. Dit vonden zij duidelijk ‘cool’ en waren hier trots op. Mijn maag keerde totaal om bij het lezen van dit bericht.

Deze jonge mannen voelde zich ridders, helden en vooral heel stoer. In welke wereld worden zulke woorden en vooral daden nog zo gezien? Als ik zulke dingen lees denk ik weleens aan mensen zoals mijn oma; die in een klein dorpje woont. Een dorpje waar de jaarlijkse Braziliaanse brassband nog bruin geschminkt moet worden door een gebrek aan allochtonen. Mijn oma die zelden een allochtoon ziet alleen op TV of in de krant. Deze krant. Mijn oma die denkt dat mijn Indische tante en Antilliaanse vriendin uit hetzelfde land komen, maar het allemaal best vindt. Althans nu nog wel…

Toen ik verbouwereerd de pagina omsloeg viel mijn oog op de volgende foto; een tiental kale, agressief schreeuwende mensen. Dit artikel vertelde dat de extreem rechtse organisaties steeds actiever worden in ons land. In plaats van politieke stappen geven zij nu de voorkeur aan geweld. Dit duidt tevens weer het niveau aan van deze mensen. Na het googlen van een van deze organisaties (‘Blood and Honour’) viel ik van mijn stoel. Deze mensen houden er daadwerkelijk middeleeuwse ideeën op na. Zelfs in interviews winden zij geen doekjes om hun bekrompen stomheid en verkondigen in plaats van zinvolle argumenten walgelijke leuzen als ‘dood aan zwarten’. Eén voor één houden zij er dezelfde kledingdracht op na waardoor onschuldige normale mensen voor racisten worden aangezien.

In tegenstelling tot de bendes in Den Bosch hebben de dames in deze organisatie minstens zo’n grote bek als de heren en lijken deze hitler-ideeën er vanaf de geboorte te zijn ingeprent. Terwijl veel mensen geen aandacht geven aan dit soort organisaties en zich bezighouden met terrorismebestrijding beginnen de ideeën van deze groeperingen steeds radicalere vormen aan te nemen die zeker vergelijkbaar zijn met terrorisme.

Eerder dacht ik dat het lag aan het onbekende; dat men vreest voor wat men niet kent. Maar nu, tientallen jaren later, na emigratie, immigratie, integratie, moskee’s, shoarmazaken, Pasar Malams en Kwakoe’s moet men toch wel een beetje gewend zijn aan elkaar? Vooroordelen blijven komen en zulke mensen blijven het verpesten voor de rest van ons vredige kaaslandje. Ik begin langzaam te beseffen dat zij niet beter wíllen weten. Iets willen haten of vrezen in hun leven om zichzelf beter te voelen. Misschien moeten deze mensen eens hun grote mond dicht houden en hun ogen open doen.


7 reacties

Mien · 16 oktober 2008 op 11:11

Crisis in het begin van deze eeuw.
Bankzooi, mediazooi, informatiezooi, multicultizooi … Eddy Zooi en wat al niet meer …

Ik herinner me het me nog uit de geschiedenisboekjes …
De middeleeuwen zijn ook ooit zo begonnen …
Dat ontaarde in kruistochten …
Omdat we de ander wilden bekeren …
Als we zo doorgaan krijgen we die van zelf weer … niet in harnas maar in maatpak of spijkerbroek.
Gesluierde kruistochten worden dat.

Ook best wel eng ….

Laat ons de smeltkroes omarmen en het beste uit onszelf en bij de ander naar bovenhalen.
Maak een gebaar. Communiceer met liefde en gebaar, met passie en warmte. Niet met haat, ijzer en staal.

Mien Troebadour

doemaar88 · 16 oktober 2008 op 12:02

Goede column, lekker geschreven. Onderwerp vind ik ook erg leuk. Kortom, geslaagd 😀

klapdoos · 16 oktober 2008 op 12:07

Dit is al zo lang aan de gang. In Amsterdam is een hele wijk zo naar de kloten geholpen door diezelfde multiculturele groepen die zich heel wat voelen hier in Nederland, omdat zij niet gediscrimineert mogen worden, want dan zijn wij strafbaar en niet zij die de DIALOOG AAN MOETEN GAAN VOLGENS JOB COHEN. Ze vertikken het gewoon om Nederlands goed te leren. En zolang ze mij nog voor “vieze ouwe jodinnepot” uitschelden en de politie zegt “ach laat maar lullen”kan ik geen begrip opbrengen voor dit soort jeugdige achterlijke namaak-amerikaanse nepbendes. Retourtje land van herkomst met familie, want in hun land zijn de straffen tenminste straffen. En niet zoals hier, een proces verbaal en een taakstrafje van 10 uur….Maar alle oorlogen begonnen zo, dus waarom niet beginnen met een bende oorlog?
groet van leny

arta · 16 oktober 2008 op 22:39

[quote]Het artikel vertelde over een rel tussen een Antilliaanse en een Marokkaanse bende in Den Bosch. Ik ken geen mensen uit Den Bosch en al helemaal geen bendes uit Den Bosch. [/quote]
Nou, ik ken ze wel! Sterker nog, ik hoor er bij. Kom net van een lekkere mat-partij af…
Ff zonder gein. Ik lees geen kranten, maar woon wel in één van de kleurrijkste wijken van Den Bosch en als ik dit zo lees denk ik: “Wat een onzin!” [url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=6982][b]Dit[/b][/url] is hoe ik Den Bosch beleef.

Je roept wel wat op met dit stuk…

Elisa · 16 oktober 2008 op 23:18

Deze ‘groepering’ opereert ook zeker niet alleen in Den Bosch; ze zitten door het hele land ‘verstopt’. Toevallig ging dit artikel over een stel in Den Bosch, maar het zal ongetwijfeld in andere delen van het land zeker zo erg zijn..Dat is het enge eraan! Vooral omdat de meeste mensen, zoals ik en waarschijnlijk jij, in dezelfde omgeving zijn opgegroeid en heel goed kunnen samenleven met de gemixte buurtbewoners!

Leuk stuk trouwens over Den Bosch; toepasselijk ook! Misschien moet ik er toch eens gaan kijken.

KawaSutra · 17 oktober 2008 op 00:11

Goed verhaal Elisa. Maar het contrast met Arta’s column is ook veelzeggend. De combinatie zou zo voor een thema-column door kunnen gaan.

arta · 17 oktober 2008 op 09:28

Doen! Geef ik je een 99% veilige rondleiding door de woeste buurten van DB, okee? 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder