Mensen die in de psychiatrie lopen hebben complexe problemen die volgens mij niet opgelost kunnen worden met een pilletje of prik. Integendeel, psychiatrische middelen voegen toe aan de problemen doordat ze afstompen, somatische aandoeningen veroorzaken, en afhankelijkheid creëren. Er wordt beweerd dat psychofarmaca geneesmiddelen zijn voor psychiatrische aandoeningen.
Dit is niet waar, want er zijn geen nauwkeurige, objectieve criteria om psychiatrische diagnosen te stellen, dus er zijn ook geen nauwkeurige, objectieve criteria om te bepalen of er verbetering of genezing is opgetreden bij een z.g. psychiatrische aandoening.

Volgens de medici worden depressies veroorzaakt door te weinig serotonine en schizofrenie komt door te veel dopamine. Psychofarmaca zouden dat corrigeren.
Wanneer een ‘medicijn’ voorgeschreven wordt, is de “patiënt” nooit onderzocht op serotonine, dopamine, of andere neurotransmitters. Dergelijke onderzoeken bestaan eenvoudig niet. Het niveau van neurotransmitter in de hersenen kan enkel bepaald worden bij gedode laboratoriumdieren. Psychofarmaca worden dus voorgeschreven op grond van onbewezen veronderstellingen en/of beleid.

De overheid zou alle medicijnen onderzoeken, inclusief psychofarmaca, weet er alles over, en verzekert hun veiligheid voor dat ze op de markt toegelaten worden.
Helaas, de overheid bezit geen laboratoria en heeft geen wetenschappers in dienst die onderzoek doen op geneesmiddelen. De kennis van overheidsambtenaren stoelt op onderzoeksresultaten die verschaft worden door de fabrikanten. De fabrikanten maken zelf uit welke onderzoeksresultaten zij aan de overheid bekend maken. De goedkeuring van een middel door de overheid is evenveel een kwestie van politiek onderhandelen als van wetenschappelijk oordelen.

Helaas handelen artsen vooralsnog niet altijd in het belang van hun patiënten.
Patiënten worden vaak niet serieus genomen, bijverschijnselen worden vaak abusievelijk gezien als een vermeende psychische stoornis.
Artsen zijn doorgaans zelf slecht geïnformeerd omdat hun “kennis” over de middelen die ze voorschrijven afkomstig is van de marketingcampagnes van de fabrikanten.

Het zou anders kunnen en wel door begrip te hebben voor de cliënt. Door dit begrip te uiten naar de cliënt, ontstaat er bij de cliënt inzicht in zijn of haar blokkades. Vervolgens ontstaat er inzicht voor zijn of haar remmingen en kan de cliënt daarmee aan de slag.
Dat heet empathie, inlevingsvermogen dus, maar dat is schijnbaar een vies woord tegenwoordig.

Categorieën: Gezondheidszorg

7 reacties

Grumpy-old · 13 oktober 2011 op 13:07

Een goed geschreven column. Verder ben ik het totaal niet eens met de inhoud. Allemaal wat kort door de boccht.

Vooral de stelling dat de overheid geen laboratoria en heeft geen wetenschappers in dienst die onderzoek doen op geneesmiddelen, is op zijn minst gezegd vrij cru.

Het is een mening . Ik deel ze niet maar de column stemt mij wel tot nadenken. Dus in dat opzicht ben je wel geslaagd. 😉

Libelle · 13 oktober 2011 op 17:58

Ik geloof je op je woord!
Bekende wetenschappers tekenen soms een door de fabrikant gemaakt artikel en ontvangen daarvoor veel geld.
In de suikerindustrie is in de jaren tachtig van de vorige eeuw een vermogen betaald om een bekende Amerikaanse professor te laten verklaren dat tandbederf door suiker wordt tegengegaan.
Dit heb ik zelf meegemaakt. Mijn zus was directiesecretaresse bij Philip Morris hier in Bergen o…, nee, maak ik een column van.

Meralixe · 13 oktober 2011 op 18:42

Ik heb tien jaar in de psychiatrie gewerkt maar (gelukkig )niet met maar voor de bewoners door technische ondersteuning. Mijn vrouw is er al 36 jaar aan het werk als receptioniste, ook al met iets minder contact dan dokters verpleging en begeleiders.
We weten te weinig over al die medische toestanden en het al of niet werken van de gevolgde medicatie en werkwijze die qua resultaat moeilijk meetbaar is.
Dus, daarover wil ik geen mening ventileren.
Wel weet ik dat het meer dan eens gebeurde dat een persoon met “moeilijkheden” troost vond bij een gewoon luisterend oor, bijvoorbeeld bij de poetsvrouw waarbij hij (zij) vol wantrouwen sprak over de verpleging.
Hier steun ik dus wel uw laatste alinea.

Mien · 14 oktober 2011 op 07:56

De columns leest als een telex.
Dat is overigens geen medicijn voor een goede column.
De column zet wel aan het denken.
Over onderzoeksresultaten kun je 100 columns schrijven.
De medische wereld is bijna net zo complex als de aandoeningen die je in je column noemt.
Onbegrijpelijk.

Mien schrijft voor

Marja · 14 oktober 2011 op 12:42

Hier ben ik nogal van geschrokken. Hoeveel zombies lopen er rond, die alleen maar een luisterend oor missen?

Meralixe · 14 oktober 2011 op 13:46

Zombies?
Wat ik ook geleerd heb op die tien jaar en als zestiger is dat er niemand, maar dan ook niemand vrij is van situaties die hulpverlening nodig hebben. :hammer:
Goed, het kan natuurlijk ook zijn dat u meer doelde op de verkeerde praktijken van de specialisten die dan inderdaad in de plaats van gunstige resultaten “zombies” achterlaten.

Ferrara · 14 oktober 2011 op 16:28

Ik heb geaarzeld met reageren en ben er nog niet zeker van. Ik vind deze column wel erg generaliserend. Het ene ziektebeeld is het andere niet. Bijvoorbeeld een psychose bestrijden met alleen een luisterend oor,emphatie en inlevingsvermogen lijkt mij een onmogelijke zaak.
Neemt niet weg dat sommige middelen inderdaad erger zijn dan de kwaal. Maar er zijn ziektebeelden die met enige ondersteuning d.m.v medicijnen toch echt beter zijn te verdragen.
Ik hoop dat ik mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige in de omstreden jaren 70 in de vorige eeuw beter heb gedaan dan beschreven door dokterblues

Geef een reactie

Avatar plaatshouder