Het is mij opgevallen dat er de laatste tijd erg veel reclameboodschappen zijn om ons er op te wijzen dat Nederland leeft met water. Volgens de boodschappen moeten we Nederland leefbaar houden. Volgens mij weet iedereen dat wel. Je hoeft maar om je heen te kijken of je ziet een sloot, kanaal, rivier, meer of zee. Als je deze niet kunt zie, omdat je huis beneden de zeespiegel ligt, dan kijk je in ieder geval tegen een dijk aan. Volgens mij weten we niet beter, want de afgelopen tienduizend jaar vechten we al tegen het water. We wonen er nog steeds dus zo slecht doen we het niet.

In ons landje onder de zeespiegel, leven we wel met meer dan zestien miljoen mensen. De meeste mensen hiervan werken. Zo’n zesenzestig procent, ofwel tweederde deel van de beroepsbevolking. Dat betekent ook dat er veel inactieven zijn, dat zijn mensen die niet kunnen of willen werken. De overheid heeft besloten dat zo veel mogelijk mensen in hun eigen onderhoud moeten kunnen voorzien. Minder snel in de bijstand of WW en weer sneller eruit. Op zich ben ik het daar wel me eens. Waarom zou ik wel moeten werken terwijl iemand anders die geen zin heeft, dat niet hoeven doen. Voor mensen die moeite hebben om een volwaardige baan te vinden zijn er een aantal regelingen in het leven geroepen met gesubsidieerde werkgelegenheid. Je hebt dus nu Jeugdwerkgarantieplanners, banenpoolers , en deelnemers aan de Melkertregelingen. Deze mensen doen over het algemeen goed en nuttig werk.

Daarnaast is er nog een categorie mensen die onvoldoende opleiding heeft genoten. Deze mensen krijgen alsnog een opleiding zodat, als ze de opleiding hebben afgerond, ze meteen werk kunnen vinden. Er bestaat ook nog een derde categorie. Dit zijn mensen die wel een opleiding hebben gehad. Alleen is met de beste wil van de wereld geen werk voor ze te vinden. Eigelijk is dit de meest zielige groep. Ze hebben in het verleden hard gestudeerd, waarschijnlijk enorm moeten zwoegen om een diploma te halen, om tot de conclusie te komen dat het allemaal voor niets is geweest. Een voorbeeld van zo’n studierichting is geschiedenis. Het enige beroep als geschiedkundige waar nog wat banen in te vinden zijn, is het beroep van geschiedenis leeraar. Helaas is deze baan voor Nederlands bekendste doctorandus in de geschiedenis niet weggelegd. Niet op de laatste plaats omdat hij een aangepast studieprogramma heeft gekregen. Het gerucht gaat dat zelfs dat, ondanks het aangepaste programma, deze student wel erg veel ondersteuning heeft gekregen om het te kunnen halen, maar dit terzijde. Goed, een baan als geschiedkundige zit er voor Willem-Alexander niet in. Alleen maar op vakantie gaan met zijn gezinnetje wekt ook geen goede indruk bij zijn onderdanen. Kortom hij moet worden omgeschoold. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Welk onderwerp moet je voor zo’n jongen kiezen? Het mag niet te moeilijk zijn, want dat trekt ie niet. Dus alle intellectuele zaken vallen af. Dieren doen het goed, maar dat is het domein van zijn grootvader. Dat valt dus ook af. Waarschijnlijk keek de ambtenaar, die met het verzinnen van het onderwerp was belast, mistroostig naar buiten. Uiteraard, we leven per slot van rekening in Nederland, had hij uitzicht op een sloot, kanaal, rivier, meer, zee of dijk. Toen schoot het hem te binnen: water…! Iedereen heeft met water te maken. De zeespiegel stijgt, dus in de toekomst hebben we er ook meer genoeg van. Bovendien, het is niet te moeilijk.

Wat is nu de pech voor Willem-Alexander, de meeste Nederlanders zijn helemaal niet geïnteresseerd in het water. De dijken zijn sterk genoeg, de rivieren zijn nog niet overstroomd, dus die kunnen het water ook nog aan. Mocht de zeespiegel over 100 jaar zoveel zijn gestegen dat we natte voeten krijgen, dan gaan mijn kleinkinderen maar 80 km verderop wonen. Apeldoorn aan zee klinkt ook niet slecht. Helaas voor Willem-Alexander. Opeens schoot het mij te binnen. Die reclameboodschappen, die zijn om Willem-Alexander aan een baan te helpen, helemaal niet om ons te waarschuwen voor het water. Ik kan alleen maar hopen dat ze voor al die andere honderdduizenden net zoveel moeite doen als voor de best betaalde uitkeringstrekker. Nederland zal dan een stuk leefbaarder worden.


7 reacties

Geertje · 6 oktober 2005 op 16:22

De link tussen de reclameboodschappen en Willem daarmee aan werk helpen is leuk gevonden.Wat korter en bondiger mag best. Dan wordt je column ‘leesbaarder’. 🙂

Welkom op ColumX!

Mosje · 6 oktober 2005 op 21:40

Eens met Geertje, schrijf het iets bondiger, en je krijgt een goede column.
En ja hoor, Alex weet veel van water. Sinds een poosje ook van vruchwater.

Raindog · 6 oktober 2005 op 21:49

Precies, eens met Mosje en Geertje. De column bevat al zo ontzettend veel leuke en grappige dingen, bruggetjes en woordspelingen dat een fikse schrapronde het tot een prima column gemaakt zou hebben. Ietsjes teveel van het goede dus, maar goed is het of; kan het zijn.

KawaSutra · 6 oktober 2005 op 22:31

Leuk gevonden.

Trukie · 7 oktober 2005 op 00:26

Over water raken we dus nooit uitgepraat.

melady · 7 oktober 2005 op 01:35

[quote]vruchwater.[/quote]
Eh, Mos, denk om je spelling.

Verder kan ik de column niet echt volgen, maar ik kijk dan nu ook met waterige oogjes.

Dees · 7 oktober 2005 op 08:52

😀 😀

Erg leuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder