Er komen voor mij steeds meer Onbekende Bekende Nederlanders bij. Vroeger had je Mies Bouwman, Willem Duys, Rita Corita, Mr. G.B.J. Hilterman en nog een handjevol en dan had je het wel zo’n beetje gehad met de Bekende Nederlanders. Dat waren de gezichten die op vaste tijden op TV kwamen en dus kende iedereen ze. We zaten met de spruitjeslucht nog in onze haren aan de buis gekluisterd gedurende die spaarzame avondlijke uurtjes dat er werd uitgezonden en keken allemaal naar hetzelfde programma. Tegenwoordig zie ik allemaal snuiters en snuitsters voorbijkomen op TV, die zichzelf bekend wanen. Dat zie ik niet aan hun gezichten. Die ken ik niet. Ik zie ze voor het eerst. Ik zie het aan de manier waarop ze zich gedragen. Hun bodytaal. Een geacteerde nonchalance in bewegen, een zelfverzekerdheid, die vreemd overkomt en die je niet kunt verklaren, als je niet weet dat het om een zogenoemde BN-er gaat.

Denken dat ze alom bekend zijn, verandert hun gedrag. De gemanierdheid druipt ervan af. Het spreekempo wordt sneller dan bij de gemiddelde Onbekende Nederlander. De uitspraak komt dichter in de buurt van de hete aardappel in de keel naarmate de persoon in kwestie zichzelf bekender acht. En dan denk ik: “Hee, daar is er weer zo één! Een Onbekende Bekende Nederlander.” De OBN’ers gaan steeds meer op elkaar lijken en kopiëren elkaar. Ik kan ze “absoluut” niet meer uit elkaar houden. “Absoluut”. Een woord, waar je OBN’ers ook aan kunt herkennen.

Diepte-interview met een OBN-er: “Ga je binnenkort nog nieuwe dingen doen?” “Absoluut.” “Klopt het dat je het met die en die doet de laatste tijd?” “Absoluut”. “Wat ga je eten vanavond?” “Absoluut.” Leeghoofdigheid en eenheidsworstigheid komen zowel in de vraagstelling als in dat ene woordje tesamen. Zo langzamerhand sterft het op mijn beeldbuis van de Onbekende Bekende Nederlanders.

Af en toe hoor je in het journaal van het overlijden van een Bekende Nederlander. Vandaag het overlijden van Albert Mol. Dan gaat er toch even iets door me heen. Dat was een man, die echt iets betekend heeft voor de vaderlandse kijkcijfers. Kijk. Dat was wat mij betreft nou een echte BN’er. Hij heeft iets toegevoegd aan de Nederlandse samenleving. Niet alleen, dat we erg met hem gelachen hebben, maar hoeveel taboes zou hij door zijn verschijnen op TV, in films en door zijn boeken doorbroken hebben? Heel wat! Hij was de eerste man, die openlijk in de camera keek en zei, dat hij homo was. Over baan breken en uit de kast komen gesproken!

Ik vroeg het me vanavond af: wie van al die hedendaagse Onbekende Bekende Nederlanders zal straks nog een plaatsje in het Journaal krijgen als hij/zij overlijdt? Of worden het er straks te veel en komen er dan misschien extra-uitzendingen van RTL-Boulevard? Dat is toch niet te hopen! Ten slotte is driekwart van de Nederlanders intussen wel eens met zijn hoofd op TV geweest en waant zich bekend bij iedereen. En als die andere Albert (nee, niet Heijn, maar Verlinden) iedereen, over wie hij wel een keer een roddel heeft geplaatst, moet gaan afmelden! Spaar me! Een advertentie in de plaatselijke krant vind ik dan wel voldoende hoor!

Nee, ik denk dat straks alleen de Onbekende Nederlanders bij overlijden nog genoemd zouden moeten worden in het Journaal. Dat scheelt een hoop zendtijd, want dat is dan nog maar een klein select groepje. En dat scheelt dan ook meteen weer een hoop necrologieën. Dat lijkt me ABSOLUUT een beter idee.

Albert Mol. Hij ruste in Vrede. Weer een Bekende Nederlander naar de eeuwige jachtvelden…


11 reacties

Mosje · 16 maart 2004 op 14:28

Of dit een leuk geschreven column is?
Absoluut!

Lieve Ma3anne,
Je weet dat ik het niet kan laten, dus voor het geval jij als ON’er het tijdige voor het eeuwige hebt verwisseld, alvast een grafschrift:

hier ligt, geheel alleen, na veel ellende
de allergrootste onbekende

R@@F · 16 maart 2004 op 15:46

Abosoluut goed!
Groet
R@@F

Mercurius · 16 maart 2004 op 19:04

He Ma3anne,

Wat een steengoede column! Je begint al aardig je stijl te ontwikkelen. Ik ben het volkomen met je eens. Hoorde net via de tv dat al die OBN-ers ook allemaal een column hebben of krijgen in één of ander blad. Nou die gaan we dan ABSOLUUT niet lezen. 😀

ciao Mercurius

Li · 16 maart 2004 op 19:21

En dan zeggen mijn kids: ,, Albert Mol? Who the fuck is/was Albert Mol?” 🙄
Die kennen ze ABSOLUUT niet. Maar de namen van die oninteressante Onbekende Bekende Nederlanders kennen ze op hun duimpje.

Ik denk dat het tijd wordt voor heropvoeding!

Leuke en herkenbare column weer:-P

Mup · 16 maart 2004 op 19:24

Niet geraden:-( toch een erg goede column.

Groet Mup.

pepe · 16 maart 2004 op 20:01

Ma3 hij is weer klasse!!

Ik ben blij ik je hierheen heb kunnen lokken, zo staan we mooi 1-1 😉

Leuk hier he?

Ma3anne · 16 maart 2004 op 22:44

Mosje: ik ben maar 1.70m hoor. Maar ik zal mijn dochter eens vragen of zij het iets vindt voor haar…

R@@f: mijn dank is groot.

Mercurius: Zolang ze hier maar geen columns gaan schrijven… 😉

Li: Lekker relativerend weer. Tuurlijk loop ik gewoon achter! Had ik nog niet aan gedacht! 😀

Mup: Meld je het ook even als je het een keer goed raadt? 😀 😛

Peep: Of ik het hier leuk vind? Neu… 😛

viking · 17 maart 2004 op 09:15

Albert Mol, een guitige drol
Het laatst dat hij voelt…
Een worm in z’n hol.

Ralph Inbar…

Hoe ging het ook weer? Als een schaap over het hek is…?

Who’s next?

Mosje · 17 maart 2004 op 13:10

Viking,

Heb mijn bijdrage geplaatst in de grafschriftenkamer van ons café

Kees Schilder · 17 maart 2004 op 13:29

Steengoed Ma3anne! Absoluut..

Clueless · 17 maart 2004 op 23:10

Zo, eindelijk lees ik eens iets van jouw hand.. op de één of andere manier mis ik ze net steeds geloof ik. Ik moet toegeven, je hebt me plezierig verrast! Leuke column en ook erg herkenbaar! En ja, het is belachelijk dat het wel of niet (O)BN’er zijn tegenwoordig het enige criterium lijkt te zijn om een eigen column te krijgen in een bekende krant of tijdschrift. Misschien moeten we dan eerst allemaal massaal gaan solliciteren bij Goede Tijden ofzo. Het schijnt dat ze voor [url=http://www.nftvm.nl/index.php?prikbord=2&view=10730&level=0&PHPSESSID=8cfc8ea5f4b3b072c8b66fd787203da7]6pack[/url] nieuwe mensen (presentatoren/ programmamakers) zoeken, en voor [url=http://www.avjob.nl/vacatures/html/Presentator_-_programmamaker@035676_p1.htm]dit programma[/url](NL Net denk ik?) dus wie weet.. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder