Moet je hem nou horen smeken om z’n baan. Alsof hij nog recht heeft op een allerlaatste kans. Hoe komt-ie erbij?
‘Ik heb er geen vertrouwen meer in dat je blijvend verbetert. Af en toe leef je even op, maar je houdt dat niet vast. We kunnen het ons niet veroorloven dat een collega onder de maat presteert. Je chef is zo langzamerhand al z’n tijd kwijt om jou te begeleiden. Ik moet je helaas je ontslag aanzeggen.’ Zo, dat is geregeld. Ik geef hem tot na het weekeinde om te beslissen of we het via de kantonrechter doen of met een outplacement. Als ik het maar voor woensdag als ik op vakantie ga, weet.
‘Je bent nog jong, pas 53. Er zijn best kansen op een nieuwe loopbaan. Ik raad je dan ook aan om voor een outplacementtraject te kiezen. Ik kan me wel voorstellen dat je dadelijk naar huis gaat. Het komt immers hard aan. Dat begrijp ik goed.’
Nu moet ik hem natuurlijk succes en sterkte wensen. Dan zit het er op. ‘We horen dan wel wat je beslist. Ik stuur je vandaag de ontslagaanzegging in ieder geval via email toe. De brief heb je dan morgen. Het gaat je goed.’
Het is niet de leukste kant van m’n werk, maar het hoort er nu eenmaal bij. We hebben geen plaats voor medewerkers die onvoldoende functioneren. Dat weten z’n collega’s nu tenminste ook. Ze moeten niet denken dat ik een watje ben.
‘Hoe vond je dat ik het heb aangepakt? Het ging eigenlijk best gemakkelijk. Veel had Henk niet in te brengen. Behalve dan die vraag om een allerlaatste kans. Hij heeft er geloof ik wel vrede mee.’
‘Daar kon je weleens gelijk in hebben. Voor iemand die hier al twintig jaar werkt, nam hij het vrij gelaten op. We hebben hem de laatste tijd regelmatig op z’n gebrekkig funcioneren aangesproken. Dus zo’n verrassing kan het niet zijn. Henk is er aan de andere kant de man niet naar om met z’n vuist op tafel te slaan. Ik zie je nog.’
De personeelsfunctionaris schudt directeur Ed Schans de hand en verlaat het kantoor.
Zo, wat staat er verder op de agenda. Het is sneller gegaan dan ik had gedacht. Ik heb nog ruim tijd om te lunchen. Ed Schans belt z’n vrouw of ze zin heeft om een hapje te gaan eten.
‘Met Sonja. O, ben jij het. Ja, dat lijkt me leuk. Over een kwartiertje in brasserie De gedekte tafel? Dan zie ik je daar.’
Ed Schans loopt op z’n gemak naar het restaurant. Het is lekker weer, misschien is er nog plaats op het terras. Als hij even later aankomt, zit zijn vrouw al aan een tafeltje. Ze heeft een glaasje wijn bestelt. Ed Schans schuift aan en wenkt de ober.
‘Voor mij hetzelfde. En doet u mij de salade nicoise maar. Wat wil jij? De carpaccio, oke.’
Dan gaat z’n mobieltje.
‘Wat zeg je me nou? Ben je onslagen. Hoe kan dat dan?’
‘Wie was dat Ed?’
‘Caroline. Ze is ontslagen. Het ging al een tijdje niet zo goed.’
‘Wat! Zetten ze m’n dochter op straat. Ik hoop dat die hufter die dat op z’n geweten heeft alletwee z’n benen breekt. Hoe durven ze.’


Frans

Ooit schreef ik voor een regionaal dagblad. Daar hadden ze na 22 jaar genoeg van en nu probeer ik het hier. Na een grote tussenpauze hoop ik de draad weer op te pakken.

11 reacties

LouisP · 28 augustus 2010 op 09:32

Frans,
‘k kreeg efkens kiekevlees…hoewel ik wat moeite had met wie wie is.

gr.
Louis

Frans · 28 augustus 2010 op 14:14

Efkens kiekevlees die uitdrukking ken ik niet.

LouisP · 28 augustus 2010 op 14:26

kippevel Frans, kippevel in Vlaanderen

Frans · 29 augustus 2010 op 01:24

Oke bedankt

DriekOplopers · 29 augustus 2010 op 10:12

Lastig dat de hoofdpersoon afwisselend in de eerste en tweede persoon wordt beschreven.

Wel wordt heel duidelijk het hufterig meten met twee maten neergezet, als zodanig goed gedaan!

Maar ja, daar staat onze maatschappij inmiddels bol van, dat meten met twee maten!

DACS1973 · 29 augustus 2010 op 11:59

Meten met twee maten is hier duidelijk de moraal van het verhaal. Ik deel de kritiek van DO hierboven. Iets meer ‘lucht’ (meer alinea’s) zou het lezen vergemakkelijken.
De zinnen ‘Moet je hem nou horen smeken om z’n baan’ en ‘Veel had Henk niet in te brengen. Behalve dan die vraag om een allerlaatste kans. Hij heeft er geloof ik wel vrede mee.’ passen niet bij elkaar. Bij smeken denk je niet aan iemand die aan het eind van zo’n ontslaggesprek schijnbaar alleen voor de vorm, want hij heeft er al vrede mee, om een laatste kans vraagt. Bij smeken zie ik iemand voor me die huilend en handenwringend probeert zijn baas op andere gedachten te brengen.

Fem · 30 augustus 2010 op 08:55

Qua dialoog loopt het niet zo lekker. Jammer, want de boodschap is prima!

Mien · 30 augustus 2010 op 15:48

Typisch geval van Schansspringen, dit baanverlies.
Twee banen eindigen, maar hoever?
Wie springt er het verst in het diepe?
Wie wint en wie verliest uiteindelijk?

Mien (einde hoeft geen finish te zijn)

sylvia1 · 30 augustus 2010 op 20:57

Zo’n sterk onderwerp met hier en daar hele rake zinnen maar inderdaad, ook moeilijk om de gesprekken te volgen. Jammer, want het raakt je als lezer wel.

Frans · 30 augustus 2010 op 23:22

Bedankt voor de reacties en het meedenken. Ik had wat de directeur denkt en wat hij zegt misschien wat duidelijker moeten aangeven. De gedachten cursief ofzo.

pally · 31 augustus 2010 op 10:36

Beetje puzzelen, inderdaad, Frans, maar de boodschap komt wel over.Goede inhoud.

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder