“Maar eens dan komt de dag, dan luiden ze de klok.
Dan draag jij witte bloemen, en linten aan je rok“.

Sylvie Meis, de Malle Babbe onder de spelersvrouwen, slaat terug, en hoe. Sylvie droeg een prachtige crèmekleurige, strapless jurk met lange sleep. Een vorstelijke halsketting kleedde het geheel smaakvol af. En daar was hij dan: de traan! Precies als bij Maxima op haar rechterwang. Haar ene oog huilde, maar haar andere kraaide victorie. Hoelang had ze hier op niet geoefend? Ook bij Meis verdween de zoute drop in een zorgvuldig gevouwen tissue.

Nou, dan kun je mij wegvegen zeg. Wat een ellende heeft dat meiske niet moeten meemaken en zie nu eens. Dat zal ze leren daar bij FC den Haag. Hoezo lichtekooi? Koningin is ze, en iedereen mag mee smullen. De griezelige kloon van het huwelijk tussen onze watermanager en Maxima, vond de apotheose die het verdiende: een rondrit in een heuse koets. Nog éénmaal zwaaien door het raampje, en Meis met haar witte prins op het knappe paard verdwenen richting Duitsland. Daar moeten ze raar hebben opgekeken bij de nieuwe broodheer van Rafael, HSV Hamburg. De arbeidersclub had een knoestige middenvelder besteld, maar wat sturen die kaaskoppen?: De prinsch der Nederlanden op zijn glazen muiltjes. De bij de huwelijksvoltrekking zo appelig kijkende godenzoon, zal het porselein van zich af moeten pellen, wil hij niet op een Duitse schoorsteenmantel belandden.

Het huwelijk, dat als een mierzoete suikerspin de Hollandse huiskamers naar binnen is geduwd, is een voorbode wat ons als voetballiefhebbers te wachten staat. De eerste zoen van Kalou, live bij SBS, en de weeën van de zesde vrouw van Gullit, na Hart van Nederland. De arme NOS veegt als een kruimeldief alle restjes bij elkaar die door slokop De Mol zijn gemorst. Naar verluidt hebben zij de rechten opgekocht van het internationale pupillentoernooi in Moergestel. “Wat vindt je van de gele kaart die je van die zwarte meneer hebt gekregen?” zal Poelman een stomende kleuter na afloop van het twintig minuten durende spelletje vragen. “Nou, dat vindt ik gewoon stom” om vervolgens huilend de troostende handen van moeders op te zoeken.Voordeel is wel dat wij na iedere wedstrijd getrakteerd worden op een zenuwslopende penaltyreeks.

Maar eerlijk is eerlijk, met het WK voor onder de twintig heeft de NOS tenminste iets wat op voetbal lijkt binnengehaald, en gunnen zij ons een intiem kijkje in de kraamkamer van het grote Oranje. Want vruchtbaar zijn we. “Blij en gelukkig zijn we met de geboorte van onze ’Ose wissewose se wiesse walla kristalla’ Quincy Owusu Abeyie. Tien vingertjes, tien teentjes en snel!” Moeder en kind maken het goed, maar de wolk van een zoon zal zich ontpoppen tot een hightech wegwerpartikel. De eerste voortekenen voorspellen in ieder geval weinig goeds. De NOS heeft het peperdure analysepakket “ijzeren Rinus” op marktplaats gezet, en van iedere speler handmatig het aantal afgelegde meters geturfd. En wat bleek? De ’electric Dutchman’ had, op keeper Vermeer na, verreweg de minste meters in zijn benen zitten. De kantjes er van aflopen, heet dat. Toegegeven, in een verbluffende stijl, maar toch. En Owusu wordt geleverd met een lijvig instructieboek, een boek wat al in een vroeg stadium door Ajax aan de kant is gelegd, en nu met vlammende konen door Arsenal wordt doorgespit.

Mocht hij worden geselecteerd voor het WK in Duitsland, dan hoop ik dat Van Basten de betekenis van Owusus knoppen kent. De knop UIT lijkt mij persoonlijk de beste optie, want zoals mijn vader zei: “het is wel mooi die toeters en bellen, maar die rommel kan ook kapot gaan”. En dan? Hem vervangen door Van der Vaart misschien? Nee, Van der Vaart is tegen die tijd door hare koninklijke hoogheid Meis tot kikker gekust, en wordt in zijn glazen kist door veertig rovers op glazen muiltjes bewaakt. En niemand weet, niemand weet, dat hij dan repelsteeltje heet.


13 reacties

Eddy Kielema · 17 juni 2005 op 13:26

Los van een aantal taalfouten (‘vindt ik’, ‘vindt je’) een heel aardig stukje. Wat mij betreft had je er wel wat minder zaken bij kunnen betrekken. Nu struikel je bijna over de feiten en feitjes. Maar daar staat tegenover dat je met erg originele vergelijkingen komt!

[quote]Wat een ellende heeft dat meiske niet moeten meemaken en zie nu eens. Dat zal ze leren daar bij FC den Haag. Hoezo lichtekooi? Koningin is ze, en iedereen mag mee smullen. [/quote]

Mediahoer, is dat een betere kwalificatie voor Sylvie? 🙂

Martijn · 17 juni 2005 op 14:46

Het cynisme spát er van af!

De paralellen in alinea 2 & 3 ben ik volledig met je eens.

Of ik het ook heb gezien?
Eeuh, neu. Natuurlijk niet!! 😡
Ik kijk niet naar zulk soort nonsens. 😀 😛

Troy · 17 juni 2005 op 15:23

Goed geschreven column. Lekker cynisch en geen moment saai. En de taalfoutjes storen me totaal niet.

Grt Troy

KawaSutra · 17 juni 2005 op 15:32

[quote]De arme NOS veegt als een kruimeldief alle restjes bij elkaar die door slokop De Mol zijn gemorst.[/quote]
Leuke woordspelingen, lekker leesbaar, ook voor een niet-sportieveling. 🙂

bert · 17 juni 2005 op 16:10

[quote]“Maar eens dan komt de dag, dan luiden ze de klok.[/quote]
Welkom op cx, had jij net als ik ook last van hartkloppingen toen je jouw column instuurde? 🙂

Wright · 17 juni 2005 op 16:18

[quote]Haar ene oog huilde, maar haar andere kraaide victorie. [/quote]
Geweldige zin!
Met genoegen gelezen deze ‘up tempo’ column, skuur.
😉

Mosje · 17 juni 2005 op 20:54

[quote] is een voorbode wat ons als voetballiefhebbers te wachten staat.[/quote]Helemaal waar, ik voorspel je dat we binnenkort te maken krijgen met, laten we zeggen, een oprukkende aanvaller die zijn werk tot in de disco voortzet.
😛

Louise · 17 juni 2005 op 22:28

Een column met van der Vaart als rode draad. Juist daarom is de rotvaart waarmee ie geschreven is zo super!

Ma3anne · 18 juni 2005 op 09:27

Lekkere schrijfstijl. Ik heb geen idee over wie je het allemaal hebt, maar ben moeiteloos en met plezier door de column gecounterd.

Dees · 18 juni 2005 op 09:54

Wowowow, heerlijke column, eentje die mijn gebruikelijke ochtendgeslak op een prettige manier op stelten zet. Super!

champagne · 18 juni 2005 op 11:04

Leuke column

melady · 18 juni 2005 op 19:36

Had wat mij betreft wel iets ingekort kunnen worden, maar dat is een foutje die veel mensen maken met hun eerste inzending. Ik ook. Verder lekker leesbaar!

archangel · 19 juni 2005 op 00:31

Grappig dat meerdere mensen denken dat dit de eerste boreling van Skuur is; bij mijn weten is t toch echt de tweede 😉 En ik vind m wederom super!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder