Over sport schrijven???
[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=333]Mientjes wil dat we over sport gaan schrijven[/url]. Er wordt niet veel over sport geschreven hier. Beetje minnetjes, vindt Mientjes.
Maar ja, wat valt er over sport te schrijven? Iets over autorace? Nee lijkt me niet want dat valt onder de categorie vet geld verdienen. En buiten dat, wat valt er over autoraces te schrijven? Dat er een stel randdebielen met een ruimtehelm op hun pan, als idioten rondjes racen over een racebaan in een badkuip op wielen? Na tien minuten kijken naar zo’n vertoning weet toch niemand meer waar het over gaat? Er schijnen zelfs mensen voor op te blijven. Dan heb je volgens mij echt een probleem. Ik bedoel maar, je nachtrust opofferen om drie uur naar een stel levensmoede tuinkabouters kijken en er dan na afloop achter komen dat iemand met 1 seconde voorsprong heeft gewonnen. Als je baas dit als ‘werk’ zou opdragen zou iedereen toch acuut in staking gaan?
Is hetzelfde met schaatsen. Dan zie je een kudde steroïdenhobbiësten op een paar ijzers als gekken over een schaatsbaan tekeer gaan. Een paar tochtstrippen langs hun urinekanaal moet er dan voor zorgen dat ze eenduizendste van een seconde sneller gaan dan een andere schaatsviool. Kijk, en die schaatsers worden wel rijk hoor, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar Jan Doedel de kijker verdient geen cent aan het kijken terwijl een miljoentje voor een uurtje kijken toch wel het minste is wat je mag verdienen. Want laten we eerlijk zijn. Kijken naar zulke shit is pas echt afzien. Daar mag best wat tegenover staan.
Nog meer leuke sporten om over te schrijven? Voetbal? Tja, ik weet het niet hoor, ik heb het niet zo op vechtsporten. En dan die 22 miljonairs die in een weitje achter een bal aan jagen…
Met dat soort spelletjes stop je toch als je een jaar of negen bent? Jezus, je blijft toch ook niet tot je vijfendertigste touwtjespringen, of verstoppertje spelen.
Zie je het al voor je? Een enorm stadion met tachtigduizend toeschouwers die allen kijken naar de WK knikkeren. Worldwide uitgezonden via Eurosnot. Dan ga je als redelijk nadenkend mens toch twijfelen aan jezelf in het algemeen en aan de rest van de mensheid in het bijzonder ?
En nogmaals, dat je gaat knikkeren, of nog erger, dat je zelf op een fiets stapt met 60 versnellingen en een zadel dat finaal je anus inschiet als je even verkeerd beweegt, valt nog te billijken. Maar ernaar kijken??? Echt waar, er zijn mensen die kijken naar andere mensen die met het kwijl op hun bek,voorover op een fiets liggend, proberen sneller te fietsen dan een andere fietser.
En dat doen ze dan ook nog in die vunzige broekjes en met schoenen waar je nog niet dood in wilt worden gevonden.
Nee effe serieus Mientjes. Daar kun je toch niet opgewonden over raken? Als je daar ook nog eens over gaat schrijven loop je toch een niet geringe kans om te worden opgehaald door mannen in witte pakken?
Maar misschien heb je gelijk hoor. Elk ander onderwerp waar je over schrijft maakt je ook rijp voor twintig jaar eenzame opsluiting. Dus schrijf maar raak over sport.


4 reacties

gast · 25 maart 2003 op 13:05

je bent nog een paar balsporten vergeten paco, dat weet je best 😀
roosje

Martijn · 25 maart 2003 op 14:09

Geachte meneer Schilder.

Naar aanleiding van de door u geschreven column, voelde ik mij genoodzaakt u deze reactie te schrijven:

Positivo goeroe Emile Ratelband zou deze column waarschijnlijk afdoen als zijnde ‘een gefrustreerd stukje tikken.’
Mijn persoon is het daar in zijn geheel niet mee eens.
Na jarenlange (verplichte) therapiesessies gevolgd te hebben is mij geleerd bij elke oprechte irritatie de volgende 4 woorden steeds door mijn psyche te laten herhalen:
‘adem in, adem uit.’

Tot vervelends toe heb ik deze woorden bij elke ergernis moeten herhalen. -Deze suggestie kan trouwens ook van pas komen bij levensmoeheid.-
Veel herkenning vond ik dan ook in uw column.
Ik werd als het ware terug in de tijd geslingerd, en ergerde me werkelijk aan alles.

Het positieve hieraan is dat men emoties toont, en dus leeft.
Dit laatste lijkt me een prima reden om dit soort herkenbare stukjes te blijven schrijven!

Martijn groet hoogachtend.

Kees Schilder · 25 maart 2003 op 16:21

Amice,
Momenteel verkeer ik in een diepe depressie en dat vertaalt zich in mijn stukjes.
Neemt niet weg dat ik die sportverdwazing hetzelfde vind als een EO tokshow onder leiding van Andries Knevel.
Wat heeft dat er mee te maken? Eigenlijk niets maar het geeft wel mijn stemming aan.

Mien · 25 maart 2003 op 17:51

Dank, dank, dank … een sportcolumn op ColumnX, alleen in de verkeerde rubriek geplaatst. Er valt dus weldegelijk te schrijven over sport. Dit eerbiedigt wellicht het bestaan van de rubriek ‘Sport’ bij ColumnX. Bovendien wordt er duidelijk aangegeven wat er volgens jou wel en niet spoort bij sport (dus mijn lof kan niet op!). En … by the way … het geschrijf over rozegeur en maneschijn is lang niet zo boeiend als het beluisteren van een kritische noot.
Ik wens je sterkte met je dip …, traumaverwerking of wat dan ook.
And remember: a walk each day keeps the dog away.

Sportmien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder