Onuitgenodigd loop ik het zaaltje binnen waar aankomend wereldleider Prof. Dr. W.H.L. Jansen, fractieaanfluiting van een locale politieke partij, een feestje geeft voor zijn politieke “vrinden”. Zelf noemt hij het een “overdenkingparty”, maar aan de grote hoeveelheid glazen te zien die in rap tempo de diverse kelen in worden gegierd, moeten we dat “overdenken” maar met een pak zout nemen. Gehuld in mijn kakelverse eigentijdse outfit, waarbij het dragen van de stropdas ònder het overhemd, dus òp de blote huid, centraal staat, loop ik op een groepje politieke maffiabazen af. In het groepje staat capo tutti capi Jansen druk uit zijn nek te lullen over zijn politieke heldendaden.
Dus meng ik mij vriendelijk in de monoloog en groet hen beleefd: ‘Goedenavond dames en herren en ex-gedetineerden’, en kijk bij de laatste woorden nadrukkelijk naar de benauwd loerende Jansen.
Jansen vindt het niet geestig en ook de heer naast hem niet. Deze heer blijkt de burgemeester te zijn. Het kostuum waarin hij is ingenaaid heeft hij vast geërfd van zijn betovergrootvader.Zo’n streepjesgeval met een wit overhemd en een strikje.
‘Leuk strikje’, zeg ik tegen hem om de gespannens stilte wat te verbreken. ‘Die hoor je tegenwoordig op je blote borst te dragen.Wist je dat niet? Persoonlijk zou ik niet dood gevonden willen worden met zo’n strik om mijn nek maar oké, over smaak valt niet te twisten’.
‘Eh…en wie mag u dan wel niet wezen?’, vraagt de burgemeester. ‘Een van de eh.. schoonmakers, neem ik aan?’
Iedereen lachen. Een burgemeester met humor. Jansen lacht het hardst, zij het als een hoer met liespijn.
‘Nee’, antwoord ik. ‘Ik ben Jansen’s schoonzoon en ik ben net vrijgekomen wegens slecht gedrag’. Jansen’s lach verstart. Het groepje deinst terug.
‘En wie bent ù?’, vraag ik beleefd aan de burgemeester .’Zeker een mislukte komiek die mee mag doen in die nieuwe docusoap van de EO? U weet wel: “wat de fles met een mens kan doen”. Die wallen onder je ogen kun je bij RTL4 laten wegbranden, trouwens.Is maar een tip hoor’
Afgrijzen! Kilte! Stilte. Jansen kijkt met een paars aangelopen hoofd naar mij.
‘Jezus, Jansen, wat begin jij nou te zweten? Aparte ervaring hè? Dat heb je van werken nog nooit opgelopen, toch?’
Er begint nu een adertje te kloppen bij zijn slaap en ik vraag, om hem af te leiden, naar zijn vrouw.: ‘Hoe gaat het met mams? Heeft ze je je avondje vreemdgaan met de krantenjongen van onlangs al vergeven? Of liggen jullie nog steeds in proefscheiding?’
Op zijn andere slaap begint er nu ook iets te kloppen en ik wijs hem daarop.
‘Ik zou bijna zeggen; er klopt iets niet, Jansen. Je moet toch eens naar je bloeddruk laten kijken.’
Burgemeester kijkt van Jansen naar mij en weer terug en ik pak nog een glas van een dienblad en neem een slok. Tegelijkertijd stop ik een handvol pinda’s in mijn mond en meteen proef ik iets verkeerds.Paprika!! Gedverde…Als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan paprikapinda’s. Na hemaworsten komt dat met stip op de tweede plaats.
Ik verslik me en spuug de pinda’s onmiddellijk naar buiten.Gelukkig staat de burgemeester nog tegenover mij om het zaakje op te vangen. Ik ben bang dat hij zijn strikje kan afschrijven.Dat redt het echt niet met een nachtje Biotex.na paprika vermengd met rode wijn. Daar kunnen strikjes doorgaans niet tegen.
Kokhalzend van woede roept Jansen rochelend om twee bewakingsviolen en ik word met zachte dwang naar de uitgang geleid.
Vlak bij de deur draai ik mij om en roep naar Jansen dat het escortbureau heeft gebeld of de afspraak van vannacht nog doorgaat.
Overdenkingsparty!!! Mooi woord! Zit een geestige tegenstrijdigheid in. Zoals altijd in politieke kwesties….


12 reacties

WritersBlocq · 1 april 2005 op 20:35

:laugh: ik spuugde mijn thee over mijn toetsenbord uit, het is een laptop dus ws is dit het laatste berichtje dat ik kan typen op een inmiddels soppend toetsengeheel, maar het is het waard! Superkickentop, kus van Paulus (die iedereen in de maling heeft genomen door een coltruifoto van zijn tweelingzusje te plaatsen, met haar – Greetje heet ze – toestemming overigens 😀 )

Mosje · 1 april 2005 op 20:36

Geen cent waard, dit stukje.
😉

Wright · 1 april 2005 op 20:40

Yep!! 😀 😀 😀

pepe · 1 april 2005 op 21:12

[quote] betovergrootvader[/quote]

Heerlijk weer smakelijk gelachen vooral om die burgervader met strik van be-tovergrootvader.

Li · 1 april 2005 op 22:13

😛 😛
[quote]Gedverde…Als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan paprikapinda’s. Na hemaworsten komt dat met stip op de tweede plaats.[/quote]

Misschien is een combinatie van Paprikaworsten met Hema-pinda’s wel te pruimen 😀

Li

Raindog · 1 april 2005 op 23:19

Heerlijk weer Kees!
Dat je dit nog steeds pro Jeroen&Casper doet zeg…

😀

Mup · 2 april 2005 op 00:24

Wat schuift dat nou, zo’n party verpesten? 😀

Groet Mup.

Ma3anne · 2 april 2005 op 01:26

Lijkt me toch beter dat jij je eigen burgemeester kiest, Kees. Al was het maar om zo’n jou toegewezen persoon een hoop ellende te besparen. 😀

Louise · 2 april 2005 op 07:38

Lekker hysterisch, als altijd 😀

viking · 2 april 2005 op 12:41

laat ff weten als er toch nog eens een gekozen burgervader komt, mijn stem heb je al 😀

sally · 2 april 2005 op 21:48

Ik was al heel bang dat we jouw columns zouden moeten missen hier.
Het bezoekersaantal zou halveren.
slijm,slijm,slijm…..
Columns om naar uit te zien.
En ik meen het ook nog!
Hij is weer super Kees.

liefs
Sally

melady · 3 april 2005 op 23:30

:laugh: weer super Kees!

Melady 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder