Ruim 3 maanden geleden overleed, volkomen onverwacht, mijn echtgenote.
Naast het immense verdriet en alle rompslomp die dit met zich meebracht, blijkt nu dat de verzekeringsmaatschappij en de overheid hier op een zeer grove manier nog aan ver-dienen ook. Hoe dan kan? Mijn vrouw en ik deden mee aan de spaarloonregeling, waarbij het ingehouden bedrag werd gestort in een lijfrentepolis, met het idee om na pensionering de lijfrente te laten uitbetalen en te storten op een spaarrekening teneinde op die manier een begrafenispot-je te creëren voor het geval één van ons zou overlijden.
Helaas stierf mijn vrouw op de jonge leeftijd van 54 jaar en had zij in totaal ca. € 5000 gestort in haar lijfrentepolis. Normaal genoeg voor een redelijke begrafenis, zou je zeg-gen. Maar voordat deze lijfrente uitgekeerd wordt, rekent de verzekeringsmaatschappij (Achmea) € 1000 voor onkosten; dit is de eerste diefstal. Blijft nog over zo’n € 4000.
Vervolgens komt de belastingdienst met de volgende, ronduit schofterige, richtlijn: eerst moet er 52 % inkomsten belasting worden betaald over het gestorte bedrag van € 5000; dan moet er 20 % over de overgebleven € 4000 aan revisierente worden be-taald, dit schijnt een door de belastingdienst opgelegde strafkorting te zijn. Van de ge-storte € 5000 blijft dan over een bedrag van zo’n € 660. Bovendien moet ik dan eerst nog via een ingewikkelde constructie aan de belastingdienst kenbaar maken dat ik het te betalen bedrag heb overgemaakt, voordat de verzekering mij kan uitbetalen wat na deze gelegaliseerde diefstal is overgebleven van het door mijn vrouw gespaarde bedrag. Nu, ruim 3 maanden na het overlijden, wacht ik dus nog steeds op uitbetaling van dit geweldige bedrag waar mijn vrouw jarenlang voor heeft gespaard.
Gelukkig voor mij is onlangs mijn vakantiegeld, samen met mijn loon, gestort en kan ik de begrafeniskosten daarvan betalen. De rest van de maand sta ik wel rood bij de bank, maar ach, daar maken die dieven zich niet druk om.
Ik ga er van uit dat de hierboven genoemde dieven alle begrip hebben voor mijn wens dat hen hetzelfde overkomt: op een dag kom je thuis uit je werk en je vindt je vrouw (of man) dood in bed liggend aan. Geen afscheid kunnen nemen, je hele wereld stort in en dan ook nog eens in de financiële problemen komen door de schandalige handelwijze van een stelletje onbenullen.
Ik ben niet gewoon kwaad, nee, ik ben woest op de verzekering, op de belastingdienst en op alle idioten die hiervoor verantwoordelijk zijn.
Dat mijn vrouw bijna 40 jaar parttime gewerkt heeft en dus heeft meebetaald aan de AOW maar daar zelf nooit van zal profiteren, ach, toch ook weer leuk meegenomen voor de overheid.
De Ombudsman verzekeringen heeft een website waar een klachtenformulier kan wor-den gedownload, maar in tegenstelling tot de Nationale Ombudsman en de plaatselijke middenstand geen emailadres. Toch stonden onlangs in de Elsevier 2 artikelen waarin de zorg werd uitgesproken over het imago van verzekeringsmaatschappijen; niet onterecht, overigens.
Uiteraard heb ik deze zaak eerst aangekaart bij vrijwel alle politieke partijen: slechts 2 hebben gereageerd met de mededeling dat het zal worden doorgegeven aan de fractie; verder niets meer gehoord, natuurlijk.
Inmiddels heb ik ook een aangifteformulier inzake successierecht ontvangen, waarin de belastingdienst haarfijn wil weten wat wij ‘waard’ waren op de dag van het overlijden van mijn vrouw. Kies is anders, maar ja, als je toch op rooftocht bent, kijk je niet zo nauw, zullen ze bij de belastingdienst hebben gedacht.
Door je voortdurend bezig te houden met de financiële afwikkeling van het overlijden, kom je nauwelijks toe aan de verwerking van dat overlijden en aan het rouwproces, maar dat leidt natuurlijk af van waar het om gaat, plukken wat er te plukken valt.
Waar politici en belastingdienst ook liever niet aan herinnerd willen worden, is dat ik inmiddels al 45 jaar werk, belasting en premies betaal – met uiteraard een steeds hoger percentage – oplopend van circa 20 % in 1961 tot rond de 50 % nu. Mijn verzoeken om iedereen die meer dan 40 jaar gewerkt heeft, hetzelfde belasting- en premieregime te gunnen als gepensioneerden, zijn tot nu toe doodgezwegen. Ook in het openbaar hame-ren politici, die waarschijnlijk voor hun 20e nog geen slag werk hebben verricht, steeds maar op hetzelfde stramien: langer werken na je 65e jaar. Ongeacht op welke leeftijd je bent begonnen. Pure discriminatie voor al die babyboomers die op jonge leeftijd, dus vóór hun 20e,, al gingen werken. De laatste jaren staan we toch al in het verdomhoekje, dank zij dat handjevol linkse schreeuwers van onze leeftijd die allang hun zakken hebben gevuld en ons daarmee in hetzelfde kwade daglicht zetten. Wat dat betreft, ben ik ervan overtuigd dat veel tijdgenoten, net als ik, terugverlangen naar de jaren zestig.
Observer

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Li · 14 juli 2006 op 09:12

Jouw ingezonden stuk heb ik, in ingekorte versie, al in een landelijk dagblad gelezen maar ik weet niet meer in welk. Ook toen viel mijn mond open van verbazing.

Ik heb geen barst verstand van hoe zoiets in elkaar steekt. Het blijkt maar weer dat je vaak in mooie praatjes trapt want dát vertellen ze er natuurlijk niet bij als je in zoiets als een spaarloonregeling stapt.

Goed dat je het hier plaatst want een gewaarschuwd mens telt voor voor twee.
Veel sterkte met alles en bovenal met het verlies met je vrouw.

Li

DriekOplopers · 14 juli 2006 op 09:13

Echt werkelijk schandalig. Sterkte, zowel (vooral) met het verlies van je vrouw, als ook met het bestrijden van deze oplichterspraktijken!

Driek

Mup · 14 juli 2006 op 16:21

Alsof een sterfgeval nog niet genoeg ellende voor een mens met zich mee kan brengen, sterkte!

Groet Mup.

SiegfriedBok · 14 juli 2006 op 18:07

Geachte Observer,
Het spijt me dat ik U moet zeggen dat Uw beschrijving een druppeltje op de gloeiende plaat is. De systeemdictatuur [democratie genaamd] verdient aan alle vreugde en leed in de wereld.
Dat is hun bestaansrecht.
Tot mijn opperste verbazing was de eerste reactie van een collumniste,die kennerlijk nooit diep in het huishoudboekje van de staat heeft gekeken.
Hebt U trouwens ook met lede ogen gezien dat Google onder Uw item al weer de nodige “uitvaartreclames” plaatste?
Ik was medicus en kanker-researcher.
Aanvankelijk leek ik werelds zeer gewaardeerd door een andere kijk en zoektocht naar dit vreemde proces, waar cellen hun specialisatiegraad verliezen.[revolutie i.p.v. evolutie]
Toen ik de sleutel vond en ook nog eens zag dat dit 6000 jaar geleden al beschreven was, werd ik wereldwijd uitgekost. Dat deed mij zoeken naar het waarom.
Uiteindelijk bleven er aantal essenties over.
Ten eerste is het medisch kartel – nog erger dan de wapenindustrie – alleen uit op beheersen van een vijandsbeeld en verdient naast arbeidsplaatsen miljarden voor zichzelf en indirect voor de regering.
Ten tweede mag de waarheid op alle fronten niet boven tafel komen, want…
Aan de waarheid kleeft geen stinkend geld en iets ervan boven water halen zou slechts onrust onder het volk veroorzaken.
Het spijt me het te zeggen, maar toen ik het gevecht als muis tegen die olifant met een pat-stelling had afgesloten kreeg ik handgeld om te verdwijnen en dat heb ik uit lijfsbehoud aangenomen.
Helaas mag of wil er geen journalist of columnist publiekelijk een woord over vuil maken… uit lijfsbehoud of behoud van een boterham.
Het is spijtig, dat U dit op deze manier moest tegenkomen.
Siegfried Bok.

Mosje · 14 juli 2006 op 21:00

Zeer schandalig! Soms verlang ik terug naar de tijd waarin al die finaciele producten nog niet bestonden, en de wereld nog zeer overzichtelijk was. Je had een salarisrekening en eventueel een spaarrekening, en verder niets geen spaarloonregelingen, lijfrentepolissen, beleggingspoespassen, WAO-gatregelingen, FPU, en weet ik al wat niet meer.
Sterkte ermee.

WritersBlocq · 14 juli 2006 op 22:10

Heel moeilijk dat je met deze rompslomp geconfronteerd wordt terwijl je net iemand is ontvallen. Ook van mij sterkte..
[quote]Vervolgens komt de belastingdienst met de volgende, ronduit schofterige, richtlijn: eerst moet er 52 % inkomsten belasting worden betaald over het gestorte bedrag van € 5000;[/quote]
Ik weet er niet veel van, maar is het niet zo dat je belastingaftrek hebt op het moment dat je betaalt, en later weer belasting betaalt als je uitgekeerd krijgt? Als klopt wat ik zeg, dan is dit stukje geen diefstal, maar voor de rest is het natuurlijk van de zotten!

Ma3anne · 14 juli 2006 op 23:43

Die zakelijke rompslomp moet gewoon gebeuren na een overlijden en ja, ik weet uit ervaring wat voor narigheid daar allemaal bij om de hoek komt kijken. Wat een geldwolven kom je tegen, wat een onbegrip van instanties en wat een fouten worden er gemaakt. Om wanhopig van te worden. Vooral omdat je ook nog eens extra kwetsbaar bent, wanneer je niet aan rouwen toekomt door dit soort akkefietjes.

Van spaarloonregelingen heb ik geen verstand en ik neem zo van je aan, dat het klopt wat je schrijft.

Ik hoop dat je ondanks alles toch de rust kunt vinden voor je eigen rouwproces. Laat je niet gek maken!

Dees · 15 juli 2006 op 08:56

Mijn mond valt toch open, inderdaad schandalig. En ik sluit me aan bij Li, goed om het ook hier te plaatsen.

Lang leve de oude sok met geld.

Ab · 15 juli 2006 op 10:45

Ik voel met jouw mee, ik weet wat je door maakt,dus in ieder geval veel sterkte. Maar op het moment dat jouw lijfrente los komt,en je laat hem gefasseert,uitbetalen. Dan komen die criminelen van de staat ook nog dubbel halen, en niemand die je daar voor waarschuwt. Elke maand dat hij uitgekeerd word,gaat er een derde belasting af. Dit gebeurt ook bij je salaris of AOW. Vervolgens word netto netto gestapeld, en betaal je nog eens een derde inkomsten belasting. Jij spreekt ook de hoop uit dat hun ook zoiets mag over komen wat jij hebt meegemaakt, het kan niet erger, maar als het kon laten hun dat dan krijgen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder