Het is alsof de duivel ermee speelt. Veertien dagen geleden sprak ik hier nog over het gebrek aan campagne voor de komende verkiezingen, maar vandaag kon ik er niet omheen. Letterlijk niet. Ik verschuil me achter een cappuccino en neem de dans om het winnen van zieltjes in mij op. Vanaf hier kan ik precies overzien wat er zich afspeelt in de straat waar de Grote markt over gaat in de Vismarkt. Deze straat is een soort trechter, en zeker nu er links en rechts standjes staan van politieke partijen. Ik vraag mij af of de mensen, die de folder uitdelen, denken dat ze op deze manier met politiek bezig zijn. Ik denk namelijk van niet. Het is marketing.

Ik besluit nu extra te genieten van mijn koffie. Ik weet namelijk dat ik straks ook gebombardeerd zal worden met rozen, ballonnen en sponsjes in de kleuren rood, blauw of oranje. Na de laatste slok zal ik eerst nog even langs de boekhandel gaan. Op mijn verlanglijstje voor sinterklaas staat ‘Lust’, het nieuwe boek van Peter van Straaten. Ik ben genoodzaakt deze aan mijzelf cadeau te doen, omdat deze volgens de sinterklaasetiketten van mijn familie te duur is. “Is het een cadeautje?” “Ja”, voor sinterklaas”, want ik wilde natuurlijk niet dat de leuke en jonge caissière zou denken dat ik mijzelf klaar zou maken op de pornografische tekeningen in het boek.

Ik zou het politieke feest kunnen ontwijken door een andere straat te nemen. Maar ik besluit gebruik te maken van deze mogelijkheid. Het heeft mij nog nooit zo weinig moeite gekost om aan informatie te komen. Van de SP en Groenlinks krijg in het gehele programma, een roos van de PvdA, en een krantje, en van de VVD ook. De krantjes lijken een beetje lullige propaganda. Net alsof de grote partijen niet al hun geheimen prijs willen geven. Bang om iets verkeerds te zeggen (dejavu).
Het CDA zag ik net nog lopen, maar zijn nu nergens meer te bekennen. Jammer, ik had ook graag hun leesvoer ontvangen. Ik besloot ze te gaan zoeken. Linksaf de winkelstraat in. Maar ik kwam ze niet tegen. Eigelijk had ik toen al kunnen weten dat ik ze niet vinden zou door links te gaan.

Het eerste wat ik tegen kwam was een dakloze, ook met een krant. Natuurlijk had hij die niet van de VVD’er gekregen. Hij probeerde hem te verkopen, waardoor hij duidelijk minder aandacht op zich wist te vestigen dan het propagandacircus twintig meter verderop. Ook de twee dames die het WNF aanprezen en de heren van de Cliniclowns liep ik zonder aandacht te geven voorbij. Gelukkig kost stemmen geen geld, althans niet direct. Aan het einde van de winkelstraat had ik geen CDA, maar wel een broodje tonijnsalade.

Thuis gekomen kon ik de schade inventariseren. Uit de tas kwam eerst een flyer van Femke, dan de krantjes van Mark en Wouter, in elkaar gevouwen als ze nu al aangeven paars te worden, nogmaals Femke, met het boek waarop ze tegen het torentje leunt, en een tomaat in boekvorm. Als laatste toverde ik het sinterklaaspakje uit de tas. Zo’n middagje in de stad levert je een hoop leesvoer op. Een dag is verloren, maar ik weet nu wel op wie ik ga stemmen. Peter van Straaten.

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Politiek

4 reacties

Bitchy · 16 november 2006 op 17:23

Is dat lijst 69? ;-))

Estrella · 16 november 2006 op 19:07

Je hoeft je qua lezen voorlopig inderdaad niet te vervelen.
Peter van Straaten, strak plan! 😀

pally · 16 november 2006 op 19:43

Goeie column! En jij bent voorlopig van de Straat(en).
Pally 😀 😀

SIMBA · 17 november 2006 op 08:10

[color=00CC00]Leuke column!!! :-)[/color]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder