Ik ben wat vroeger uit mijn werk vandaag en op mijn gemak rijd ik naar huis. Haal wat auto’s in en zie er een paar honderd meter voor mij nog meer die ik in ga halen. Ik besluit niet naar rechts te gaan want er zit toch niets achter mij. Als ik bijna de laatste auto ingehaald heb zie ik ineens een motor achter mij dringen. Het zijn er zelfs twee. Twee politiemotoren. Ik haal nog even rustig de laatste auto in en ga naar rechts. De voorste motor met oom agent er op snijd mij af op het moment dat ik de middenstreep passeer. Oom agent gebaart druk naar zijn spiegels en naar zijn ogen. Ik vertaal dat in “Kun je niet in je spiegels kijken!”. Wat onthutst laten ze mij weer achter. Ze gaan snel, hebben blijkbaar nogal haast.

Aangekomen in mijn woonplaats ga ik even langs het politiebureau. Volgens mij heb ik niets verkeerds gedaan en ik vond de agenten nogal grof. Ik wil graag weten hoe dat zit en mijn vraag luidt: “Ik werd op de snelweg achterop gereden door twee motoragenten die blijkbaar nogal haast hadden en geen tijd hadden om mij mijn inhaalmanoeuvre af te laten maken. Misschien had ik ze ook wel wat laat gezien. Mogen ze mij dan snijden en bot tegen mij doen?”

Het antwoord was even verassend als verbijsterend.
Agent: Wat zou jij willen als je dringend hulp van een agent nodig hebt.
Ik: Dat iedereen aan de kant gaat, maar dat is geen antwoord op mijn vraag. Ze voerden geen sirene of zwaailicht en sneden mij af, mag dat dan als je haast hebt?
Agent: Ja kijk, ze zitten de hele dag op de weg en een sirene of zwaailicht heeft soms een schrikeffect, dus dat voeren we niet altijd.
Ik: Dat snap ik niet hoor. Als dat ding de hele tijd aanstaat dan zie je dat toch en het geluid word langzaam steeds harder. Hoe moet een mens daar dan van schrikken. Moet ik nu concluderen dat de heren agenten mij dus mogen afsnijden en bot tegen mij mogen doen als ze haast hebben en geen zwaailicht of sirene voeren?
Agent: Kijk, ze zullen vast een goede reden gehad hebben om zo snel te rijden. En een fatsoenlijk mens geeft ze dan gewoon de ruimte.
Ik: Dus als ik een politievoertuig te hard zie rijden zonder de daarvoor wettelijke, naar mijn idee verplichte, maatregelen dan moet ik mij tussen twee auto’s proppen om de heren voor te laten gaan want het kon wel eens dringend zijn waar zij naar toe willen!

Na nog wat heen en weer gepraat heb ik moeten concluderen dat je niet op je gemak op de weg kunt vertoeven omdat oom agent te alle tijde te hard mag rijden zonder de daarvoor geldende maatregelen in acht te nemen, en je ook nog bijna van de weg mag rijden zonder consequenties. Een antwoord op mijn vraag heb ik niet gehad.

Categorieën: Verkeer

13 reacties

Outsider · 14 augustus 2005 op 08:07

Ik begrijp eigenlijk niet waarom die motoren je niet gewoon links inhaalden, daar is met een motor meestal toch wel genoeg ruimte voor op de weg?

Ma3anne · 14 augustus 2005 op 08:19

Geen idee of je verplicht bent die agenten op motor voorrang te verlenen als ze geen sirene of zwaailicht voeren. Maar dat je toch nooit gelijk krijgt van ze, weet ik wel.

@Outsider: dat kan alleen als je op je fiets op de linker weghelft rijdt, toch?

bert · 14 augustus 2005 op 09:27

Ja Klungel, die motoragentjes, dat wil wat.
Ach, misschien zijn het ook wel gewoon motorrijders. Of heb ik nu teveel gezegd.
Reed jij trouwens op je motor of in de auto?
😀 😀 😀

Geertje · 14 augustus 2005 op 10:37

[quote]Oom agent gebaart druk naar zijn spiegels en naar zijn ogen. Ik vertaal dat in “Kun je niet in je spiegels kijken!”. [/quote]

‘Die pet past ons allemaal’,sommige hebben zich vermomd met een helm voor hun kop.

Bakema_NL · 14 augustus 2005 op 12:27

Ik kan me toch heel wat situaties indenken waarbij de agent liever niet luid sirene-brullend zijn komst wil aankondigen. Als je al die klungels (onbedoelde grap, maar toch leuk) af en toe ziet op de weg en weet dat er steeds minder mensen opzij gaan voor de hulpdiensten (en het stomme rijgedrag zowiezo) ook al komen ze met loeiende sirenes aangieren dan moet ik toch zeggen dat je wel wat begrip mag hebben voor die agenten. Maar zeer waarschijnlijk is dat weer teveel gevraagd voor de meeste mensen in deze maatschappij…….tot die ene keer dat men zelf die hulp van oom agent nodig heeft, dan zijn het ineens geen boete-schrijvende klootzakken meer natuurlijk.

KawaSutra · 14 augustus 2005 op 13:15

Zodra ik polite zie rijden in mijn spiegels, zwaailicht of niet, geef ik ze altijd de ruimte. Desnoods met een beetje gas. Ik weet hoe ze denken en ik ga nergens om vragen. In principe heb je wel gelijk maar recht kun je niet afdwingen dat moet je krijgen. Zij staan altijd het sterkste omdat de maatschappij daarom vraagt.

melady · 14 augustus 2005 op 14:16

Ik ga ook liever voor ze aan de kant, voor je het weet zetten ze mij aan de kant.

WritersBlocq · 14 augustus 2005 op 16:49

Ik vind het wel een mooie actie Klungel! ‘Vroegah’ was ik ook zo’n verhaalhaalster, nu weet ik beter, soms tegen mijn gevoel in. Grijsheid eh wijsheid komt met de jaren, misschien geldt dat ook voor die pettendragers met/zonder helm.

Domicela · 14 augustus 2005 op 20:42

Volgens mij mogen ze alleen maar te hard rijden als ze zwaailicht etc voeren. Maar ja, als je zelf degene bent die de bekeuringen uit mag delen dan neem je het misschien niet meer zo nauw met de regeltjes! Prettige vakantie trouwens! Blijf je in je toeristische plaatsje of gaan jullie weg? Wel oppassen voor de bromsnorren op de weg dan, hè? 😉

klungel · 14 augustus 2005 op 21:49

Allemaal bedankt voor de reacties.
Ik zie geen beter uitdiepen oid dus met de verhaallijn gaat het blijkbaar beter. 🙂

@Outsider, ik haalde net een auto in dus links lijkt mij niet handig. Als je de vluchtstrook bedoeld, die houd hier 200 meter verder ook even op.
@Bert, ik was op de motor, as always 😀
@Ma3 en Kawa en Melady, als ik ze op tijd zie dan krijgen ze echt wel de ruimte, blijkbaar had ik echt even te weinig gekeken of reden ze echt veel te hard. Waar het mij om ging is dat ze nogal bot deden terwijl ik dat naar mijn idee niet verdiend had. De hele situatie duurde denk ik nog geen 30sec. (ja dat kan veel zijn maar dan moeten ze toch echt wat aan de zichtbaarheid doen dunkt me)
@Bakema, respect heb ik echt wel voor die mannen/vrouwen, ze zitten vaak in situaties die ik echt niet zou wensen en doen het dan ook meestal nog goed, wat ik ook al niet zou doen. leuke grap trouwens 🙂
@WB, ik ben nogal rustig van aard en doe dit soort dingen meestal nie, maar als het echt onterecht is, dan maak je wel meer kans dat ik iets doe.
@Mila, ik woon in een toeristengebied waar alles te doen is wat ik wil. Dus gaan we lekker dagjes weg. 🙂

Louise · 15 augustus 2005 op 07:16

En de ene dag kun je ook meer hebben natuurlijk dan de andere. Ik ook. Meestal vlieg ik wel aan de kant, maar soms…

Stanislaus · 15 augustus 2005 op 11:09

Volgens mij helpen loeiende sirenes dikwijls niet omdat de autoradio’s zo loeihard te keer gaan! Je schrikt dan eerder wakker van een claxon-geluid in een reclamespot, zoals destijds de reclame van Overtoom.

KingArthur · 15 augustus 2005 op 11:14

Volgens mij hoef je ze niet te laten passeren als ze daar geen signalen bij voeren. Ik weet niet wat het is maar ik heb een schurft aan die gasten. Veroorzaakt door taferelen zoals jij die ook hebt beschreven. Shit, ik had nog hoop maar nu is er weer een vooroordeel van mij bevestigd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder