Mannen van Mars, vrouwen van Venus.. Die frase is al behoorlijk gedateerd. Als de mensheid al van twee verschillende planeten afkomstig is, dan lijkt het me meer waarschijnlijk dat It’ers van een ander planeet komen dan de rest van het aardvolk. Ze spreken een volkomen andere taal en leven in een heel andere wereld. Goed communiceren kunnen ze dan ook alleen met elkaar.
Binnen ons bedrijf worden ze liefkozend pompoenen genoemd. Een pompoen met een bril op, een fantasieloos bloesje en een rij pennen in z’n borstzak. Begin jaren negentig zijn deze wezens met vrachtUFO’s tegelijk op onze aardkloot neergestreken. Door de toen, computerfobische managers met open armen ontvangen, om het bedrijfsleven te automatiseren. Om vervolgens de eerste vrachtUFO terug naar planeet Uranus te nemen. Nu, ruim twintig jaar later weten we dat het zo niet is afgelopen. Ze zijn gebleven. Ze spreken nog steeds onze taal niet en zijn verre van geintegreerd. Eigenlijk zijn ze overbodig geworden, omdat een manager in deze tijd prima met zijn PC om kan gaan. Ze weten dat en hebben daar hun strategie op aangepast. Zonder dat velen van ons het in de gaten hebben, doen ze stiekem het tegeovergestelde van waar ze voor gekomen zijn. In stinkende kantoortjes broeden ze plannetjes uit om zand in machines te strooien. Goed lopende computers worden vervangen door kastjes die rechtstreeks zijn verbonden met de server, waardoor alles lanzamer loopt en met regelmaat bevriest. Ongevraagd worden er updates uitgevoerd op programma’s die prima lopen. Software wordt vervangen door programma’s met ontelbaar veel verschillende instellingen, waardoor je veel meer kunt maar niets meer kan. Ook zijn deze pompoenen op het internet actief. Ze zijn de uitvinders van pop-ups en pagina’s waar je met geen mogelijkheid meer vanaf komt. Ze zijn de bedenkers van de online registratieformulieren, en activatiecodes die je dan via je e mail binnen krijgt. Om je vervolgens te verbazen over de grote hoeveelheid Spam die je daarna te verduren krijgt. Ze lijken te grossieren in Viagrapillen, leningen en loterijen waar je niet kunt verliezen.
Ook hebben ze je DVDtje zo geprogrammeerd dat je niet voorruit kunt spoelen tijdens het copyright verhaal. Misschien is Microsoft wel de thuisbasis van deze kolonie. Ze maken daar besturingsprogramma’s en andere software die je PC een eigen leven laat leiden. Je computer lijkt zijn eigen gang te gaan. Je hoort de processor hard aan het werk, terwijl je nog nergens opdracht voor hebt gegeven. Mocht je wel aan een taak willen beginnen, moet je netjes op je beurt wachten. Ook moet je bijna dagelijks updates downloaden, installeren en opnieuw opstarten. Dit, terwijl je nooit positieve effecten van een update waarneemt. Een van hen is de bedenker van het ballonnetje dat telkens opduikt als je met je muisaanwijzer op een icoontje gaat staan. In het ballonnetje staat dan nogmaals vermeld wat het is. Deze pompoen verdient een lintje! Of misschien wel de Nobelprijs. Hij heeft het leven van zo velen verfraaid! Waaronder dat van mij, hier schrijft een grote fan van het ballonnetje. Ietwat cynisch weleens waar. Neemt niet weg dat ik schrijf om het nieuws te verspreiden. Stilletjes hopend dat de pompoenengemeenschap op het idee komt een enkeltje Uranus te boeken. Al bestaat natuurlijk de kans dat deze groep in de jaren negentig onder luid kirren en gejubel door de Uraniërs is uitgezwaaid, in de veronderstelling niets meer van dit stelletje te vernemen…


8 reacties

Ferrara · 30 november 2012 op 21:12

Het zal je niet verbazen dat ik er geen bal van begrijp. Hiernaast verschijnt nu wel een advertentie over een gratis presentatiestest op dit gebied. Ben ik ook altijd sprakeloos van. Schrijf over de Dood en hups daar staan de verzekeringen en ondernemers links al klaar.

Meralixe · 1 december 2012 op 09:30

Ik begrijp er wel een balletje van. Een kleintje, eentje voor in de soep…
Ook ik erger me soms aan wat bedoeld werd om alles eenvoudig te maken.
Nu denk ik aan een Vlaamse uitspraak: HET LEVEN IS EEN SOEPJE EN WIJ ZIJN DE BALLETJES!!! :pint:

Het ‘probleem’ is goed beschreven maar ik merk wel een groot leeftijdsverschil tussen U en mij. :eh:

Pierken · 1 december 2012 op 10:54

Leuk geschreven complottheorie. Bij dit verhaal dacht ik aan de film ‘The invasion of the body snatchers’. Pompoenen/peulen, what’s in a name.

Die taal waar jij over schrijft is inderdaad kenmerkend. Pompoenen praten hele volzinnen in afkortingen. In codetaal die alleen zij begrijpen.

Graag gelezen.
1 dingske; ‘voorruit spoelen’ doe je in een wasstraat 😉

Tof dat je weer eens zo een column schrijft!

arta · 1 december 2012 op 11:04

Laat nu de gemiddelde IT-afdeling van grote bedrijven ergens in India of Zuid-Afrika zitten! (Dat verklaart al veel:-D)

Ik moest wel lachen om jouw verhaal, ook op mijn werk lopen pompoenen rond, waarvan ik vaak het idee heb dat ze mij slecht verstaan. Op elke vraag die ik stel, hoe simpel ook, krijg ik steevast hetzelfde antwoord: “Dat moet ik even aan mijn collega vragen!’

Leuk geschreven, Blogboy, wel jammer van de taalfoutjes! (Weleens waar= weliswaar, bijv.)

BlogBoy · 3 december 2012 op 07:01

Bedankt voor de reacties. Taalfouten maken blijft mijn zwakke punt. Zo blijft er gelukkig altijd iets over om aan te werken..

Yfs · 3 december 2012 op 08:47

Superleuk en origineel geschreven, vooral de veronderstelling in de laatste regel! :klappen:

Een verdeling in wat meer alinea’s maakt het wellicht wat overzichtelijker en prettiger leesbaar!

Mien · 5 december 2012 op 10:42

Klik [b][u][url=http://www.marqit.nl/images/worm.jpg]hier[/url][/u][/b] voor de enige remedie tegen dit soort pompoenen.
Leuke column by the way.

Mien (wreet zich ook wel eens op)

Floris · 10 januari 2013 op 16:43

Beste blogboy,
Leuk geschreven stukje. Eigenlijk ben je nog erg mild trouwens. Een puntje van kritiek: Het stuk is geheel vanuit dezelfde invalshoek geschreven. Ik bedoel daarmee dat er niet een (adem)pauze, of even een belichting van de andere kant (bijvoorbeeld) inzit. Even die lezer de verkeerde kant opsturen om vervolgens weer genadeloos toe te slaan…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder