De wijkontwikkeling in Helmond West komt voorzichtig op gang. In september 2009 is het wijkontwikkelingsplan met veel toeters en bellen aangekondigd. Twee jaar later is de uitvoering van de wijkontwikkelingsplannen eindelijk in een fase aanbeland van bekendmaking en onthulling van voorlopige ontwerptekeningen en startseinen voor bouwplannen. In november is voor twee bouwprojecten, Suurhoffstraat en Hertoghof, een feestelijk startsein afgegeven. Voor de Suurhoffstraat is na vijf jaar tijd eindelijk een projectontwikkelaar gevonden die de klus gaat klaren. Ook het ontwerp van de stedelijke verkeersring begint langzaam vorm te krijgen. Het voorlopig ontwerp wacht alleen nog op een definitief ontwerp. De Wijkhuis Brede School heeft een definitief gezicht gekregen. Architectenbureau RAU heeft een mooi en duurzaam ontwerp afgeleverd. In 2013 wordt de school niet alleen bezocht door kinderen maar ook verwarmd door kinderen. Via een ingenieus warmte-terugwin-systeem wordt lichaamswarmte opgevangen. Het wordt de trots van Helmond West.

Helmond West, in de volksmond ’t Haagje genoemd, wordt klaargestoomd voor duurzaamheid. De Provincie Noord Brabant heeft deze achterstandswijk gebombardeerd tot modelwijk en behoorlijk wat subsidie toegekend. In de ‘Week van West’ is een hele week in november aandacht besteed aan uitleg over duurzaamheid en energiebesparing. Helaas werden de activiteiten niet erg druk bezocht. Tijdens de informatiedag waren bijna net zo veel organisatoren en bestuurders aanwezig als wijkbewoners. In totaal zijn een twintigtal wijkbewoners geteld. De wijkbewoners hebben voorlopig andere zaken aan hun hoofd. Ingrijpende veranderingen en sloopactiviteiten zetten de wijk op spanning. Lof gaat wel uit naar gemeente Helmond, woCom, Waterschap AA en Maas en Provincie Noord Brabant. Zij getroosten zich veel moeite om duurzaamheid op de kaart van Helmond West te zetten.

Dat kan helaas niet gezegd worden van de inspanningen die woCom en gemeente Helmond doen om passende woonruimte te vinden voor gedupeerden huurders in Helmond West. In de communicatie naar bewoners toe komt dit pijnlijk naar voren als tegelijkertijd twee tegengestelde beschouwingen over de inspanningen verschijnen in de Wijkkrant Helmond West en de Nieuwsbrief Helmond West. De eerste beschouwing is geschreven door verontruste huurders in hun wijkblad en verhaalt over het gebrek aan inspanningen van woCom. De tweede beschouwing is een louter positief verhaal geschreven door woCom in de nieuwsbrief die uitgegeven wordt door gemeente Helmond en woCom. Beide publicaties vielen een dag na elkaar in de bus bij alle wijkbewoners Helmond West. Dat vraagt om uitleg.

Als belangenvereniging BUITEN(ONS)OM probeer je te bemiddelen door navraag te doen bij zowel de huurders als bij woCom en gemeente Helmond. Het verhaal van de gedupeerde huurders blijkt dan nog triester te zijn dan het door hen ingezonden stuk. Door woCom en gemeente Helmond wordt vervolgens niet gereageerd op een zorgmail die verstuurd is door de vereniging in juli. Pas eind oktober komt er na een aantal herhalingmails en een telefoongesprek, gevoerd op initiatief van de vereniging, een reactie van een leefbaarheidconsulent van woCom: “O, maar wij hebben de vereniging een mail gestuurd. Daar is niet op gereageerd. Daarmee hebben wij de zaak afgedaan als zijnde afgehandeld”. De mail is echter nooit ontvangen door de vereniging. Gelukkig bleek wel uit het telefoongesprek dat er nu meer inspanningen gedaan worden door de woCom. Mede op verzoek van gemeente Helmond, want er is plots haast geboden. De huizen dienen in februari 2012 opgeleverd te worden. Navraag bij gedupeerde huurders blijkt dat nog steeds in een aantal gevallen niet met de nodige zorgvuldigheid en empathie gehandeld wordt. Als belangenvereniging blijf je er dan voor waken dat ten dienste van algemeen belang ook individuele belangen gekoesterd worden. Het zou woCom en gemeente Helmond sieren als zij alle gedupeerden een glimlach rondom de mond kunnen toveren.

[b]Mien[/b]

[img align=left]http://www.eqnm.org/images/under_construction.gif[/img]

Categorieën: Vervolg verhalen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

7 reacties

Libelle · 25 november 2011 op 12:30

Voor veel betrokkenen in Helmond zal dit ongetwijfeld een louterende, wijze en objectieve messive zijn, die uitmondt in compleetheid.
Net als mijn laatste column is dit vervolgverhaal m.i. niet zo geschikt voor Column X.
Nummer 19 sla ik over.

Boukje · 25 november 2011 op 13:39

Ik ben het helemaal eens met Libelle.

pally · 25 november 2011 op 13:49

Nee, dit onderwerp kan mij niet boeien, Mien. Het zal vast wel zinvol zijn als verslag of naslagwerk voor inwoners van de wijk. 🙁

Groet van Pally

Meralixe · 25 november 2011 op 15:56

Niet gemakkelijk, het kiezen van een onderwerp.
De ene schrijft over een banaal onderwerpje en krijgt veel bijval en de andere probeert aan te tonen dat de wereld naar de kloten aan het gaan is en niemand is geïnteresseerde.
Ik wilde dat woord dat begint met kl en eindigt op oten eens gebruiken. Excuseer.:lach:

Ferrara · 25 november 2011 op 17:56

Voor sommige huurders lijkt het een hel in Helmond. Moest wel glimlachen om de foto, maar ik woon(gelukkig)niet in Helmond.

sylvia1 · 25 november 2011 op 23:33

Is al een tijdje geleden Mien, dat je hierover geschreven hebt. Het is inderdaad een wat taaiere serie om te lezen, maar ik vind cx juist leuk omdat columns zo verschillend zijn (en columnisten die verschillende schrijven toepassen).

Mien · 27 november 2011 op 15:20

Bedankt voor jullie eerlijke reacties.
Zolang de columns nog gelezen worden blijf ik ze publiceren op CX.
De wijkontwikkelingsplannen zijn ingrijpend voor de wijkbewoners in Helmond West.
Zowel in positieve als in negatieve zin.
Meestal wordt alleen het positieve beeld bejubeld in de media. Ik probeer met mijn columns ook de keerzijde te belichten en een zo obejectief mogelijk beeld te geven van de impact die het heeft voor de bewoners.
Omdat ik zelf betrokken ben bij de wijkontwikkelingsplannen en tevens een gedupeerde wijkbewoner gaat het mij ook persoonlijk aan.
In die zin werkt het schrijven ook louterend.

Mien openbaart

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder