In december is de besluitvorming rondom de wijkontwikkelingsplannen Helmond West en mijn huis definitief geworden. Een geliefd huis raak ik driedubbel kwijt. Eén keer emotioneel, een gekoesterde eigen plek verdwijnt. Twee keer fysiek, het wordt gesloopt voor een nieuwe weg en nog erger, onverkoopbaar in de toekomst. Triest, bitter en zuur. Over de eerste schrik ben ik inmiddels heen. De angst en onzekerheid wat betreft de uitvoering blijft. Met argusogen zie ik het nieuwe jaar tegemoet. Hopelijk houdt de politiek in Helmond een vinger aan de pols? Het college B&W is op het hart gedrukt, snel en helder de concrete plannen te communiceren, ten uitvoer te brengen en de belangen te behartigen van alle betrokkenen. Wijkbewoners en ondernemers zijn gevraagd mee te denken en mee te doen. Voorstanders van de plannen hebben hieraan gehoor gegeven en wederhoor gekregen.

Anders staat het met de gedupeerden die dankzij de plannen hun huis en/of bedrijf kwijt raken. Sinds de besluitvorming is er geen enkel geluid meer vernomen. Een troost is dat gedupeerden zich verenigd zien in een belangenvereniging. Een vereniging die met open vizier actie onderneemt, belangen behartigt en communicatie en voortgang bewaakt. Een vereniging die meedenkt en zelfs aanbevelingen doet in een zorgvuldig opgetekende Zienswijze.

Het is onbegrijpelijk en getuigt van arrogantie en onzorgvuldigheid dat het college B&W geen enkele inhoudelijke reactie geeft op de Zienswijze. Een Zienswijze die al op 13 november is overhandigd en is ondertekend door 35 leden van belangenvereniging BUITEN(ONS)OM.
Met grote moeite is een ontvangstbevestiging losgepeuterd. Hierin kondigt de gemeente aan dat zij binnen 6 weken (lees: voor 21 december) zal reageren. Helaas hult de gemeente Helmond zich liever in bureaucratie en navelstaarderij dan gedupeerde wijkbewoners en ondernemers te bedienen van een fatsoenlijk antwoord. Gemeente Helmond hanteert liever het credo: horen, zien en zwijgen.

Zonder inhoudelijke reactie te geven is het dan ook wrang om op 23 december een brief van de gemeente Helmond op de kerstmat te zien vallen, met daarin de aankondiging dat een vertegenwoordiger van de afdeling Grondzaken, in januari contact op gaat nemen met gedupeerden over de aankoop van hun huis en/of bedrijf. Een beroerde timing en tactiek. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de vertegenwoordiger eerder verstek liet gaan in zijn voornemen, met alle gedupeerden in september 2009 al een afspraak te maken.

Zaken vooruitschuiven of uitstellen en het informatie stil- of achterhouden biedt geen vertrouwen voor goede onderhandelingen. Een Nieuwjaarsboodschap van gemeente en woCom aan wijkbewoners met daarin de woorden als … wij doen het niet alleen, maar samen met u … laat uw stem horen en breng ideeën naar voren … is daardoor nauwelijks geloofwaardig te noemen. Vooralsnog wacht belangenvereniging BUITEN(ONS)OM op antwoord.

[b][u][url=http://www.youtube.com/watch?v=g0WC6mld38Y]Mien[/url][/u][/b]

[img align=left]http://www.eqnm.org/images/under_construction.gif[/img]

Categorieën: Vervolg verhalen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

6 reacties

arta · 16 januari 2010 op 10:14

Elke keer weer lees ik met verbazing over ‘Buitenom’. Natuurlijk, bureaucratie is er in het hele land, maar in Helmond lijken ze toch wel koplopers kop-in-het-zand-steken. 😕
(Even nieuwsgierig: Worden deze columns ook in een plaatselijk blad geplaatst?)

Mien · 16 januari 2010 op 11:56

De verbazing blijft mij ook ten deel vallen.

Vandaar dat ik het vastleg voor de eeuwigheid en de verwerking.

Deze vervolgverhaalcolumns worden altijd eerst gepubliceerd op [b][u][url=http://hellemond.web-log.nl/hellemond/helmond_west_under_construction/index.html]de Helmond Weblog[/url][/u][/b].

Mien (met dak boven hoofd)

trawant · 16 januari 2010 op 12:02

Met de pen ten strijde Mien, fileer ze, de bastards.
Blijf de luis in de pels, ze moeten eens gaan krabben.
Ik neem toch aan dat de gemeente jullie ruim gaat compenseren..

Avalanche · 16 januari 2010 op 12:10

Tjonge, wat een lakse houding van de gemeente. De emotionele gevolgen voor de bewoners kunnen niet met geld gecompenseerd worden. Juist daarom zou de gemeente de financiële en praktische gevolgen op een fatsoenlijke manier moeten regelen!

SIMBA · 16 januari 2010 op 13:31

Bureaucratie ten top….wat een drama zeg.
Sterkte ermee!
Groetjes van Sim (die écht noooooooit in Helmond gaat wonen 😀 )

Prlwytskovsky · 17 januari 2010 op 14:20

Helmond? Hm. Waarom ga je daar dan wonen?
Maar sterkte Mien. Tumps up!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder