Het verliep anders dan verwacht deze voetbaljaargang. Het seizoen zou gedomineerd worden door Ajax, maar het werd het jaar van PSV. Alex, Gomes, Park, Van Bommel en Cocu luisterden zeer goed naar de aanwijzingen van Guus Hiddink en wisten boven zichzelf én Eindhoven uit te stijgen. In Milaan begrijpen ze nog steeds niet hoe ze in godsnaam de finale van de Champions League hebben bereikt. Twee keer weggespeeld worden en toch voor de Europese hoofdprijs gaan. De druiven blijven zuur, maar PSV mag zich met recht op de borst kloppen. Het zou raar zijn als een matig team uit Liverpool de Cup met de grote oren pakt, maar liever zij dan Milan. Uit respect voor dit PSV. Zowel Ancelotti (coach van AC Milan) als Rafael Benitez (coach van Liverpool) kunnen niet in de schaduw staan van Hiddink. Zelf beseffen ze dat ook. Wie haalt met een provincieclub de halve finale van het bal der kampioenen na eerdere ongekende successen met een piepklein voetballand als Zuid-Korea? Juist. Guus Hiddink. Maar toch is de Achterhoeker de sigaar. Leuk, het kampioenschap. De finale in Istanbul was leuker geweest. Koning Voetbal regeert met eigen wetten. Marc van Bommel speelde een geweldig seizoen. Geblesseerd tijdens het EK in Portugal en geen gedroomde transfer naar een Europese topclub. De zwarte krullenbol zat niet bij de pakken neer en revancheerde zich op een geweldige manier. Daar kan het ‘foutje Ambrosini’ niets aan af doen.
Marc zal zich in de kijker moeten spelen bij Johan Cruijff en vervolgens in het eerste van Barcelona. Voetballen bij Barca lijkt Koning Voetbal geen probleem voor de strategische middenvelder. De sympathie van Johan is wat moeilijker te vergaren. Beste Johan, omarm deze man. Wijs hem op de moeilijkheden bij een offensieve ploeg als Barcelona en laat je vrouw Danny Bommelina op sleeptouw nemen. Net zoals ze met Bartina Koeman heeft gedaan. Een goed gecoachte van Bommel kan uitgroeien tot de nieuwe Jan Wouters van het vaderlandse voetbal. Dezelfde Wouters die jij ooit bij Utrecht wegplukte voor het middenveld van Ajax. Jij introduceerde ‘het type Wouters’ en zowel Marco van Basten (EK ’88) als Bayern Munchen zijn je er eeuwig dankbaar voor. Laat Catalunya kennis maken met het ‘type van Bommel’.
Over Ajax en met name Ronald Koeman heeft Koning Voetbal al genoeg geschreven. Koeman is niet de topcoach waar wij voetbaljournalisten hem voor hielden. Ronald is gewogen en te zwaar bevonden. De Groninger is niet in staat een elftal te ‘lezen’. Dictator Louis van Gaal is niets bij de nukken en grillen van de mediastrateeg Koeman. Ronald heeft veel vrienden binnen het journaille en won daarom gemakkelijk de interne machtsstrijd van zijn ‘voormalige’ leraar Van Gaal. Natrappen is normaliter een rode kaart, maar Koeman kwam ermee weg. Gelukkig valt een matige coach op termijn altijd door de mand. Juist een trage voetballer als Ronald moet zijn spelers omarmen en hen het vertrouwen geven. Net zoals Johan Cruijff altijd de startsnelheid onder geschikt maakte aan Pluisjes andere kwaliteiten. Alle grote talenten van Ajax koesteren wrok tegen hun werkgever door het negativisme van de bollewangenhapsnoet.
Vd Vaart, de Jong, Pienaar, Sneijder, Maxwell, Trabelsi: ze willen allemaal weg. Contracten zijn maar formaliteiten tegenwoordig. Na het wanbeleid van Koeman danken de Ajacieden God Arie van Eijden op hun blote knieën dat hij voor Danny Blind heeft gekozen. Het is eindelijk weer eens een goede beslissing geweest van de zelfingenomen directeur. Hij blijft clubliefde prediken, maar heeft intussen John van den Brom moeten aanstellen als tweede elftal-trainer en zoekt nog steeds naar een hoofd jeugdopleidingen. De jeugd is de Toekomst bij Ajax, maar dan zit Arie allang in Spanje. Wie dan leeft, wie dan zorgt.
Ook zijn eigen pluche lijkt moeilijk op te vullen. Er is uiteraard maar één God.
Feyenoord is niet te benijden. Afgelopen zomer had Koning Voetbal veel vertrouwen in Ruud Gullit. Het grote Amsterdamse talent had niets met Ajax en zocht via Haarlem zijn eigen weg in het betaalde voetbal. De Amsterdammer vond uiteindelijk de warmte in die andere grote stad: Rotterdam. Terug op het oude nest zouden er mooie dingen gaan gebeuren in Zuid. Zouden. Feyenoord is een allegaartje van buitenlandse miskopen, die normaliter niet eens het shirt van NEC mogen dragen. Met de excuses aan Johan Derksen (groot fan van de Nijmegenaren –KV).
Ruud zal flink moeten snoeien in de overtallige selectie en al zijn charme moeten aanwenden om een paar gerichte aankopen binnen te halen. Van technisch directeur Mark Wotte hoeft hij weinig steun te verwachten. Mark is geen visionair en precies het type dat bij Real Madrid prima zou passen. Zwaaien met een zak duiten naar grote voetballers en dan jezelf uitnodigen in tv-programma’s om over je fantastische beleid te komen praten. Koning Voetbal heeft weinig op met de Heintje Davids van Feyenoord: Wim Jansen. Laten we hopen dat de krullenbol niet weer jammerend wegloopt uit de Kuip alvorens fantastisch te hebben bijgedragen aan het herstel van de subtopper. Gullit kan momenteel alle hulp gebruiken, dus ook van de voormalige Ajax speler. De kennis van Jansen is enorm, maar als persoon is hij te gevoelig. De stadionclub is gebaat bij een man met de juiste papieren volgens het legioen: geen woorden, maar daden. Koning Voetbal ziet eigenlijk maar één redder voor dit Feyenoord: Peter Bosz. Maar als Paul Bosvelt niet welkom is, dan zal Koning Voetbal voor altijd een roepende in de Rotterdamse woestijn blijven.
Tot slot AZ. Koning Voetbal was altijd groot fan van Co Adriaanse. Lees wel, WAS. Na de schoffering van de spelersgroep heeft Co nimmer de moeite genomen zijn woorden te nuanceren, laat staan te rectificeren. Daarom krijgt AZ waar het recht op heeft. Een UEFA ticket en een nieuw stadion, dankzij de miljoenen van geitenwollensok Dirk Scheringa. Niets meer en niets minder. Maar Dirk wil meer. Na zijn vrijage met keukens zullen we Louis van Gaal binnenkort op zeker een lening horen aanprijzen. Koning twijfelt nog tussen Frisia, Becam, Postkrediet of Lenen.nl. Wie zegt dat de Nederlandse competitie niet leuk is, moet maar eens met John de Mol gaan praten. Als John het vaderlandse voetbal een TIEN geeft, kan Koning Voetbal moeilijk achter blijven. Een Tien Canal Plus Braziliaans voetbal. Het was prachtig, maar Koning Voetbal mist de NOS nu al.

© Koning Voetbal


10 reacties

Ma3anne · 23 mei 2005 op 08:47

Ligt het aan het feit dat het maandagochtend is of is het een gortdroog en te lang verslag, dat ik hier niet doorheenkom? 😕

Wright · 23 mei 2005 op 09:06

[quote]Ligt het aan het feit dat het maandagochtend is of is het een gortdroog en te lang verslag, dat ik hier niet doorheenkom[/quote]

Ik heb geprobeerd het weg te spoelen met koffie, maar het mocht niet baten.
Misschien komt het omdat ik niks met voetbal heb.
Ik laat de serieuze reacties maar over aan de ‘kenners’.

pleuro · 23 mei 2005 op 09:37

Ik heb natuurlijk alles met voetballen, maar ik blijf het jammer vinden dat in de meeste vormen doorgaands alleen over de “grote” clubs wordt gesproken. Het voetballen is niet meer het spelletje van de ballen, maar van de knikkers geworden. PSV kwam sneu weg in hun europees avontuur, maar het verlies van AZ heeft me werkelijk tot tranen weten te roeren. Gelukkig hebben we nu een welverdiende zomerstop na een bewogen seizoen met veel ups and downs. We werden vijfde na Feyenoord met een prachtig punten aantal van 60. Volgend seizoen gaan we weer overwinteren in Europa.

champagne · 23 mei 2005 op 09:46

Heus, echt, ik nam me voor het te lezen, ook al vind ik voetbal niets….maar ben toch afgehaakt, ik kom er niet doorheen. Te lang en teveel voetbal.

Eddy Kielema · 23 mei 2005 op 11:47

[quote]Zowel Ancelotti (coach van AC Milan) als Rafael Benitez (coach van Liverpool) kunnen niet in de schaduw staan van Hiddink. [/quote]
Inderdaad een wat lang verslag, waarin je naar mijn mening wat te veel personen, clubs en feiten naar boven haalt en zelfs TIEN er nog bij betrekt. Je had je wellicht beter kunnen beperken tot 1 club. Maar het feit dat je mijn ‘mentor’ Guus Hiddink noemt die aan de wieg van mijn ‘[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?item_id=3034]voetbalcarrière[/url]’ heeft gestaan, maakt natuurlijk veel goed! 😉

KawaSutra · 23 mei 2005 op 18:28

Ik snapte er geen bal meer van, maar ja…….ik snap er ook geen bal van. 🙂
Taaltechnisch wel goed geschreven, probeer eens motorsport? 😀

Raindog · 23 mei 2005 op 20:32

Voetbal, voetbal… Dat is toch dat spel waarbij je de banken uit een treincoupé sloopt?

Geen interesse met andere woorden. Sorry, denk ik.

Mosje · 23 mei 2005 op 20:51

Zo, dat is er uit. Lucht het een beetje op?
😛

Li · 23 mei 2005 op 22:43

Sorry ik heb het niet gelezen.
Ik zie noodgedwongen al veel teveel voetbal op tv. 😡
Van Abberkutteveen tot Zwammerzoeloe, alles volgen ze hier! 🙁
Ik print je column wel uit en hang het op de wc.
😀

melady · 23 mei 2005 op 23:58

tjeezz… de ballen vliegen me om de oren..

eh andere 😀 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder