In het centrum van Arnhem, verdomme! In het centrum van een drukke stad. Niet op een achteraf landweggetje waar die smerige etterbak hooguit een boom zou kunnen hebben ontworteld alvorens zichzelf voor eeuwig naar de Grote Racebaan te jakkeren. Of een verlaten industrieterrein waar hij zich in de gevel van een fabriekspand naar de eeuwige pitstop had kunnen accelereren. Nee, in het centrum van Arnhem, midden tussen de mensen moest zo’n achterlijk stuk idioot laten zien dat hij Schummi naar de kroon kon steken. Achttien jaar oud, dat stuk ongeluk. Dus nét zijn rijbewijs. Of misschien wel helemaal geen rijbewijs want dat is de laatste jaren ook schering en inslag. Doet het ertoe? Hij reed een jongetje van negen jaar dood. Voor de ogen van zijn moeder en zijn broertje. Voor de ogen van tientallen anderen.
Ik gooi niet snel met kwalificaties. Ik veroordeel niet zo vlug. Ik heb begrip voor achtergronden. Want door alles wat ik in mijn justitieloopbaan heb gezien aan misdaden, weet ik dat ook aan vrijwel alles een verhaal kleeft. Dat ook een dader door allerlei omstandigheden tot zijn daad is gekomen. Het maakt het niet goed, maar het verklaart veel.
Bij dit soort zinloze moorden is dat anders. Dan stijgt het kokende bloed echt naar mijn hoofd. Want iedere boerenlul weet dat je zoiets niet doet. Iedereen die wel eens achter het stuur heeft gezeten, weet dat je niet midden in een stadscentrum het gaspedaal tot de plank intrapt omdat je zonodig een race moet houden. Ja, een race! Een straatrace heet dat. Een verkeersmoord zouden we het moeten noemen.
Dit stuk schorem heeft een kind vermoord. Door te doen wat hij deed, nam hij willens en wetens het risico dat hij een ongeluk zou veroorzaken. En kom me niet aan met een glad wegdek, verblinding door de zon of dat dat kereltje dan maar niet zo dicht bij de stoeprand had moeten gaan staan.
Het zwijn heeft het najagen van zijn eigen genot, van zijn eigen kick verheven boven het zorgen voor de veiligheid waardoor dat kind nu nog zou hebben geleefd. En vandaag weer naar de speeltuin zou gaan, waar hij net vandaan kwam.
Hoe zal het aflopen met de dader? In Almere hebben we ook zo’n situatie gehad. Rowena Rijken was een jonge meid die met haar autootje optrok want haar stoplicht stond op groen. Een jonge hufter, onder invloed van drank én drugs, zonder rijbewijs, onverzekerd, reed met meer dan 120 kilometer per uur in haar flank. Ook bezig met een straatrace met een vriendje in een andere auto. Zes maanden heeft de schoft gehad en werd daarna zelfs door Willibrord Frequin, een eikel maar toch, betrapt hoe hij weer vrolijk achter het stuur ging zitten. Rowena is dood.
Zoveel jaar later is nu dat jongetje dood. Tussentijds stierven er tientallen meer. Geef ons dan ook een racecircuit, roepen de straatracers. Dan gebeuren dit soort dingen niet. Pardon? Wil je heel gauw je smoel houden?! Wie denk je wel niet dat je bent? Dat de wet niet voor jullie geldt? Dat, zolang je geen racebaan krijgt van de gemeenschap, je je niet aan de regels hoeft te houden? Doe er zelf wat voor, stelletje aso’s! Zamel geld in, vraag het Wendy, sla zelf aan het asfalteren in je eigen achtertuin, weet ik veel. Maar kom niet aan met het drogverhaal dat, als je geen racebaan krijgt, je het recht hebt om anderen naar het leven te staan. Stelletje verwende etterbakken.
Straatrace? Afpakken dat rijbewijs, verschroten die auto!
Machteloze, radeloze woede. Haal het niet in je hoofd om ook maar iets te zeggen dat de misdaad van dit rapalje op de een of andere manier rechtvaardigt of verzacht.
Het wordt tijd voor een wet. Een verkeerswet. Waarin het bewust hanteren van een verkeersmiddel op een zo risicovolle wijze dat hierdoor iemand gedood wordt, zal worden aangemerkt als verkeersdoodslag. En moge de wonderlijke Donner daar in zijn niet te volgen wijsheid een gevangenisstraf van twintig jaar aan verbinden.
Want er is niets, totaal niets dat het sterven van dit kind op deze wijze rechtvaardigt.
In het centrum van Arnhem is een stille tocht gehouden. Voor Murat Kaymaz. Van de andere straatracer ontbreekt ieder spoor. Natuurlijk. Want ieder lef, ieder fatsoen ontbrak hem toch al.
Die asociale schoft zal wel weer zes maanden krijgen. Want zo gaan die dingen. Vraag het Rowena’s ouders maar…


15 reacties

Godspeed · 17 augustus 2004 op 11:13

Ik zit 7 dagen in de week op het terras. ( dat is nu een voordeel als je een cafe hebt:-D)) Dagelijks komen die Michael Schumacher en niet te vergeten Valentino Rossi Wannabees in hun golfjes of scooters langs het terras gescheurd.

Ik ben benieuwd hoelang een ongeluk op zich laat wachten??

Ik denk dat ik toch eens met de gemeente ga bellen, voor enige beschermende maatregelen voor mijn terras, voordat zo’n malloot zijn auto of scooter tussen mijn klanten parkeert.

Beter gezegd, ik zal nu metteen een brief gaan schrijven aan de burgemeester.

Richard · 17 augustus 2004 op 13:04

Ik kan het alleen maar met je eens zijn, goed geschreven column.
Ik ben een redelijk fanatieke autosportfan en als ik echt wil racen dan doe ik dat gewoon op een kartbaan, da’s ook veel leuker en veiliger dan met je stomme kop op de openbare weg racen, ook al moet ik toegeven dat ik ook wel ‘ns wat harder rij op een leeg landweggetje.
Trouwens, er zijn meer dan genoeg straatrace-festivals in Nederland, op de circuits van Zandvoort, Assen en op dat vliegveld in Drachten bijvoorbeeld.
Ik denk dat ik binnenkort ook wel ‘ns een column ga schrijven, maar waarover weet ik weer niet 😕

ignatius · 17 augustus 2004 op 13:06

[quote]En moge de wonderlijke Donner daar in zijn niet te volgen wijsheid een gevangenisstraf van twintig jaar aan verbinden. [/quote]
20 jaar…Ik neig in dit soort gevallen naar een openbare terechtstelling. Bind zo’n zak op een houten blok, breek eerst zijn armen en benen met wat ijzeren staven en laat dan een tractor over hem heen rijden. Mocht hij dan nog leven mogen de ouders zich op de resten uitleven.

De woede en onmacht spatten van je column af, ik moet er niet aan denken dat dit met mijn kind gebeurt. Goed geschreven!

rrobin · 17 augustus 2004 op 14:00

20 jaar? Je wilt het gelijkstellen met moord met voorbedachte rade? 😮 Een half jaar is inderdaad te kort, en in de ogen van de ouders zal geen enkele straf wreed genoeg zijn.

Mooie column, met wat alinea’s was ie nog beter uit de verf gekomen.

ReporterL · 17 augustus 2004 op 18:42

Goed verhaal, ophangen die gasten! Anderzijds: ik heb nog steeds een bloedhekel aan flitskasten 🙂

Dees · 17 augustus 2004 op 19:21

Noem mij een linkse geitenwollen sok, maar voor mij is een achttienjarige ook nog een kind. En levenslang heeft hij al, dat beeld daar komt hij nooit meer vanaf.

Hier kan geen straf tegenop 🙁

Raindog · 17 augustus 2004 op 21:17

Ton, ik vind het doorgaans zeer prettig wanneer jij je opfokt. Ook nu weer. Vreselijk jammer alleen dat het deze keer zo’n verschrikkelijk trieste aanleiding heeft moeten hebben. Ik vind het inderdaad moord. En Godspeed, goeie zaak dat je dat briefje nu toch maar eens bent gaan schrijven.

JanBontje · 17 augustus 2004 op 21:57

MOORDCOLUMN!

Mosje · 17 augustus 2004 op 22:23

Beste Ton,

Geloof dat ik het je al eens eerder schreef: ik houd niet zo van “verontwaardiging-columns”, zeker niet als ze de heersende mening vertolken.
Kwestie van smaak hoor. Maar ik zou het veel sterker vinden als je het voorval zou beschrijven vanuit een verrassende nieuwe invalshoek. Zodanig dat ik gedwongen wordt om de zaak eens van een andere kant te bezien.

Bakema_NL · 18 augustus 2004 op 01:45

[quote]Geschreven door: desaparecida Datum: 17/8/2004 19:21 Noem mij een linkse geitenwollen sok, maar voor mij is een achttienjarige ook nog een kind. En levenslang heeft hij al, dat beeld daar komt hij nooit meer vanaf.[/quote]

Geloof je het zelf? Dat beeld kan hij mee leren leven, zoveel geweten hebben veel mensen niet meer, hij gaat zich meer druk maken hoe hier zo goed mogelijk vanaf te komen. Leg het de ouders van dat kind maar uit wanneer hij een, waarschijnlijk veel te lagen uiteraard, straf krijgt, het is Nederland waar we in leven, daar word niet zo hard gestraft, werkt toch niet….

Ma3anne · 18 augustus 2004 op 07:36

Op de buurtschool vlak bij die onheilsplek volg ik nu twee jaar een aantal klassen in hun ontwikkeling op het gebied van rekenen. Elk half jaar toets ik daar kinderen die inmiddels 9 tm 11 jaar oud zijn.

Ik vrees dat ik de volgende keer een mapje met toetsboekjes overhoud…

Louise · 18 augustus 2004 op 08:47

Een kreet uit je hart en dat mag best want het is te triest voor woorden. Het zal je kind maar zijn. Dat arme 9-jarig jongetje, maar ook die van 18.

[quote]Ik vrees dat ik de volgende keer een mapje met toetsboekjes overhoud…[/quote]

Hier kreeg ik helemaal kippenvel van, Ma3anne…

tontheunis · 19 augustus 2004 op 16:45

Beste Mosje,

Graag had ik eens een andere invalshoek gekozen. Vaak doe ik dat ook. Maar dit keer was het mij zelfs te gortig om de dingen anders te bezien. Oprechte verontwaardiging is alles wat mij restte…

TT

Mup · 5 september 2004 op 20:56

[quote]Haal het niet in je hoofd om ook maar iets te zeggen dat de misdaad van dit rapalje op de een of andere manier rechtvaardigt of verzacht. [/quote]

Ik zeker niet,

Groet Mup.

tommy · 23 september 2004 op 15:12

Eerlijk gezegd vind ik het vreemd hoe iedereen hier zo´n 18-jarige jongen het liefst wil opknopen, vierendelen of doodmartelen. En ik stond helemaal te kijken van Bakema, die durft te beweren dat zo´n jongen absoluut niet bezig is met zijn daad, maar alleen met hoe hij hier zo voordelig mogelijk vanaf kan komen …

Is dat nou het ontwikkelde Nederland? Iedereen verdient het om te leven, hoe erg zijn of haar daad ook is geweest!

En een 18-jarige jongen die een klein kind doodrijdt is voor de rest van zijn leven getraumatiseerd, beste Bakema. Als jij denkt dat zo´n jongen morgen weer onbezorgd opstaat, dan heb jij van de wereld en haar mensen niet veel begrepen. En dat valt me tegen.

Als die jongen nog enigszins kan slagen in het leven zal mij dat verbazen, want het ziet er meer naar uit dat hij in therapie zal moeten, aan de drank en/of drugs zal geraken en uiteindelijk de hand aan zichzelf zal slaan. Want die jongen HAAT zichzelf nu waarschijnlijk ZO VRESELIJK, dat hij er zijn hele verdere leven problemen van zal houden.

En dan wil ik zelfs zo ver gaan als te zeggen dat zo´n jongen opgevangen moet worden, en moet worden geholpen met het verwerken van dit GIGANTISCHE trauma. Want we gaan toch zeker niet twijfelen aan het feit of hij dat kind opzettelijk doodgereden heeft ………..?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder