De toon is gezet en hangt als een woeste wolk boven alles wat met het programma Peking Express te maken heeft. Reinier – het ietwat opgeblazen kereltje dat opvallende gelijkenissen vertoont met Youp van ’t Hek – is een lul. Hij is verwaand, ondankbaar, opdringerig en pendant. Columnisten op deze site schreeuwen het ongenuanceerd uit, forumbezoekers onderstrepen het blindelings: REINIER IS EEN LUL! HIJ MOET ERUIT! Wat een gebrek aan rede.
Reinier is iemand die zelf niet kan tennissen, maar wel met slippers aan op de tennisvereniging rondloopt. Hij is een prachtig mens!

Allereerst zou Peking Express zonder Reinier een kleurloos programma zijn over nieuwsgierige automobilisten die voor liftende mensen stoppen omdat er cameraman en een geluidsman achter staan. Reinier verlevendigt de zaak met zijn oerhollandse mentaliteit en zijn Amerikaanse gedrevenheid. Hij laat zijn reisgenote al in de wagen stappen voordat de automobilist begrijpt wat de bedoeling is. (Normaal lift men op de volgende manier: de vrouw stapt altijd als laatste in, anders rijdt de wagen met haar weg en wordt zij bruut verkracht door de Russische mafia). Reinier stapt daarentegen zelf als laatste in de wagen. Zijn tactiek blijkt te werken, want uit beleefdheid geeft de automobilist haast altijd gas. De cameraploeg rijdt er vervolgens met de bedrijfswagen achteraan.

Ten tweede is Reinier de ideale deelnemer aan het spel. Hij is ondankbaar en pikt liften voor de neuzen van tegenstanders weg. Daarbij interesseert het hem geen seconde hoe anderen over hem denken. (al wil hij dat wel doen geloven, uit strategisch oogpunt; misschien heeft hij ze later in de race nog nodig, je mag niks uitsluiten). Reinier werkt op de zenuwen van zijn metgezellin en draait ongetwijfeld zijn duimen in de hoop dat de concurrentie in een Russisch ravijn stort. Zijn strijdvaardigheid valt slechts te prijzen in een programma waarin alleen de winst wordt beloond. Het is spijtig voor de bende Vlamingen dat zij veel socialer zijn dan brutale donder Reinier, maar het maakt van Reinier geen lul… hij doet slechts waarvoor hij ongetwijfeld een contract heeft moeten ondertekenen: strijden.

Ten derde is Reinier de gedoodverfde winnaar van Peking Express. Over enkele afleveringen zet men immers voet op Chinese bodem en wie kan de schuwe Chinezen beter manipuleren dan Reinier?
Chinezen zijn gastvrij, doch zeer terughoudend. Reinier is dé man bij uitstek om de gastvrijheid uit de doodsbange Chinees te rammelen. Andere koppels zullen met beleefdheden omzichtig te werk gaan en worden afgescheept met een beminnelijke Chinese lach. Reinier daarentegen zorgt dat de Chinezen niet meer lachen, maar voor hem werken. Hij zal winnen, ten koste van alles.
Liefst zou hij zijn reisgenote inruilen voor nog een Reinier.


7 reacties

martinfokkema · 16 april 2004 op 08:11

Je hebt helemaal gelijk! Elke week zit ik vol spanning ook naar peking express te kijken en vind het fantastisch! Zonder Reinier is er geen bal aan. Maar toch is het een enorme zak zoals hij doet. Ik vind het zelfs een beetje zielig voor zijn vriendin Clarinca. Als ik haar was zou ik meteen scheiden! Reinier geeft kleur aan het programma maar moet zeker niet winnen, want dan vind ik dit wel een heel onredelijke wereld. Ik ben voor de twee jongens[de tweeling!] xxx Martin.

deZwarteRidder · 16 april 2004 op 08:11

heb het hele programma nog niet gezien….maar na zoooooo een beschrijving ga ik zeker kijken… je hebt me overgehaald…

pepe · 16 april 2004 op 08:38

Ik heb ook geen idee wie Reinier is.
Gelukkig mag iedereen zijn mening hier vrij neer kalken, en dus kan het zijn dat de een anders denkt dan de ander.
Mooi beschreven jouw beeld van Reinier.

viking · 16 april 2004 op 08:48

Geen idee waar dit over gaat maar ik gok op wederom zo&n braincrusher van de kommerschele zenders.

[quote]Ik vind het zelfs een beetje zielig voor zijn vriendin Clarinca[/quote]
Als je met zo&n naam de wereld in wordt geschopt, kan er eigenlijk weinig nog echt zielig voor je zijn. Zo&n naam wordt bedacht door ouders met een volkomen gebrek aan fantasie, (zelf)respect en behept met een IP = schoenmaat. In de regel heeft zo&n kind de genen van haar ouders, inclusief alle bijkomende voorgenoemde kenmerken. Dan is het dus niet verwonderlijk dat die meiske ooit verliefd wordt op ene Reinier. Soort zoekt soort. Niks aan te doen. Behalve dat voortplanten dan. Daar zou men wel iets aan moeten doen.

Shitonya · 16 april 2004 op 10:58

Geen idee wie die Reinier is, maar zoals je hem beschrijft, lijkt het me een beste kerel 😛
Nice verteld

Ma3anne · 16 april 2004 op 11:01

Leuk beschreven. Ik heb vorig jaar met mijn dochter Expeditie Robinson gevolgd en me doodgeërgerd aan een Belg. ik ben zijn naam intussen alweer vergeten. Een etterbak van de eerste orde, maar door hem werd het wel een spannend verhaal en zonder hem had ik de hele zit niet uitgezeten elke week.

Ik ken reinier niet, maar kan me wel voorstellen, dat zo iemand zo’n serie spannend kan maken.

Bakema_NL · 16 april 2004 op 13:19

Heel toevallig zapte ik een keer op dat programma en bleef om een of andere reden even kijken. Dat waren die 2, jongen/meisje, die in Rusland een slaapplaats zochten en ergens uitkwamen waar ze toch echt niet wilden zijn, van die ongure types voor en in het hotel, die griet werd al meteen hoer genoemd, zag er allemaal gezellig uit, ze konden nog vluchten en waren niet blij.
Maar wie Reinier is…….geen idee, ben geen vaste kijker.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder