De Kijkwijzer. Bestemd voor ouders cq ‘opvoeders’. Vertelt ze tot welke leeftijd een film of televisieprogramma schadelijk kan zijn voor hun kinderen. In 9 van de 10 gevallen zijn de ouders natuurlijk zelf de méést funeste factor. Ze werken zich de schompes en zijn uitpandig door rijk gevulde agenda’s. Liggen met een burnout strak van de medicijnen naar een denkbeeldige prullenbak te staren of worden overreden bij de glasbak. Een alcoholprobleem zorgt namelijk voor lege flessen!
Hun kroost broodnodige aandacht, structuur en regelmaat bieden schiet er als eerste bij in. Televisie en computer zijn dé grote hulp in de chaos die opvoeding heet. Conclusie: probleemkinderen bestaan niet, ouders met een blijvend pedagogisch defect des te meer. Ogen van kinderen vergroeien daarom langzaam naar een breedbeeldvorm. Voor de broodnodige structuur en rust. Nieuwste trend: een smartphone. Voor de kersverse zuigeling als kraamcadeautje. Of een eigen domeinadres voor een toekomstige internetter in de luiers.

Gelukkig: de Kijkwijzer. Pictogrammen die aangeven of kijkkost geweld, seks of discriminatie bevat. Misschien zelfs tot angst leidt. De meeste kinderen raken alleen van hun ouders in de grootste paniek en drukte. ADHD wordt natuurlijk veroorzaakt door verwekkers en de farmaceutische industrie. Ritalin zorgt dan voor rust in de tent. Impulsieve ouders hebben wel wat anders aan hun harses dan de bestudering van Kijkwijzer-plaatjes.

Uit een navraagronde blijkt dat reproductie van 2, hooguit 3 picto’s al een wonderbaarlijke score is. Ooit was de overheid opdrachtgever voor die verwarrende beeldtaal. Een tonnetje of 9, maar waarschijnlijk véél meer, over de balk. Hyperactieve ontwerpers in de Amsterdamse grachtengordel smulden van zoveel onnozelheid. Reken maar dat er een peperduur creativiteitsproces moest plaatsgrijpen voordat zo’n prentje op kniehoogte alle kenners tevreden stelde.

Het overprikkelde ministerie van Justitie zou gaan bekijken of het mogelijk was de Kijkwijzer toe te passen op internetsites. Heerlijk naïef. Het departement wilde daarover afspraken maken met aanbieders van beeldmateriaal, zoals operators van smartphones en internetproviders. Een overactieve puber op yoga krijgen, is een eenvoudiger opgave.

Dit soort ideeënbrei kwam vast van een jachtige ambtenaar op de schopstoel. Meneer/mevrouw ging er voor het gemak zeker van uit dat de hoeveelheid internetsites gelijke tred houdt met het aantal hersencellen van overheidsdienaren. Ze dachten op het ministerie ook dat het internet ophoudt te bestaan bij de landsgrenzen. Een tenenkrommende maar rustgevende (…) caravanvakantie in Frankrijk lijkt de oplossing. Ritalin mag trouwens ook!


clabamsk

Liefur sodt dann saay

3 reacties

Jip · 12 juli 2012 op 19:09

Vast helemaal waar, maar toch… een druk stukkie! Mijn ouders en voorouders bijvoorbeeld staan bekend als druk, maar we slikken geen ritalin. We zijn gewoon druk van ons zelf. Ja Jack Russells hé en het grappige is dat onze baasjes dat gewoon accepteren. Dat vinden ze leuk van ons. Ik ben trouwens wel eens op vakantie in Frankrijk geweest: [url=http://jips-snuffelhoek.blogspot.nl/2011/01/snuffelhoek-2-januari-2005.html]http://jips-snuffelhoek.blogspot.nl/2011/01/snuffelhoek-2-januari-2005.html[/url]

Sagita · 12 juli 2012 op 20:46

Zo’n boeiend onderwerp: het voorschrijven van ritalin aan kinderen en dan vind ik het jammer dat je dit onder Gein&Ongein plaatst. Terwijl je heel sterk opent.
Jammer dat je wat verdwaalt in kijkwijzers en pictogrammen. Maar deze zin vind ik dan weer geweldig: [quote]Impulsieve ouders hebben wel wat anders aan hun harses dan de bestudering van Kijkwijzer-plaatjes.[/quote]
Ooit stelden specialisten mij voor om mijn kind ritalin te geven. Ik heb geweigerd. Deed niets anders dan alle ingrediënten in kleine lettertjes lezen, die op voedingsmiddelen stonden vermeld. Terugkijkend was er niets mis met dit kind. Alleen druk, intelligent en daardoor wat aanpassingsproblemen. Inmiddels is hij gepromoveerd, getrouwd en heeft een goede baan. Echt helemaal niets mis mee.
Iedere tijd creëert zijn eigen ziekten – lees wat te veel afwijkt – die we kennelijk nodig hebben, om ons geweten te sussen of om aan te verdienen!!! :hammer:

KingArthur · 12 juli 2012 op 20:57

Je heb rake punten scherp opgeschreven. Toch voelt het niet als 1 column. Ook de uitsmijter krijg ik voor mijn gevoel niet mee maar dat zal aan mij liggen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder