De glazen grens tussen Mediha en de nieuwe cursiste laat geluid door, via uitsparingen onderaan. Eigenlijk zijn die halve manen voor handen. De jonge vrouw vraagt waar ze moet zijn. Mediha informeert. “Engels? Hoogste niveau? Dat is in lokaal zes.” Hé, dat ben ik. Ik spits mijn oren. Het meisje knikt, bukt lichtjes, en voegt er dan, vragend, een onbekende naam aan toe. Ik wacht tot Mediha haar netjes verbetert. Dat doet ze dus niet, pragmatisme is een koppige ziekte. “Bij Enna.” bevestigt ze. Mijn naam is vanaf het begin, toen ik hier net kwam werken, met misplaatste zelfredzaamheid verdraaid. Opeens heette ik heel anders. Mijn éénmalige voordracht op zijn zuiver Nederlands viel in een gat, en daarna heb ik de juiste klanken nooit meer teruggehoord. Mediha, het chaotische typmiep-manusje-van-alles dat bij het kantoormeubilair hoort en Edina, de directrice, hebben mijn naam eendrachtig verengelst tot Annie, gunstig passend bij mijn rol als lerares Engels. Natuurlijk heb ik daarover vanaf het eerste moment dapper mijn mond gehouden. Maar naast mijn gewone huis-tuin-en-keuken lafheid speelt bij mij begrip, plus het besef dat ik net zo goed de deur van mijn propvolle klerenkast kan opendoen, of sterker nog, de rotzooilade in de keuken, en dan de verbetering naar binnen roepen. Minder echo is onmogelijk.
Het Servokroatisch wordt zuiver fonetisch opgeschreven. Dat is een voedingsbodem voor de veronderstelling dat de uitspraak van een buitenlandse naam dus wel nadrukkelijk zal afwijken van de schrijfwijze, wat vaak klopt. Maar dit leidt vervolgens tot een soort vernauwing van de denkwijze die het luisteren vervuilt. En mijn naam vormt nou net een uitzondering op de regel. Sterker nog, ik vorm de uitzondering. Want in plaats van bij hun verbastering de zwoele, voor de gelegenheid gesluierde A geruststellend voor mijn neus te zien buikdansen zie ik de naam als een anoniem woord, geheel fonetisch voor me. De E, het Repelsteeltje onder de letters, springt op vanuit hurkzit en prikt me pestend in mijn ogen, elke verrotte rotkeer dat ze mijn naam denken te moeten gebruiken. Ennie. Lelijk.

Ik ben meestal erg tevreden met mijn naam en zijn klanken. In het Nederlands althans. De A van Appel, twee kittige ennetjes in het midden en dan de úh, zónder h. In de ennen kan wat variatie zitten, qua uitspraak. West-Nederlanders, vooruit, Amsterdammers, maken mooie ennen, rond. Als soepele scharnieren waar de begin- en eindletters zonder piepen omheen draaien. Of liever als een goedgeoliede as, met klinkerwielen. Maar als mensen uit het zuiden, vooruit, Maastrichtenaren, hun natuurlijke, dikkere n willen uitbuiten om er hun minachting mee uit te drukken, dan klinkt mijn naam náár. De ennen lijken als wiggen vast te zitten in de a en de e, de naam is niet vooruit te branden, blijft steken in de keel.
Hún keel. Dat dan weer wel.

Ik sta nog steeds op gepaste afstand van Mediha te doen alsof ik er niet ben. Ze draait zich om en geeft me de cd waarop ik wachtte.”Alsjeblieft Annie” zegt ze. Maar het is niet meer goed te maken. Mijn naam rolt al in de hoogste versnelling van me weg, in zijn achteruit.
Enna.


26 reacties

lagarto · 5 december 2007 op 07:54

Ik heb het twee keer gelezen, Anne. Verschil tussen groot en klein bestaat niet meer en wordt één, dat is wat ik voel. Ik vind het mooi en knap geschreven. Opvallend anders.
Groeten Lagarto.

pepe · 5 december 2007 op 08:21

Grappig en leuk dit verhaal over maar vier letters. Voor mij blijf je gewoon Anne, die zo heerlijk schrijft.

Hier had ik gisteren een gesprek met een docente Engels die geboren is in Macedonië. Haar naam ken ik niet, maar volgende keer ga ik die vragen;-) Ze heet vast Enna.

SIMBA · 5 december 2007 op 08:41

Ik vind Enna leuk! En de column ook! 🙂

pally · 5 december 2007 op 10:14

Ha Anne,

[quote]Want in plaats van bij hun verbastering de zwoele, voor de gelegenheid gesluierde A geruststellend voor mijn neus te zien buikdansen….[/quote]

Schitterend gevonden, dit beeld!
En zo rizzelt het van de vondsten die de ‘naamcolumn’ tot een acrobatenstukje maken.
Heel mooi gedaan,

groet van Pally

lisa-marie · 5 december 2007 op 10:19

Pracht column met geweldige zinnen. 🙂
Naast de zin die pally al had vind ik deze ook zo mooi ,spreekt mij erg aan.
[quote] Maar naast mijn gewone huis-tuin-en-keuken lafheid speelt bij mij begrip, plus het besef dat ik net zo goed de deur van mijn propvolle klerenkast kan opendoen, of sterker nog, de rotzooilade in de keuken, en dan de verbetering naar binnen roepen. Minder echo is onmogelijk. [/quote]

Dees · 5 december 2007 op 11:04

Hoewel je prachtvollere hebt geschreven, vind ik dit je beste Anne! Heb ervan genoten.

Groetjes,

Dees

DreamOn · 5 december 2007 op 13:46

Je naam krijg je bij je geboorte mee en zo’n naam gaat bij je horen. Dan is het belangrijk dat mensen deze ook goed uitspreken! Dat snap ik helemaal.
Wat mooi opgeschreven, een column over vier letters.

Ik heb er maar twee…. 😀

Groetjes DO.

KawaSutra · 5 december 2007 op 17:50

“What’s in a name?”, zullen ze daar waarschijnlijk denken. Toch kan ik me jouw gedachtenspinsels heel goed voorstellen.
Anne, Enna of Ennie. De Hollandse uitspraak vind ik toch wel de mooiste. Evenals jouw column.

Grumpy-old · 5 december 2007 op 19:20

Lekker rollende column.

Verbaasd mij toch een beetje ik had juist verwacht dat ze vaker “Anna” zouden zeggen.
Hoe dan ook, een naam is een naam en daar moet je respect voor hebben, ik noem mijn collega Ibn Ismail ook geen Bennie. Alhoewel mijn moeder in Engeland Mary wordt genoemd en in Nederland Mary Lou . En dat terwijl op haar paspoort Marie -Louise staat. Bij famillie van haar moeders kant noemt men haar dan weer Simone. Ik ben zelf blij dat ze me naar mijn peter vernoemd hebben want Armand en Francis (andere kandidaten) vind ik persoonlijk geen passende naam voor mezelf.

Greetz
Grumpy
😆 😆

Happyturf · 5 december 2007 op 19:22

Anne,

Klinkerwielen, ennen als scharnieren, een buikdansende A. Na deze column te hebben gelezen ga ik het actiecomité “Nederlands? Wereldtaal!” oprichten.

Happyturf

Mosje · 5 december 2007 op 20:17

Tja, nu durf ik je nooit meer Anne te noemen, althans, niet in jouw bijzijn.

Anne · 5 december 2007 op 21:02

Dank voor alle geluiden, ik hoor de klanken er zo bij 😀
@Mosje, kom jij uit Maastricht dan?

WritersBlocq · 5 december 2007 op 21:36

Ik ben fan van de een na laatste alinea.
Over de rest ben ik gestruikeld, maar hee: het is niet de fout van de straat als ik struikel over een scheefliggende stoeptegel. Ook niet de mijne. En toch gebeurt het nu 😉

Groetje, Pauline.

weathergir · 6 december 2007 op 00:16

Wat mij betreft jouw geestigste column, en geloof me: ik heb alles gelezen 😉 En ik houd nou eenmaal van lachen…

[quote]De E, het Repelsteeltje onder de letters, springt op vanuit hurkzit en prikt me pestend in mijn ogen, elke verrotte rotkeer dat ze mijn naam denken te moeten gebruiken. Ennie. Lelijk.[/quote]

Bovengemiddeld mooi en 😆

Mup · 6 december 2007 op 13:22

Had in en na de eerste alinea een beetje moeite met te volgen wie wie was, en ik durf het bijna niet te zeggen, ik ben in Kerkrade geboren :oeps:

Groet Mup.

vanlidt · 6 december 2007 op 20:39

Heb hem ook 2x gelezen.

Getsie, amsterdams….

Ieder zou zelf moeten kunnen bepalen hoe hij heette. 🙂

WritersBlocq · 1 januari 2008 op 01:04

Anne, van harte met deze pracht-CvdM!!! [b]Vet[/b]verdiend.

Dikke Paulinekus!

SIMBA · 1 januari 2008 op 08:26

Gefeliciteerd Anna! Dat is nog eens een goed begin van het nieuwe jaar!!

pepe · 1 januari 2008 op 08:31

Gefeliciteerd met deze prachtige CvdM :kus:

WritersBlocq · 1 januari 2008 op 11:30

[quote]Gefeliciteerd Anna![/quote] 😆 😆 😆

Dees · 1 januari 2008 op 18:35

Deze komt ook al in mijn top drie van het vorige jaar voor. Mits ik nog de knutselzin kan opbrengen om die top 3 neer te zetten. Bjoetie. Felies met je cvdm en omdat jij het bent een nieuwjaars :kus:

pally · 1 januari 2008 op 22:05

Anne, proficiat met je CVDM!
hij is ook prachtig, dus zeer terecht!

groet van Pally

lagarto · 2 januari 2008 op 08:34

Harstikke

Anne · 3 januari 2008 op 18:57

Goh, ben helemaal vereerd en verbaasd! Leuk wel, dit begin sleept me die nare januarimaand wel door! Speciale dank aan Pauline en Lagarto! Sretna Nova Godina za svih!

arta · 4 januari 2008 op 23:36

Gefeliciteerd Anne!
Een geweldige CvdM om het jaar mee te beginnen!
🙂

schoevers · 20 januari 2008 op 15:48

Te laat gelezen, maar wel geprezen!
Geweldige column met veel gevoel.
Inderdaad bij de top van dit jaar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder