Terwijl om mij heen menig automobilist als gevolg van de plotselinge gladheid zijn of haar bolide in een onverwachte positie voelt belanden, draaien mijn oren zich in een stand die alle anatomische regels overtreedt. Wat wil het geval, hoor ik U hardop vragen ? Welnu, vanuit mijn vaste bijrijder, in casu de radio, komt het onthutsende bericht dat twee knaapjes een website hebben gelanceerd met de alleszeggende titel www.rechtsopderoltrap.nl, met als doel om de vele roltrapbewoners in ons land te bewegen om dit vernunftige stukje techniek beter te benutten. Dat medescholieren naar Den Haag togen om hun allochtone vriendin alsnog haar examen te laten beleven, alvorens deze Taida door het Verdonckleger het land wordt uitgebonjourd, is te billijken. Dat wat geitenwolle(n)sokken een stukje limburgs bos bezetten teneinde de kap ervan te voorkomen kan ik ook nog begrijpen : ieder zijn ding. En dat het opheffen van de fanclub van “Barney “ – die qua lichaamsgewicht steeds dichter bij de 180 komt, maar dat terzijde – de voorpagina van de kranten haalt, verbaast me lichtelijk, maar ook niet meer dan dat. Maar dat wat heldere lichten het nu voorzien hebben op nietsvermoedende roltrappers, baart me wel echt zorgen. Hun wens is om stilstaande gebruikers rechts op de “ makkelijke trap “ te positioneren, teneinde links ruimte te genereren voor de roltrap-speedy-gonzalessen. Hoe gaat dat straks ? Krijgt mevrouw Tillemans, die op weg is naar de hoedjesafdeling, een boete van de roltrappolitie ? Omdat zij een gehaaste mederoltrapper, die vanwege een plotselinge hongeraanval zo snel mogelijk van de skipakkenafdeling naar het restaurant moet, de weg versperd ? Schei toch uit met elkaar !
De meeste roltrappen bevinden zich echter aan de – topografisch gezien – linkerkant van ons land. Dat maakt dat ik, gelukkig, aan de bedeesde rechterkant van ons land woon. Daar waar je je kind nog blij kunt maken met een roltrapbezoekje. Zeker als ie zelf mag weten waar ie gaat staan !

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Trukie · 2 februari 2006 op 11:53

Eigenlijk ben ik er wel blij mee dat het een simpel bericht zowaar nog lukt om de voorpagina te halen. Eindelijk een bericht waarbij geen doden of gewonden vallen. Bovendien kost het geen geld. Ik heb ook wel eens behoord tot de groep die in de lunchpauze naar V&D of Bijenkorf rende voor de broodnodige 😮 lekkere hap. Iedere seconde telt dan. Die Engelsen en Fransen hebben het zo mooi geregeld.
Hierna moeten we al die mensen maar eens aanpakken die in het gangpad van de supermarkt hun urenlange gesprek houden terwijl jij met je duobaan even door de winkel wilt vliegen.

TGA welkom met je prettig leesbare snelle column. Ik zie uit naar de volgende.

Mug · 2 februari 2006 op 15:01

Tja, dat je over de roltrappen in de V&D gaat zeuren lijkt mij ook overdreven, maar stel je deze situatie eens voor:

Je komt het station op, kijkt hoe laat je trein vertrekt, en joh, je gaat het net wel of net niet halen. Je rent naar je roltrap, en vervolgens staat die vol mensen, links en rechts. Doordat je er niet snel even langs kan zie je net de achterkant van je trein in de verte verdwijnen…

Als iedereen op stations rechts gaat staan, kunnen mensen die wat laat voor hun trein zijn er mooi voorbij lopen en gewoon hun trein halen. Niemand heeft er last van om rechts te gaan staan, en anderen hebben er baat bij. In London is het (in engeland links) aan een kant staan als je geen erge haast hebt net zo’n ongeschreven regel als het eerst laten uitstappen van reizigers en dan pas zelf instappen. Daar gaat het prima, met haast reizen wordt zo net even wat minder frustrerend. Dus mensen, lekker rechts staan op die roltrappen!

Mosje · 2 februari 2006 op 15:07

Wel beschouwd is de roltrap het toppunt van decadentie. Wij lopen liever niet de trap op, en laten deze dus rollen. Wat een uitvinding eigenlijk.
Nog even en achter de roltrappen bevinden zich bewegende vloeren, zodat je automatisch langs de koopwaar wordt geleid.
Tijd voor vloerpolitie?

Bakema_NL · 2 februari 2006 op 15:10

Al die haastige mensen gaan maar eens leren wat geduld op te brengen. Ren ren ren, ik moet die metro halen, want pas 7 minuten later komt de volgende. Een typisch gehaast randstadverschijnsel, maar wel erg lollig om te zien. Ik heb het al jaren afgeleerd om voor een bus, trein of metro te gaan rennen, dan gewoon de volgende hoor, kom ik er ook.

Dees · 2 februari 2006 op 15:12

Leuk stukje, al ben ik het ook wel eens met zoem-en steekdame hierboven. En teksten als [i]Schei toch uit met elkaar[/i], daar heb ik wel iets tegen. Er zijn betere manieren om duidelijk te maken dat je je ergens aan stoort, zeker in een column.

Het liefst zou ik een rolfietspad willen, waarbij een zwoele herenstem om de honderd meter zou roepen: [i]Mind your wheels[/i]

Ma3anne · 2 februari 2006 op 16:27

[quote]De meeste roltrappen bevinden zich echter aan de – topografisch gezien – linkerkant van ons land. Dat maakt dat ik, gelukkig, aan de bedeesde rechterkant van ons land woon. Daar waar je je kind nog blij kunt maken met een roltrapbezoekje. [/quote]
😀 Verdomd het is nog waar ook. Ik zou niet weten waar hier in de omgeving een roltrap is. Sja, als oosterling snap je dan ook niet waar die mensen zich druk om maken, hè. 🙂

Chantal · 2 februari 2006 op 22:01

Als echte roltrapfan (te lui om trappen te lopen) ben ik het helemaal met je eens. Laat die roltrap-speedy-gonzalessen maar de trap opracen 😀 Leuke column! Welkom!

KawaSutra · 3 februari 2006 op 00:22

Ik kan me wel vinden in het commentaar van Mug. Waarom niet een beetje rekening houden met elkaar. Ik ben ook een verwoed roltrappenloper. Hij kan me niet snel genoeg gaan. Overigens moet die roltrap wel breed genoeg zijn want geduw op de roltrap moeten we niet hebben.
Leuke column.

Nana · 3 februari 2006 op 11:26

Leuke column.
Maar ik ben bang voor roltrappen; hoogtevrees en verdwijningsangst. 🙁

Geef een reactie

Avatar plaatshouder