De wijsgeer Socrates leerde de Oude Grieken 2500 jaar geleden zelfkennis. ‘Ken jezelf’, zei hij en ontmaskerde, al vragend, onbekwame bestuurders. Dat zinde de elite uiteraard niet en ze verzonnen een list. Ze beschuldigen Socrates van ‘atheïsme’ en hij werd ter dood veroordeeld. Er zijn landen waar dat nog gebeurt, maar dat is een ander verhaal. Wie over zelfkennis beschikt overwint zowel valse bescheidenheid als hoogmoed. Z|hij treedt af bij gebleken ongeschiktheid maar neemt, als z/hij wél geknipt is voor de baan, de taak op zich om te besturen of te regeren. Wie niet kan besturen moet dat niet doen. Dat zou een hoop ellende voorkomen. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen kwaliteiten: de kunst is de juiste mens op de juiste plek te zijn. Beter een goede loodgieter of putjesschepper dan een slechte tandarts die gebitten verziekt of een kwakzalver die iemand met kanker de dood instuurt (ik mag Jomanda nog niet noemen en doe dat dus niet). Liever een vakman op de werkvloer dan een mislukkeling in de raad van bestuur.

Marco van Basten – volgens kenners ‘de beste Nederlandse spits aller tijden en één van de besten ter wereld ooit’ – heeft getoond over zelfkennis te beschikken. Hij bleek niet de juiste man op de juiste plaats bij Ajax (zo zijn er meer, maar ik heb geen verstand van voetbal en laat me daar dus niet over uit), verwisselde zijn voetbalschoenen voor de stoute schoenen en vertrok. In het openbaar, niet als een dief in de nacht.

De meeste ‘van Bastens’ blijven zo lang mogelijk zitten. Zie verzekeringsmaatschappijen, zorginstellingen, nutsbedrijven, banken, multinationals. Schaamteloos strijken ze, wanneer ze worden ontmaskerd, hun beloning voor onvermogen op om ergens anders hetzelfde deuntje te spelen. Want via het ‘old boys network’ vinden ze altijd wel wat anders.

© Jan Bontje 2009


10 reacties

LouisP · 15 mei 2009 op 22:05

Jan
bij jouw stukjes heb ik altijd de indruk, nee, ik weet het bijna zeker, dat je het écht meent.
Dat vind ik bijzonder.
Dit stukje vind ik trouwens erg goed.

gr.

L.

lisa-marie · 15 mei 2009 op 22:45

Lekker scherp 😀

Mien · 15 mei 2009 op 23:58

Kort en krachtig geschreven column met een vleugje twijfel, gelijk een filosoof of modern times.

Mien

SIMBA · 16 mei 2009 op 09:03

Goed stuk!
[quote]Wie niet kan besturen moet dat niet doen. Dat zou een hoop ellende voorkomen.[/quote]
Ja!!!!

arta · 16 mei 2009 op 13:40

Goede boodschap!
De z/hij leest niet lekker en de tussen-haakjes-info had achterwege mogen blijven, wat mij betreft.

Prlwytskovsky · 16 mei 2009 op 23:51

Wat ik een scherpe vind is dat je de naam van die hoe-heet-ze-ook-alweer uit Tiel, niet noemt. 😆
En verder sla je de spijker op zijn kop, met deze column. Helemaal mee eens.

JanBontje · 17 mei 2009 op 14:43

Je slaat de spijker op zijn kop LouisP: ik meen altijd wat ik schrijf, ben dus echt boos als ik boos schrijf en echt ontroerd als ik ontroerd schrijf.

r

WritersBlocq · 17 mei 2009 op 14:58

Jan, dit vind ik 1 van je mindere schrijfsels. Storend de tussen haakjes-info en z/hij, maar ook de tijdfout in de 1e alinea.

Een ander niet, maar jij kunt veel meer uit zo’n onderwerp halen dan je hiermee gedaan hebt. Vlg keer beter wat mij betreft 🙂

JanBontje · 17 mei 2009 op 18:59

Ik doe mijn best… :oeps:

WritersBlocq · 17 mei 2009 op 19:42

Ahhh, Jan, juist onder zo’n titel moet je niet gaan blozen 😉 ik blijf je graag lezen en gebruik geen 100 woorden om me te uiten (zoals je wel weet :-D)

Groetje, Pau

Geef een antwoord