Het LIS heeft een uitspraak gedaan. Het zal u wellicht weinig zeggen, maar het LIS houdt zich bezig met de psychologie van de voetbalsupporters en dat soort verschijnselen. Het zijn gesubsidieerde deskundologen die er verstand van hebben. Van voetbalsupporters dus. Want er is wat discussie ontstaan over de actie van scheidsrechter Temmink die een wedstrijd heeft afgeblazen wegen onaardig geschreeuw vanaf de tribunes. Tegen hem dit keer. Hij moest aan het gas, vond de aanhang van een club. De scheids koos ervoor om de (gas)kraan hoogstpersoonlijk dicht te draaien. Een vent naar mijn hart. Het LIS heeft dus vervolgens gemeend ook wat te moeten zeggen. Want anders krijgt men volgend jaar geen subsidie meer. Daar ben ik dan altijd erg benieuwd naar, naar die mening. Die doet er pas écht toe. Want wat de volksmond over excessen te melden heeft, dat weten we wel. Dat is zo banaal, rechtlijnig en kortzichtig. Daar mag een autoriteit als een burgemeester natuurlijk nooit op af gaan.
Het LIS heeft gelispeld. Het deskundigenbureau heeft verklaard dat er verschil is tussen beledigen en beledigen. Wat ik ervan begrijp is het volgende.
Je mag, als emotionele uiting van je gevoelens tijdens een voetbalwedstrijd, best roepen dat iemands vrouw of moeder een hoer is. Zelfs dat zij de grootste hoer is. Van welke stad dan ook. Dat moet kunnen, meent het LIS. Want dat is zó individueel. Dat moet je als een uiting van oprechte emotie beschouwen. En die kan hoog oplopen in een wedstrijd, dat weten jullie toch? Die heeft een uitlaatklep nodig. Zie het voetbal en de voetballer daarbij maar als de bokszak voor de opgekropte volkswoede. Als ze het dus over jouw vrouw of moeder hebben, meneer de centrumspits, dan moet je schouderophalend de wedstrijd voortzetten. Anders ben je geen professional.
Het is natuurlijk wat anders, LISpelt men door, wanneer er racistische leuzen worden gescandeerd. Dus oerwoudgeluiden bij het verschijnen van negroïde spelers, dát is dan weer wel uit den boze. En het sissen als een gaskraan bij wedstrijden van AJAX is uiteraard ook niet te tolereren, behalve in het Gelredome want Vitesse wordt gesponsord door NUON, dus kun je het evenzeer als een sponsoruiting beschouwen…
Maar ook het beschimpen van scheidsrechters kan niet tijdens het edele spel op de grasmat. Alles wat aan de wedstrijd zelf geligneerd is, mag niet worden uitgescholden. Zelfs het geslachtsdeel van een hond benoemen kan niet meer, want er zijn immers ook politiehonden aanwezig. En dan gaat het écht te ver.

Maar, leutert het LIS vrolijk verder, we moeten de boel niet op de spits drijven. Want eigenlijk gaat het om een leuke, oprechte emotie in het weekend waarbij mensen op de tribune de gelegenheid krijgen om eens lekker stoom af te blazen. Het hóórt bij voetbal, lamenteert het LIS, want anders ´zou het op een honkbal- of korfbalwedstrijd gaan lijken…´

Wát?! Wát zeggen we daar? Zijn ze helemaal bedonderd? Ik hou veel van sport, ook als toeschouwer. Ik kom regelmatig bij sportevenementen waar geen ME, geen hekken, geen prikkeldraad, geen ordebewaarders, geen fouillering, geen bierverbod, geen arrestatieteams en geen wedstrijdverboden nodig zijn. Waar voorafgaand aan de wedstrijd wordt gelachen en gezongen, tijdens de wedstrijd ook en zelfs erna. Wat voor sport dat is? Ongeveer élke andere sport dan voetballen! Sport hoort leuk te zijn, een ontspanning, een lust voor het oog, een bewondering voor de prestatie van de sporters, van welke club ze ook zijn.

Het LIS moet niet LULLEN! Elk weekend kost dat achterlijke gedrag van een stel dolgedraaide idioten de samenleving miljoenen. En als dan alles, werkelijk álles zo is beveiligd en met een cordon omringd dat er niets, werkelijk niets meer kan worden gesloopt, dan blijft er nog maar één ding voor die waanzinnigen over. Dat wat kinderen ook doen. Als je niet kunt slaan… dan ga je schelden!
Raphael van der Vaart was woedend en ik begrijp hem. Temmink pikte het niet en gelijk had hij. Deetman steunde hem en hield zijn poot stijf en dat siert hem.
De actie van Temmink was meer dan een fluitsignaal. Zelfs meer dan een UIT-signaal. Het was een AFGELOPEN-UIT-signaal. Het is nu wel eens mooi geweest met dat belachelijke getolereer en goedpraten van volstrekt onaanvaardbaar wangedrag.

En het LIS? Dat moest maar eens hoognodig op zoek naar een nieuw krom verschijnsel om recht te praten. Of nog liever, na een uitvoerig niet gesubsidieerd onderzoek tot de conclusie komen dat haar eigen opheffing het beste is dat ze de sport kan bieden. Of, om met mijn zoon te spreken: Let’s DIS het LIS!

[url=www.tontheunis.nl]TT[/url]


11 reacties

WritersBlocq · 25 oktober 2004 op 17:11

[quote]En het sissen als een gaskraan bij wedstrijden van AJAX is uiteraard ook niet te tolereren, behalve in het Gelredome want Vitesse wordt gesponsord door NUON, dus kun je het evenzeer als een sponsoruiting beschouwen… [/quote]
TT, je kon me opvegen na deze woorden, GEWELDIG gevonden! En zoals de heer Bres zaterdagavond bij Kopspijkers al zei: “En die kankâhmegouw die met se èguh flaut in se bek laup, die vraag er toch om!”. Ik keur af wat er gebeurt, maar het geeft wel weer stof voor leuke dingen, zoals jouw column. Groetjes, Pauline

Mosje · 25 oktober 2004 op 18:20

Tot een millennium of twee geleden sloegen wij hier in dit kikkerlandje elkaar de hersens in met knotsen. Totdat de Romeinen ons beschaving kwamen brengen. En brood en spelen. Nou waren die spelen niet heel erg beschaafd. Ik bedoel: ik geloof niet dat de Romeinen beleefd applaudiseerden als er weer wat slaven door de leeuwen werden opgevreten. Nee, dat ging gepaard met gebrul en gejoel. Van het ergste soort.
We hebben het dus niet van vreemden. Onze uitingen tijdens voetblwedstrijden. Die overigens plaatsvinden in voetbalstadions waarvan we er eentje letterlijk arena (strijdperk!) noemen.
Voetbal is strijd dus. Oorlog ook. Zo wordt het ook verkocht. En bij oorlog en strijd blijf je toch zeker niet beleefd? Dan laat je jezelf lekker gaan. Dan scheld je er eens lekker een potje op los.
Moet kunnen.

Ik ben het niet erg eens met het bovenstaande. Maar als ik een column zou moeten schrijven over scheldgeweld, dan zou ie wellicht wel zo beginnen. Een beetje tegendraads. Niet de heersende mening vertolkend. Is dat niet wat een columnist zou moeten doen?
Ik reageerde wel vaker op deze manier op jouw columns Ton. En ook nu weer. Je schrijft prima stukjes, met mooi taalgebruik, maar met enige regelmaat denk ik bij het lezen: waar blijft de originele invalshoek?

Ma3anne · 25 oktober 2004 op 20:17

Vanmorgen hoorde ik op radio Gelderland de burgemeester van Doetinchem zeggen, dat de supporters zich prima hadden gedragen tijdens de wedstrijd bij de Graafschap gisteren. Vlak daarna klonk het spreekkoor: “Hij is een hondenlul” een live opname. De reporter sprak van lekker ouderwets schelden.

Volgens mij hadden we die hondenlul al af moeten blazen destijds. Daar is het allemaal mee begonnen na ‘Hand in hand kameraden’, ‘Piet Hein’ en ‘Op een slof en een ouwe voetbalschoen’.

De zangkoren van nu zijn niet meer voor de eigen ploeg, maar tegen de andere of de scheids.

Geen idee hoe je daar weer beweging in krijgt de goede richting op. Misschien alle mensen die 30 jaar geleden naar voetbal gingen op de tribunes zetten en die de ouwe hits laten zingen? 😀

Mosje · 25 oktober 2004 op 20:26

[quote]Volgens mij hadden we die hondenlul al af moeten blazen destijds.[/quote]Ma3anne, je laat mijn hondenhart sneller kloppen.
😛

Ma3anne · 25 oktober 2004 op 20:33

Er staat ‘blazen’, Mosje, niet ‘zuigen’. 😀

(Sorry Ton)

tontheunis · 25 oktober 2004 op 22:07

Ach Ma3,

In elk geval was je invalshoek bij Mosje dermate uniek dat ik er nooit op zou hebben-willen-zijn* gekomen…

*doorhalen wat niet verlangd wordt.

GrooooteGrijns!

TT

viking · 26 oktober 2004 op 08:53

En wat te denken van mensen die letterlijk uit hun huis gepest worden…

Het gaat de goede kant op met ons ‘we lullen recht wat krom is’ maatschappijtje!

Knap geschreven!

Mup · 26 oktober 2004 op 13:35

[quote]Let’s DIS het LIS! [/quote]

Hier voelen we ons af en toe behoorlijk ‘genakt’ (hoop dat ik het goed schrijf, op mijn oude dag 😉 ) als we al eens naar een voetbalwedstrijd kijken. Doen we dat niet, worden we doodgegooid met alle ellende er omheen,

Groet Mup.

ignatius · 26 oktober 2004 op 17:06

Begin zo langzamerhand schijtziek te worden van die hele voetballerij.

sally · 27 oktober 2004 op 00:46

Geweldig mooie column.
maar goed… jij bent ook een professional.
Genot om te lezen!
liefs Sally

tontheunis · 27 oktober 2004 op 09:32

Sally toch!

Het zijn de bevlogenen, professional of uit-liefde-schrijver/ster, die de mooie columns uit de pen laten vloeien. En daar hoor je zelf ook bij!

TT

Geef een reactie

Avatar plaatshouder