Stressloos naar Schiphol rijden om ons in te schepen voor een week Gambia. Geen gezeur met parkeren, zoeken en gesjouw met koffers. Een heerlijk idee!
Dus we bestelden de Schipholtaxi. Die haalt je thuis op en zet je vlak voor de vertrekhal af. Achterover leunen en je met je ogen dicht laten rijden samen met wat andere passagiers. En terug vice-versa. Ideaal concept toch? Een kwartier eerder dan het afgesproken half zes in de ochtend kwam de minibus aanrijden. De chauffeur rende naar onze deur. ‘Wilt u alstublieft heel snel instappen, er is iemand die anders het vliegtuig niet haalt!’. We kieperden onze theeglazen leeg, grepen koffers en rugzakjes en struikelden met losse sneakers en open jassen de koude dijk op. De gordijnen waren nog dicht, het licht aan en de voordeur niet op slot.
Vóór de bus hing in de open zijdeur een man met de armen omhoog geheven. Hij was bijna kaalgeschoren, had een donkere bril op en droeg een spierwit gewaad: een soort Bagwanspook, maar dan niet oranje. ’Stapt u heel snel in, ik ben anderhalf uur te laat opgehaald, anders mis ik mijn vliegtuig.’

‘Goede morgen’ zei ik, nog duf, bij het instappen.
‘Helemaal geen goede morgen, slechte morgen, rotmorgen’ riep de witte opgewonden.
‘Racen, chauffeur, vliegen, ga maar over het verkeer heen, kom op, man’.
‘Anderhalf uur heb ik zitten wachten, een schande’. Dit tegen ons. We waren meteen wakker ofwel we dachten nog te dromen. Op de A2 ontstond de file al gauw: een ongeluk. De witte was in alle staten.
’Rij er langs, man, ga over de vluchtstrook, kom op!’ Een half uur oponthoud minstens.
Ik merkte dat we verkrampt zaten te kijken of ze nou toch alsjeblieft wilden gaan rijden.
Onze meegebracht broodjes met bacon en ei lagen vergeten in hun folie.
‘Heb je een telefoon, ik bel je baas,’ raasde sneeuwwitje. ’Ik moet naar India, een dure vlucht en als ik hem niet haal kost me dat duizend euro en ik heb afspraken daar’. Er werd met mevrouw tom- tom afgesproken een kleine vluchtweg te nemen. Het hielp enigszins. De bestuurder hield zich stom en doof. Wat ons niet onverstandig leek.

We konden weer door, al stagneerde het geregeld vanaf Breukelen, de normale ochtendspits.
‘Ik moet het allemaal zelf betalen, zelfs de trein terug naar huis, wat zit ik hier eigenlijk te doen?’ kreunde de witte tegen zichzelf. Over een half uur vertrekt mijn vlucht’. Ik ben China en Japan wel eens uitgezet – dit weer tegen ons – hoefde ik niks te betalen, mooi hè? Geen werkvergunning’. Hij glunderde even. We begrepen het verband niet.
Ik had nog nooit zo hevig naar de afslag Schiphol verlangd. We naderden, eindelijk.
‘Mensen, sorry, ik was geen gezellige passagier, sorry ook, chauffeur, ik ren meteen weg als we er zijn. Zelf ben ik altijd overal een half uur te vroeg, daarom is dit zo erg voor mij’.
‘ Zeker ook te vroeg geboren?’ opperde ik bijdehand. Niemand lachte.
We keken beduusd de witte schim na door de open schuifdeur die als een grote ooievaar de vertrekhal tegemoet vloog met alleen een rugzak.
Heel rustig werden onze koffers uit het bagageruim gehaald en op de vraag of het geen lastige baan was, zei de chauffeur. ‘Oh, daar ben ik immuun voor, hoor ik geeneens meer’. Zijn onbewogen gezicht sprak boekdelen, een beroepsmasker dat niet meer af kon.

Er restte ons nog twee uur om bij te komen voor we in het vliegtuig naar Gambia stapten. Die hadden we hard nodig.


pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

17 reacties

lagarto · 13 februari 2008 op 07:58

Heej Pally.
Tot eind 2006 heb ik dat werk, schipholtaxi rijden, in de weekends ook gedaan. Heel herkenbaar en super leuk. De mensen en de verhalen, Prachtig. Zo ook dit van jou. duimpie.
Lagarto

SIMBA · 13 februari 2008 op 08:06

Volgende keer weer gewoon zelf rijden en de auto op lang-parkeren zetten!

pepe · 13 februari 2008 op 08:11

Ook goedemorgen.
Zit ik hier nu na te hijgen van dit ritje wat ik niet eens zelf heb gemaakt.

Ik hoop op een volgende column over Gambia, zonder sneeuwwitje;-)

Anne · 13 februari 2008 op 10:23

Ha en dan moet je ook nog op vakantie! Mooi geschreven. Hi hi, Sneeuwwitje!

Neuskleuter · 13 februari 2008 op 11:03

Dit was een sneltreinvaart van een begin! En dat nog wel in een taxi.

Leuk beschreven!

Dees · 13 februari 2008 op 11:10

Gambia… Je weet wat ze zeggen over vrouwen van boven een bepaalde leeftijd en Gambia? En maar smilen, die coast 😉

Het stukje, tsja, ik weet het niet. Het is goed geschreven, maar ik heb het idee dat er of veel meer uitgehaald had kunnen worden, of dat er te weinig materiaal was om er een mooi stukje van te maken. De ‘witte’ wordt me niet helemaal duidelijk, noch waarom het geraas en het gesprek met zichzelf zo’n impact heeft op de rest. Bepaalde typeringen vind ik dan wel weer leuk, maar daar blijft het dan ook bij…

DriekOplopers · 13 februari 2008 op 11:26

Opgewonden en gestressed las ik je stukje. Het is je dus goed gelukt, de lezer de sfeer en spanning te laten ondergaan zoals je die zelf ook hebt beleefd. Top gdaan, Pally. Zoals altijd!

Liefs, Driek

pally · 13 februari 2008 op 11:38

Jammer, Dees, dat het aspect van Gambia ,wat je meteen noemt zo op de voorgrond staat bij veel mensen. En verder, ja, het is een pretentieloos stukje met geen diepe inhoud. Maar ik kan je vertellen dat we echt de spanning meebeleefden met deze passagier , al kon jij dat niet invoelen.

groet van Pally

Mosje · 13 februari 2008 op 11:48

Gewoon een leuk stukje.

lisa-marie · 13 februari 2008 op 11:49

Ik werd meegenomen in de race en bij deze:
[quote] Zeker ook te vroeg geboren?’ opperde ik bijdehand. Niemand lachte.[/quote]
moest ik wel hard lachen. 😀

:clown: zo zag de sneeuwitte ooievaar “witte” er zeker uit 😀

Troy · 13 februari 2008 op 12:46

Ik vond ‘em ontzettend leuk. Ik voelde de hektiek en de haast alsof ik er zelf bij was.

Siebe · 13 februari 2008 op 15:20

Precies, je voelt de hectiek. En dat is het mooiste nog niet eens. Het mooiste is dat de reis eigenlijk nog niet eens begonnen is, Pally weer heeft ingezonden in de rubriek ‘reisverhalen’ en dat er dus nog meer aan zit te komen. Als ik me niet vergis tenminste. Ik hou je in de gaten Pally.

Gr.
S

arta · 13 februari 2008 op 15:54

Knap, hoor, hoe jij al een lekkere column weet te schrijven, terwijl je nog niet eens in het land van bestemming bent!
Nu nog wachten op de columns met 😎 😀

WritersBlocq · 13 februari 2008 op 21:12

Jaaa, heerlijk fijn stukkie Pally!

ANekdote · 13 februari 2008 op 21:25

Ik zat erbij in die taxi en voelde de spanning: hebben we de deur wel afgesloten? Shit een file! 😀 Goed geschreven met een flinke vaart!

Groetjes An.

klapdoos · 14 februari 2008 op 10:36

Pally ik reed een stukje met jullie mee en heb de stress gevoeld, zat met mijn kokkert tegen het scherm te lezen ( niet dat ik kippig ben) maar was gewoon benieuwd of die chauffeur eindelijk zijn toeter eens open zou doen. Ik had die knakker allang als witte paal langs de snelweg gezet….Leuk stukkie, heb genoten en gelachen, toppie hoor.
liefs van leny 😆 😆 😆 :wave: :wave: :wave:

pally · 14 februari 2008 op 16:07

Allemaal bedankt weer voor de reacties!

Siebe, Arta en Pepe, jullie kunnen gerust zjn , de eerste Gambia-column saat al vlak om de hoek. Zelfs wel een beetje erg dichtbij vanwege de korte wachtrij….. 🙁
liefs van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder