Beste lezer,

Normaal erger ik me nooit. Ja, ik erger me aan mensen die zich constant ergeren. En die zijn er in Nederland te over, waaronder ik op dit moment. Schizofrenie ten top, besef ik me plots. Ik ben zeer benieuwd of ik de enige ben die zich over deze dingen verwonderd. Maar uit reacties uit mijn omgeving, lijkt het voorlopig dat het niet aan mij ligt. Graag reacties. Ik sta open voor een openlijke wisseling van ideeën. Verslaggevers ergeren zich aan het saaie, defensieve voetbal van PSV dat maar blijft winnen, maar zijn tegelijkertijd lyrisch over Ajax dat met nog erger prestatievoetbal verder gaat in de Champions League. Vroeger verloor PSV met sprankelend voetbal en werd naïef genoemd, nu wint ze effectief met 2-0 van een Ajax dat geen kans creëert en wordt de kampioen van de armoede genoemd. Voor Ajax niets dan lof, met geluk en loopgravenvoetbal. Ik gun Ajax van harte een derde plaats achter het betere Feijenoord en uitschakeling in de halve finale. Oja, salarissen van voetballers, wanneer krijgen die het karakter van een prestatieloon? Dan is RKC Waalwijk zo uit de geldzorgen. En kan van twee divisies door faillissementen één gezellige Mickey Mouse competitie gemaakt worden.

Onrustzaaiers Boulevard en alle roddelpers helpen prinses Margerita in het zadel, terwijl haar witte prins met halfrood bloed zijn onkunde in ondernemerschap gemakshalve op anderen schuift. Tegelijkertijd ergeren diezelfde onruststokers zich aan alle publiciteit voor het prinsesje, die ze zelf hebben gecreëerd. Huismannen en dito vrouwen smullen van de privé-levens van beroemde mensen en veroordelen the rich and famous harder, zodat hun eigen zwakheden minder hoeve in te zien. Lang leve het falen van anderen. Zodat ze zelf kunnen klagen dat de 2de en 3de vakantie moeten worden geannuleerd, dat de €uro overal de schuld van is en niet hun exorbitante uitgavenpatroon. Liever een uitkering dan werken voor het zelfde geld. Overigens, is de roddelmedia geaccepteerd en geliefd, dus liefhebbers kunnen een nieuwe Lady Diana alvast op hun conto schrijven. Er wordt geschreven, verzonnen, gefotografeerd en gestalkt omdat er vraag naar is. Het aloude principe. Ben je het er niet mee eens, kijk dan niet. En dat doe ik dus niet. Maar hoor het via mijn omgeving en laat ze hun gang maar gaan.

Voor of tegen? Bush is een evengrote schurk als Houssein. Beide spannen anderen en andere landen voor hun karretje. Zowel de oude Houssein als de oude Bush spelen hun persoonlijke vetes uit over de ruggen van hun familie en duizenden, miljoenen onschuldige goedgelovige mensen. Geef ze een plek waar ze het fijn onderling face-to-face uit kunnen vechten. Twee grote ego’s, twee laffe machthebbers. Amerika bevecht Irak en steunt het Israël dat de Palestijnen onderdrukt, alles in de naam van vrede. Irak grijpt dezelfde heilige letters aan, met een andere uitleg, om zo al het Westerse te demoniseren. Tijdens het blinde geloof in christelijke, protestantse God, Allah of welke wereldse macht, waar is daarin plaats voor het geloof in het menselijke verstand, het menselijke gevoel?

En tot slot. Een oud trauma speelt op. Hierbij doe ik een oproep om alleen nog maar organen beschikbaar te stellen aan mensen die een donorcodicil hebben. Zij die het zo eng vinden om organen af te staan, moeten maar afzien van het gebruik van de organen van anderen die dit niet eng vinden. Egocentrisme ten top. Jullie mogen niks van mij hebben om jouw leven te redden, ik wil wel alles van jou als mij dat uitkomt.

Dankjewel voor de ruimte die ik heb gekregen om de rook uit mijn uitlaatklep te laten ontsnappen. Open staan voor discussie brengt mensen dichterbij elkaar. Al zijn meningen nog zo extreem door te eerlijk en open naar elkaar te luisteren kan een mens alleen maar begrip opbrengen voor de ander.

Anton in ´t Groen

Kaatsheuvel


3 reacties

Mercurius · 26 maart 2003 op 08:04

Beste Anton,

Ik was het met veel van je ergenissen eens, maar je mening over het donorcodicil riep bij mij weer een nieuwe ergernis op. Ik ben zelf al meer dan 10 jaar donor. Donor worden doe je vanuit je eigen gevoel. Er zijn genoeg mensen die dit eng vinden en dat is jammer, maar dat zul je moeten respecteren. ‘Als je niet kunt geven, kun je ook niet ontvangen’, zei ik vroeger altijd. Allleen kun je die vergelijking niet met het donorcodicil maken. Of ben jij soms donor geworden om de verkeerde reden??? De reden: Voor wat, hoort wat. Zo werkt het niet. Mijn organen mag je hebben. Die van jou hoef ik alleen als de reden is dat je er na je dood nog levens mee wilt redden, anders ga ik nog liever dood!

Martijn · 26 maart 2003 op 08:46

Ergernissen Top 3 van Martijn:

Aangekomen op :evil:#3:evil: ‘de waarden en normen ergernis’

Een rukkertje van een jaar of acht die met volle overtuiging tegen mij op botst. En vervolgens te kennen geeft dat ik beter uit mijn ‘schele rotkop’ moet kijken.

Met stip op nummer :evil:#2:evil: ‘de klant was ooit koning behandeling.’

Als de winkelier, waar ik het door mij pas gekochte horloge terugbreng omdat hij het niet goed doet, mij op sesamstraat-achtige wijze duidelijk probeert te maken dat het niet zijn fout is, dat ik de kleine lettertjes beter had moeten lezen.

Maar mijn onbetwiste :evil:#1:evil: ’jongens het nieuws loopt weer uit.’

Let eens op een willekeurige RTL 4 of 5 verslaggever op locatie.
Bij elke – van tevoren gerepeteerde – vraag die gesteld wordt, ontstaat er na circa tien seconden de ik-kom-voor-geen-meter-meer-uit-mijn-woorden fase.
Met gehakkel en gestotter weet men dan nog enige informatie over te brengen.
Nou daar erger ik me aan…

Geïrriteerde groet, Martijn.

Godspeed · 26 maart 2003 op 09:00

Nu ga ik ook meedoen, nu RTL is gevallen.

Mijn ergernis topper is RTL 4

Die lijken op de BRT van 20 jaar geleden.
Er kan geen programma op tijd beginnen, ze moeten natuurlijk hun reclame boodschappen kwijt.

Voorbeeld: GTST zou om 20.00(20.05) uur beginnen en om 20.30 (20.35) afgelopen zijn.(favoriete programma van Mevr. Godspeed)

Als dus nu om 20.30 een ander programma of film wil kijken, heb je het begin gemist, en dat is hoogst irritant.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder