Op een scheurkalender las ik onlangs wel een aardige grap: ‘Wie jong is, trekt gekke bekken tegen de spiegel. In de ouderdom neemt de spiegel wraak.’ En inderdaad: één van de tragische aspecten van het ouder worden is, dat men eigenlijk lelijk wordt. Er zijn milde spiegels waarbij het licht goed valt, dan valt het soms wel mee. Maar er zijn ook meedogenloze spiegels met genadeloos licht, waarin je zo’n lelijke, chagrijnige kop krijgt, dat je nauwelijks nog over straat durft. De cosmetische industrie vaart er wel bij. Er zijn ontelbare, vaak peperdure anti-rimpelzalfjes verkrijgbaar, die natuurlijk allemaal geen donder helpen. Zelf heb ik ze nooit gebruikt, maar wie ze wel gebruikt, zou ik willen aanraden: ‘Koop die rommel niet. Laat u niks wijsmaken door allerlei mooie reclamepraatjes. U gooit uw goede geld weg. Geef het dan liever aan één of ander goed doel voor mensen, die het meer nodig hebben dan wij hier in de verwende westerse welvaartsmaatschappij.’

Ook met behulp van plastische chirurgie of zogenaamde botox-injecties proberen veel vrouwen en misschien ook wel mannen hun verwoeste gezichten nog enigszins op te kalefateren, maar het resultaat is bijna altijd deerniswekkend. Een ouder wordende vrouw die er koste wat het kost wil blijven uitzien als een meid van 18 jaar, dat lukt gewoon niet en eigenlijk lijkt het meestal nergens naar. Het valt overigens niet te ontkennen dat borsten die eruit zien als theezakjes meestal wel mooier worden van siliconen-implantaten, maar dat geldt naar mijn mening niet voor rimpeloperaties aan gezichten. De rimpels worden wel strak getrokken, maar het gezicht zelf wordt ook strak. De ziel wordt als het ware uit de gelaatstrekken gehaald.

Daarom is het misschien maar beter zo weinig mogelijk in de spiegel te kijken en gewoon te accepteren dat men met het ouder worden er niet knapper op wordt. Het is nu eenmaal zoals Hans Dorrestijn het zo mooi zei: ‘Schoonheid vergaat, maar de lelijkheid blijft.’


23 reacties

Dees · 29 juni 2005 op 13:28

Het is maar wat je mooi vindt! Zolang je geen masker opzet van plastische chirurgie, chronische chagrijn, of een bevroren glimlach, kun je altijd mooi zijn. Voor wie het wil zien dan.

Grtz,

Dees

WritersBlocq · 29 juni 2005 op 13:32

[quote]Daarom is het misschien maar beter zo weinig mogelijk in de spiegel te kijken en gewoon te accepteren dat men met het ouder worden er niet knapper op wordt. [/quote]
😕 O ja joh? Over smaak valt niet te twisten, maar in plaats van het eigen spiegelbeeld te skippen zou men er beter aan doen om het beeld te aanvaarden. Als ze zich er beter bij voelen moeten mensen lekker laten snijden, vullen, whatever, ik ga dat niet veroordelen. We gaan toch ook naar de kapper? Voor mijzelf sprekend: hoe ouder ik word, hoe minder problemen ik met mijn uiterlijk heb. Onzekerheden zijn weggerimpeld, zoals een steentje dat je in het water gooit ook rimpeltjes nalaat, héérlijk. Ik wil alleen nog maar ouder worden met bijbehorende kop en lichaam, boeien wat de uiterlijke toekomst voor mij in petto heeft. Je hebt wel een goede column geschreven! Groetje, Pauline.

Troy · 29 juni 2005 op 13:33

Tja, als je ouder wordt ben je vaak niet meer knap naar de maatstaven van deze samenleving. Maar er is meer dan fysieke knapheid; wat te denken van de innerlijke schoonheid die zich door de rimpels door naar buiten dringt? Kan het dus niet helemaal met je eens zijn…

Troy

KawaSutra · 29 juni 2005 op 13:53

Ik hoor toch regelmatig zeggen dat een man er mooier op wordt naar mate hij ouder is. Misschien dat dit komt omdat mannen hun gezicht meestal met rust laten, enkele uitzonderingen (MJ) daar gelaten.

Leuke column. 🙂

bert · 29 juni 2005 op 13:54

[quote]En inderdaad: één van de tragische aspecten van het ouder worden is, dat men eigenlijk lelijk wordt.[/quote]
Als ik heel eerlijk ben zie ik de mensen om me heen alleen maar mooier worden, zelfs in de spiegel.
[quote]Zelf heb ik ze nooit gebruikt, maar wie ze wel gebruikt, zou ik willen aanraden: ‘Koop die rommel niet. [/quote]
Als je iets nooit geprobeerd hebt kun je volgens mij ook geen oordeel vellen over de kwaliteit van het product.
Ook als ik naar mezelf kijk, en ik zie soms foto’s van jaren geleden, zie ik wel dat ik ouder wordt, maar absoluut niet lelijker. 🙂

Niet slecht geschreven column, maar inhoudelijk ben ik het er dus niet mee eens.

WritersBlocq · 29 juni 2005 op 14:03

[quote]Ook als ik naar mezelf kijk, en ik zie soms foto’s van jaren geleden, zie ik wel dat ik ouder wordt, maar absoluut niet lelijker.[/quote]
dat kan ook niet :laugh:

Domicela · 29 juni 2005 op 14:27

[quote]één van de tragische aspecten van het ouder worden is, dat men eigenlijk lelijk wordt[/quote]

Ben het er niet mee eens, ken diverse “oudjes” die het aanzien meer dan waar zijn. De vrouwen die teveel bij de chirurg hebben gezeten zien er sowieso niet uit, maar een beetje puur natuur met rimpels hoeft a) niet lelijk te zijn en b) heeft niets met leeftijd te maken!

Groetjes,
Mila

Ma3anne · 29 juni 2005 op 14:31

[quote]één van de tragische aspecten van het ouder worden is, dat men eigenlijk lelijk wordt[/quote]
Ik kan wel tegen gaan stribbelen, maar er helpt geen lieve moedertje aan: ik word ouder en dat is te zien. Maar of dat per definitie lelijk is? Wie weet! Ik heb er zelf in elk geval nog geen erg in. :laugh:

Eddy Kielema · 29 juni 2005 op 15:30

[quote]Het valt overigens niet te ontkennen dat borsten die eruit zien als theezakjes meestal wel mooier worden van siliconen-implantaten[/quote]
Siliconenborsten vind ik niet echt mooi om te zien, maar dat is mijn mening. Goed geschreven column met een leuke zin over het strak trekken van rimpels:

[quote]De ziel wordt als het ware uit de gelaatstrekken gehaald.[/quote]

Wright · 29 juni 2005 op 16:03

Ik kan ook niet zeggen dat ik in gejubel en staande ovaties uitbarst, bij elke nieuw ontdekte rimpel.:-?
Gelukkig heeft ouder worden ook zijn voordelen, het begrijpen van wat echt belangrijk is en de betrekkelijkheid van dingen, waardoor uiterlijk op een lager plan komt te staan.
Oeps, nu klink ik wel heel oud. 😛

Outsider · 29 juni 2005 op 16:20

[quote]Als je iets nooit geprobeerd hebt kun je volgens mij ook geen oordeel vellen over de kwaliteit van het product.[/quote]

Volgens consumentenonderzoeken helpen antirimpelcrèmes niet en als men dan toch beslist een middel wil gebruiken dan kan men het beste de allergoedkoopste nemen en niet de duurdere merken.

Mosje · 29 juni 2005 op 16:30

Alle reagenten hier hebben gelijk. Heb zojuist dus mijn siliconenspierballen leeg laten lopen. Kwam toevallig goed uit, het raam van mijn slaapkamer tochtte.

champagne · 29 juni 2005 op 17:56

[quote]Het valt overigens niet te ontkennen dat borsten die eruit zien als theezakjes meestal wel mooier worden van siliconen-implantaten[/quote]

Nou, en eigenwijs als ik ben, ontken ik het lekker wél! 😛 Ik vind niet zo vreselijk als dames op het strand met borsten die overeind blijven staan, zelfs als ze gaan liggen, hangen,enz. Foeilelijk, 2 van die kunstmatige bollen op een lijf.

Column is wel goed geschreven overigens.

Raindog · 29 juni 2005 op 17:56

Probleem is denk ik dat schoonheid altijd beoordeeld wordt in een leeftijdskader. Oud hoeft niet synoniem aan lelijk te zijn maar in onze mediagestuurde maatschappij is dat natuurlijk meestal wel gewoon het geval. Viola Holt bijvoorbeeld is nu eenmaal niet van de buis gehaald omdat ze zo lekker strak in haar vel zat. Ander voorbeeld dan: het feit dat je Viola Holt niet in hotpants in de clipjes bij TMF langs ziet komen is niet omdat ze niet zou kunnen zingen of playbacken. Eentje nog? Het feit dat Viola Holt geen eigen parfumlijn heeft, zal wel niet zijn omdat ze van zichzelf zo lekker ruikt. Laatste dan: het feit dat John de Mol Viola Holt niet in zijn Talpa-stal heeft opgenomen heeft niets met dalende europese landbouwsubisidies te maken.
Ouder worden is verval en elke dag opnieuw weer een klein beetje sterven. Leuke column.

Li · 29 juni 2005 op 19:19

[quote]En inderdaad: één van de tragische aspecten van het ouder worden is, dat men eigenlijk lelijk wordt.[/quote]

Ik heb eens goed in de spiegel gekeken. Inderdaad, alles hangt omlaag. Behalve mijn tandvlees want dat trekt omhoog. 😀

De spiegel is overigens niet gebarsten, dus zal het nog wel meevallen.

Li

melady · 29 juni 2005 op 20:37

Een rimpelloze column, dat wel maar ik kreeg er geen lachrimpels van, er kwam geen fronsje op mijn voorhoofd en mijn silliconenborsten begonnen niet te tintelen.

Het had een mooie column kunnen worden.

Martijn · 29 juni 2005 op 21:03

[quote] Daarom is het misschien maar beter zo weinig mogelijk in de spiegel te kijken en gewoon te accepteren dat men met het ouder worden er niet knapper op wordt.[/quote]

En stel dat schoonheid een vorm is en geen toestand? Je kunt net als bij kunst de vraag stellen wat het in essentie is. Over wat kunst precies is verschillen de meningen. Over wat schoonheid of het schoonheidsideaal is, mag je ook redetwisten. Kan iemand schoonheid maken als het ‘maaksel’ niet als een esthetisch iets bedoeld is? Is schoonheid pas esthetisch verantwoord als het af is? En wie bepaald dat dan? Het “er niet knapper op worden” lijkt jouw eigen mening / visie. Tenslotte bepaal jijzelf toch dat iemand te dik is, dat “theezakjes” lelijk zijn?

Toch, wanneer het laatste wordt gevoed door een relatief kleine groep mensen die juist dáár het geld (lees: heel erg veel geld) mee verdienen, maakt schoonheid niet meer tot subject.

Schoonheid hoeft niet ‘af’ te zijn om beoordeeld te kunnen worden.

Louise · 29 juni 2005 op 21:20

Mooi geschreven, maar wat is mooi? 😀
En wat is schoonheid? Goeie vraag. Ik ben het iig niet met je eens dat oudere mensen lelijker worden. Het is maar net waar je op let. Een gezicht wordt vaak veel persoonlijker, veel interessanter als er wat “sporen” op te zien zijn.
En met theezakjes moet je gewoon thee zetten en verder niets 😉

Bakema_NL · 29 juni 2005 op 21:21

[quote]Siliconenborsten vind ik in het algemeen niet echt mooi om te zien, maar dat is mijn mening.[/quote]

Mits goed geboetseerd zijn ze vaak wel mooi om te zien……maar heb je ze wel eens gevoeld? Dan is de pret toch echt over.

Tja, het is wat dat ouder worden. Helaas doe je er niks aan, dus ik ga me er ook maar geen zorgen om maken. 🙂

Shitonya · 29 juni 2005 op 23:38

old news

sally · 30 juni 2005 op 00:05

Dankzij plastische chirurgie, botox injecties, liposucties, siliconenimplantaten en een peperdure rimpelcreme, toch niet te zien dat ik al 85 ben?
toch??

Outsider · 30 juni 2005 op 11:19

Velen zijn het niet met mij eens. Dat hoeft ook niet, maar of iemand met het ouder worden nu wel of niet lelijk wordt, daar lopen de meningen over uitéén. Eigenlijk heeft iedereen wel gelijk, het is maar net hoe je het bekijkt. Maar ik denk toch wel dat iemand die in de ouderdom mooi is, in de jeugd nog mooier was. Neem nu eens Brigitte Bardot, zo ongeveer het hoogtepunt van vrouwelijke schoonheid, men kan toch niet ontkennen dat ze er in de loop der jaren niet mooier op geworden is (haar innerlijk misschien wel, maar haar lichaam toont toch ook de sporen van onvermijdelijk verval).

Iedereen bedankt voor de vriendelijke reacties. Er kwam een gevoel over mij dat wel iets weghad van geluk en toen ik in de spiegel keek, leek het wel of er een glimlach was verschenen op mijn vermoeid gelaat. 🙂

Ma3anne · 30 juni 2005 op 11:29

Kijk, en die glimlach moet je vast zien te houden… daar word je toch echt mooier van. Liever een oud hoofd met een glimlach dan een jonge toet met chaggerijn. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder