Ab imo pectore (uit het diepst van het hart) Verba volant (woorden vervliegen) Scripta manent (het geschrevene blijft).

Lees hoe Prlwytskovsky zich opwind, de boel helpt opjutten en genoegzaam het veld verlaat. Ab imo pectore :

uit het diepst van het hart vervloek ik die droplul met die donkerrode pausmobiel die invoegt vanaf de 3e linkerrijbaan naar de rechterrijbaan om direct de afslag te nemen waar onder andere ik, met mijn Peus, kom aanscheuren. Mijn voorganger is het met de voornoemde actie niet eens en dwarsboomt het asociale verschijnsel dat het een lieve lust is. Heftig remmen is het gevolg.

Bijna wordt mijn Peus geraakt maar door mijn doortastend en vooral vooruitkijkend optreden wordt een aanrijding vermeden. Het onbeschofte individu kijkt nergens anders naar en rijdt zonder meer de autobaan weer op; aankomend verkeer moet hun heil maar zoeken.

Verba volant:

Figuren achter voorruiten ballen hun vuisten en schreeuwen de onverstaanbaarste woorden, vanachter hun stuur, naar de zich misdragende chauffeur. De betiteling ‘zich misdragende chauffeur’ is nog te zoet, voor een voertuigbestuurder als deze. Halve zool, klootzak of woorden van gelijke strekking zouden beter op hun plaats zijn maarrrrr ….. woorden in het algemeen en scheldkanonnades komen niet aan bij het betreffende figuur. Mijn filosofie in dit soort situaties is dan ook: als twee woorden niet aankomen dan zijn 1000 woorden verspilling.

Scripta manent:

Onder aan de afslag bevind zich een stoplicht dat altijd op rood staat. Soms staat dat op groen maar dan ben ik niet in de buurt; dit even ter zijde. Het stoplicht staat dus op rood. Het ruziënde stel automobilisten zit zich te verbijten en stukken stuur verdwijnen gestaag naar de maaginhoud van de koetsiers; wachtend op groen licht kunnen zij nu geen kant meer op. Middelvingers die omhoog gaan, andere vingers die naar voorhoofden wijzen, stoomwolken die uit voertuigen opstijgen, passanten die de boel opjutten en dan springt eindelijk het licht op groen.

Als storend element komt er plotseling een agent met motor achter een boom vandaan. Hij heft zijn hand op naar de bestuurders ten teken dat zij moeten stoppen. Gewillig zetten zij hun voertuigen aan de kant en stappen uit. Schaapachtig kijkend lopen zij gebroederlijk op de agent af.

Agentmans trekt een map uit zijn binnenzak en begint met grote halen te schrijven. Ik zie gele bonnetjes wapperen terwijl oom agent gestaag doorschrijft; omstanders kijken genoegzaam toe.

Zoals gezegd: Scripta manent!

Categorieën: Verhalen

10 reacties

DreamOn · 10 oktober 2007 op 17:06

[quote]Onder aan de afslag bevind zich een stoplicht dat altijd op rood staat. Soms staat dat op groen maar dan ben ik niet in de buurt[/quote]

Gewéldig! 😆

[quote]onverstaanbaarste woorden[/quote]
En welke taal is dit, Medeklinkerovski? Volgens mij moet dat zijn: de meest onverstaanbare woorden… 😉

Ik kan me je frustraties helemaal voorstellen. Ik woonde eerst zeven minuutjes fietsen bij mijn werk vandaan, maar sinds mijn scheiding en dus verhuizing moet ik naar mijn werk met de auto… wat een gezeik, in die files!
Ik voel dus helemaal met je mee.

Leuk vormgegeven, deze column!

En dat jouw schrijfwerk maar lang mag blijven en dat je nog maar veel meer zult schrijven…!

Liefs DO.

pally · 10 oktober 2007 op 17:21

Absoluut weer een heel aparte aanpak, Prlwt!Dat Latijn in drie fasen: helemaal geweldig. En jammer dat jouw altijd rode stoplicht enz. al gequote (raar woord, latijn?) was….

Dominus vobis cum, Prlwt! 😆

SIMBA · 10 oktober 2007 op 18:33

[quote]als twee woorden niet aankomen dan zijn 1000 woorden verspilling[/quote]
Wat een wijsheid P.!!

arta · 10 oktober 2007 op 19:03

Wat een originele aanpak, Prlwyt!
Ik was wel blij dat je de vertaling erbij schreef, want mijn latijns blijft steken op ‘veni, vidi, vici’ en ‘carpe diem’, maar dat was hier niet aan de orde!
Leuke column! 🙂

klapdoos · 10 oktober 2007 op 19:04

Heb weer helemaal in de kreukels gelegen door jouw woordgebruik ga ik ook nog eens latijns leren (???) gaat lekker zo, doe voort mijn jongen doe vooral voort…
groet van leny 😆 😆 😆 :wave:

DriekOplopers · 11 oktober 2007 op 00:04

Tsja, ik noem zo’n type gewoon “een lul op wielen”. Een baantje bij de verkeerspolitie, dat lijkt me echt heerlijk…

Fijn geschreven weer!

lisa-marie · 11 oktober 2007 op 11:31

ik heb deze column met veel plezier gelezen. Hij leest ook met een aparte vorm lekker weg. 🙂

KawaSutra · 12 oktober 2007 op 00:51

Bijzonder script, deze column, verrassend!

Li · 12 oktober 2007 op 00:55

Je blijft een raadselachtig figuur Prlwytskovsky 😀

Li

Prlwytskovsky · 13 oktober 2007 op 12:35

@Pally: Et cum spiritu tuo.

@Do: als ik mij opwind dan verzin ik ter plekke de vreemdste woorden. (de meest vreemde) 😉

@Iedereen: dank voor jullie schitterende reacties. :wave:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder