De beste zanger uit de soulmuziek zwijgt voortaan. Op 72-jarige leeftijd is [url=http://www.lourawls.com]Lou Rawls[/url] overleden aan longkanker. Hij kon als geen ander zijn donkere stem om de noten krullen. Met zijn relaxte, zelfverzekerde bariton probeerde hij weggelopen geliefden weer terug te krijgen. Zijn grootste hit ‘You’ll never find another love like mine’ (1976) ging over de scheiding van tekstschrijver Kenny Gamble, maar klonk alsof Rawls het zelf had geschreven. Samen met andere hits van het Philadelphia International label was dat nummer de opmaat voor de discoperiode. [img align=left]http://images.windowsmedia.com/img/prov_ap/200_80/pic200/drP100/P159/p15980w67ph.jpg[/img]Louis Allen Rawls wordt in 1933 in Chicago geboren. Hij is een schoolvriend van soullegende Sam Cooke, met wie hij in de jaren vijftig onder meer zingt in de gospelgroep the Pilgrim Travelers. Tijdens een tournee raakt hij samen met Cooke gewond bij een botsing met een vrachtwagen. Een medepassagier komt zelfs om het leven. Rawls ligt vijf dagen in coma en heeft daarna last van geheugenverlies. Hij heeft drie maanden nodig om zijn geheugen weer terug te krijgen en zijn volledige herstel kost zelfs een jaar. Na jarenlang schnabbelen krijgt hij in 1962 een platencontract bij Capitol, een jaar waarin hij ook de achtergrondvocalen verzorgt voor Cooke’s klassieker ‘Bring it home to me’.

Zijn eerste grote solohit in de VS heeft Rawls in 1966 met ‘Love is a hurtin’ thing’. Daarbuiten breekt hij pas tien jaar later door met het album ‘All things in time’ voor het Philadelphia International label. Daarop staat ook de megahit ‘You’ll never find another love like mine’. Andere grote hits uit die periode zijn ‘Lady love’ en ‘See you when I git there’. In de jaren daarna wordt het Philadelphia International label door de toegenomen concurrentie van andere soul- en discolabels langzaam maar zeker onder de voet gelopen en ook Rawls verdwijnt uit de hitparades. Niettemin blijft hij nog lange tijd populair. Ook in Nederland, waar de belangstelling voor soulzangers normaal gesproken miniem is, is hij tot diep in de jaren ’90 een graag geziene gast in tv-shows en op jazzfestivals. Zijn dood komt in de Nederlandse media, waaronder het [url=http://www.rtl.nl/system/media/html/FFFFFF/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2006/week01/vrijdag_1930_lou_rawls.avi_plain.xml?template=/actueel/rtlnieuws/video_template.html]RTL Nieuws[/url], dan ook ruim aan bod.

Rawls verkocht wereldwijd meer dan 40 miljoen platen en ontving drie keer een Grammy, de belangrijkste Amerikaanse muziekonderscheiding. Hij was ook te zien in verschillende televisieseries, commercials en speelfilms, waaronder ‘[url=http://www.imdb.com/title/tt0113627/ ]Leaving Las Vegas[/url]’ en ‘[url=http://www.imdb.com/title/tt0118747/]Bues Brothers 2000[/url]’. Hij verzorgde daarnaast stemmen in animatiefilms als ‘Garfield’ en ‘Hey Arnold’ en was actief in het liefdadigheidswerk. ‘Don’t count me out, brother’, sprak hij nog optimistisch in december toen zijn toestand al vrij ernstig was. Helaas waren zijn dagen wel geteld. Hopelijk heeft hij nu een mooie plaats in ‘soul heaven’ gekregen.


13 reacties

WritersBlocq · 15 januari 2006 op 11:04

Zonde zonde eeuwig zonde, de dood van deze man. Maar gelukkig zingt hij voort, vereeuwigd op alle mogelijke manieren laat hij nog van zich horen.

Knap geschreven Eddy, in twee dagen tijd. Groetje, Pauline.

Eddy Kielema · 15 januari 2006 op 11:10

Dank je, WB. Beetje jammer dat het plaatje er (nog) niet goed opstaat. Hopelijk maakt de redactie dat nog goed. Tot die tijd doe ik het maar even zo:
[img]http://images.windowsmedia.com/img/prov_ap/200_80/pic200/drP100/P159/p15980w67ph.jpg[/img]

Mr. Moderator · 15 januari 2006 op 11:42

Fixed (probleem was een spatie na img)

Eddy Kielema · 15 januari 2006 op 11:45

Hartstikke bedankt, mr Moderator!

wendy77 · 15 januari 2006 op 12:42

Mooi eerbetoon Eddy!

(Toen ik de titel zag, dacht ik even dat je een column voor Louise had geschreven 😛 )

Troy · 15 januari 2006 op 13:13

Zijn dood is een groot gemis. Jammer dat de soul tegenwoordig vooral is ingewisseld voor nietszeggende R&B die de term “R&B” niet eens verdient. Het wordt tijd dat er een nieuwe king of queen of soul opstaat en het is duidelijk dat Boris dat niet is 😀

“Keep the soul alive!”

In your dreams…

prikkels · 15 januari 2006 op 14:00

Een column met een gouden randje. Ik ben een enorme soulfan. Laatst nog een prachtige serie gezien over de opkomst en neergang van de Temptations. Tot tranen toe geroerd. Mijn favo soulzangers zijn nog altijd Percy Sledge, Barry White en Ray Charles. Ook de laatste twee zijn hemelen en kunnen nu prachtige soulliederen ten beste geven samen met Lou Rawls en vele anderen die hem helaas al zijn voorgegaan. Maar hé ook al zijn ze er helaas niet meer, van hun muziek kunnen we gelukkig nog lang, lang, lang genieten.

Li · 15 januari 2006 op 14:30

Wat een mooie complete beschrijving weer.
[quote]Hij kon als geen ander zijn donkere stem om de noten krullen.[/quote]
Wat een fantastische zin.

Zijn stem zingt rond in mijn hoofd terwijl ik deze reactie schrijf 🙂

Li

Eddy Kielema · 15 januari 2006 op 14:38

Dank voor je mooie compliment, Li! Leuk dat je Barry White noemt, Prikkels, ik luister nu naar ‘Let the music play’ van The Ultimate Collection. Echt, een geweldig goed nummer, vooral door dat gebabbel van White in het begin. Er is trouwens een mooie serie over soulmuziek bij NPS elke dinsdagavond om half 9 in het [url=http://www.omroep.nl/nps/uurvandewolf/]Uur van de wolf[/url]

KingArthur · 15 januari 2006 op 17:40

Mooi geschreven. Knap hoe je kort en bondig zijn leven samenvat.

Ma3anne · 16 januari 2006 op 08:40

Die hele soulscene is mijn ontgaan destijds. Ik begin er eigenlijk pas zeer recentelijk belangstelling voor te krijgen en niet in de laatste plaats door jouw columns, Mr.Ed. 🙂

Mosje · 16 januari 2006 op 10:37

Prima stukje weer.

Eddy Kielema · 16 januari 2006 op 12:17

[quote]Die hele soulscene is mijn ontgaan destijds. Ik begin er eigenlijk pas zeer recentelijk belangstelling voor te krijgen en niet in de laatste plaats door jouw columns, Mr.Ed.[/quote]
Pas maar op, Ma3anne, binnenkort brand ik een cd-tje voor je! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder