Het valt op dat de Nederlandse journalistiek links georiënteerd is, het BOS journaal, Den Haag vandaag, Pauw en Witteman en vele anderen programma’s. In de verkiezingstijd, wordt er heen en weer gegooid, met slagzinnen, ideeën en modder.
TV en Radio doen volop mee aan deze gekte, er worden allerlei deskundigen gevonden om te helpen “de linkse waarheid “ boven water te krijgen. De ene na de andere opinie en slinkse stemwijzer wordt besproken.
Ook, de altijd bereid zijnde salonsocialisten ”J. Mulder en H. de Winter” zijn van stal gehaald om een openbrief te ondertekenen, waarin wordt opgeroepen de rijken zwaarder te belasten.
Dezelfde Jan Mulder welke zich regelmatig in een blauwpak hijst om de rekening te spekken, H. de Winter die in zijn tijd de publieke omroep ruif, aardig heeft leeg gehaald.
Prediken vanuit riante villa’s, om de mensen die het zwaarst aangepakt zijn de laatste jaren (de lage en midden inkomens) te vertellen dat ze best wat meer kunnen betalen en de hypotheek rente aftrek moeten opgeven.
Ik vraag me af of beide heren de belastinginspecteur bellen om toe te zeggen, extra betalingen te doen aan onze staatskas.

De openbrief kreeg grote bijval uit linkse hoek, Wouter Bos, Jan Marijnissen en andere rood gekleurde kornuiten.
Maar wie was de staatssecretaris, die de belasting van de alleen de hoge inkomens met enkele procenten verlaagde, juist Wouter Bos.
En nu maar brullen dat de verdeling oneerlijk is, dan moet het maar gaan zoals de onvolprezen communist Jan Marijnissen van de SP het graag ziet, allemaal je geld inleveren en delen “zijn alle daschas even groot ?”.

Links timmert aardig aan de weg met prachtige verkiezingskreten, deze is van de Heer Bos, het onderwijs is belangrijk, moet veel beter en centraal staan. Natuurlijk is het onderwijs belangrijk. Maar helaas is het onderwijs van goed naar een abominabel peil gedaald, onder leiding van onze rode vrienden, Jos van Kemenade, Jacques Wallage, Tineke Netelenbos, Jo Ritzen.

“Steeds Minder” Met als ondertitel, de tragedie van de onderwijshervormingen. (uitgeverij IJzer, Utrecht) Het boek samengesteld door leraren en onderwijzers “De werkelijke oorzaken van de erosie van het onderwijs, aan de Nederlandse scholen moeten worden gezocht in de gelijkheidsideologie die de overheid nu al decennia lang als politiek correct aan ons opdringt.
Het door PvdA –‘Onderwijsdeskundigen’ verplichte egalitarisme, is een onderdeel van een breed links offensief om de schooljeugd te beïnvloeden.
We hebben politieke indoctrinatie altijd veroordeeld, in het vroegere Oostblok, China, en Rusland.
In het weekblad HP/De Tijd stond een artikel van Roelof Bouwman met een groot onderzoek naar de inhoud van hedendaagse schoolboeken. Deze zijn door linkse rakkers bij elkaar geschreven. In maatschappijleer boeken staat over het verschil tussen politieke partijen; de VVD vindt iedereen moet het maar uitzoeken en wie dat niet kan heeft pech, maar gelukkig staan daar fatsoenlijke partijen tegen over zoals SP en Groenlinks. Hoezo indoctrinatie.

De Linkse partijen claimen, dat de kansarme, drop- outs en werkenloze jongeren bij deze partijen aan het goede adres zijn want links doet veel voor deze jongeren. Maar waarom worden deze jongeren dan altijd als extreem rechts betitelt?

Helaas is niets is ideaal, over naar de stemwijzer, over hoe, ga ik mijn stem wijzer geven.

Categorieën: Politiek

9 reacties

DriekOplopers · 11 november 2006 op 18:35

[quote]Het valt op dat de Nederlandse journalistiek links georiënteerd is.[/quote]

O ja? En hoe zit het dan met de Telegraaf? En met de extreem-rechtse tegenhanger van Buitenhof: het programma van Harry Mens? En waarom zag ik op RTL-4 in de dagen voor het verkiezingsdebat steeds opnieuw Jan Peter Balkenende het volk voorliegen met een zeer selectieve halve waarheid?

Je hebt gelijk, de intelligente media/programma’s hebben een wat linksere toon dan allerlei vullis die ook wordt gedrukt/uitgezonden. Hoe zou dát nou toch komen?

En is kritiek op het wanbeleid van een rechts kabinet automatisch linkse journalistiek? Denk eens aan de soap rond Verdonk en Hirshi Ali, aan een landbouwminister die zijn eigen bedrijf bevoordeelt, of aan de dodelijke slachtoffers na een brand in een levensgevaarlijk concentratriekamp met onbekwaam personeel. Of worden gewoon misstanden aan de kaak gesteld, ongeacht de vraag of de kritische journalist nou “links” of “rechts” is?

Het is altijd makkelijk om uit tientallen jaren politiek uitsluitend wat argumenten te pakken die jouw gelijk ondersteunen. Maar inderdaad, eerlijk is eerlijk: aan dat misdrijf maken zowel links als rechts zich schuldig. Dat dan weer wel…

Driek (links)

Eddy Kielema · 12 november 2006 op 00:14

[quote]helaas is het onderwijs van goed naar een abominabel peil gedaald[/quote]

Het grote aantal taal- en spelfouten in je column bewijst dat het vroeger ook niet best met het onderwijs gesteld was… 🙂

[quote]Het valt op dat de Nederlandse journalistiek links georiënteerd is, het BOS journaal, Den Haag vandaag, Pauw en Witteman en vele anderen programma’s. [/quote]

Als minister Kamp bij Pauw en Witteman ongestraft mag zeggen dat de rotzooi op straat komt van mensen uit een andere cultuur, dan is de publieke omroep allesbehalve links, lijkt me.

Prlwytskovsky · 12 november 2006 op 01:21

[quote]Prediken vanuit riante villa’s[/quote]

Vanuit deze context lees ik je verhaal. Het gaat erom eilandjes te creëren en om ze vooral te behouden; om het ego! Geld is op alle fronten de drijfveer dus al dat politiek gewauwel prik ik doorheen. Probleem is dan: waar stem je op. Ik zou het echt niet weten.

Siebe · 12 november 2006 op 11:45

De voorbeelden mogen hier en daar ietwat ongelukkig gekozen zijn, het is wel gewoon waar natuurlijk. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat er niet zoveel variëteit is in wat de gemiddelde nederlandse journalist stemt en dat is links.

Nu is dat in beginsel nog niet meteen erg – je kunt een mens niet vragen om geen mening of voorkeur te hebben – echter het punt is hoezeer je zo’n voorkeur een rol laat spelen in je individuele werkzaamheden als onafhankelijkheid daarin een redelijke vereiste is. Media draait bovenal toch vooral om informatie en ik als nieuwsconsument ben over het algemeen prima in staat om daar zelf een mening of richting in te kiezen.

Waar ik me wel aan stoor is, inderdaad, de tendentieuze verslaggeving van programma’s zoals 1-Vandaag en Netwerk bijvoorbeeld. Idem voor de consumentenprogramma’s van de Vara t/m ‘De leugen regeeert’. Het is allemaal van dat goedkope slachtofferisme met steeds dezelfde grote boosdoeners. ‘De overheid’, ‘de regering’ enzovoorts. Is het mogelijk om iets abstracters aan te wijzen? Zijn mensen daar nou werkelijk mee geholpen? Nee dus. Even generaliserend: linkse berichtgeving weet altijd precies wie wat verkeerd heeft gedaan maar komt nooit met een betere oplossing. Dat heb ik er vooral op tegen. Het is makkelijk om achterover te leunen en hoofdschuddend ‘och och och’ te roepen. Het is dat zeker met een gemiddeld journalistensalaris maar dat is weer een ander verhaal. En dan kom je inderdaad op het simpele voorbeeld van Jort Kelder dat Jan Mulder in principe niets in de weg hoeft te staan om alles wat hij bezit of kan missen weg te geven aan minder bedeelden. Daarvoor hoef je echt niet mee te doen in een GroenLinkse klaagzang dat het van de overheid niet mag omdat de belastingtarieven voor jou nu eenmaal niet hoger zijn. Dat soort denken is werkelijk [i]zum kotsen[/i]. ‘Kijk eens hoe goed ik ben. Ik wil wel, aan mij ligt het niet, maar het mag niet…’ En het heeft een oorsprong mag je gerust afleiden als de kaBouter Bos een zeikverhaal gaat lopen houden over dat de andere jongens op het politieke schoolplein hem steeds plagen. En dat al heel, heel lang doen.

Politieke kleur zou je gewoon niet moeten verhinderen om je werk goed te doen. Een voorbeeld. Hoewel geen Vara-fan heb ik deze week toch genoten van het interview van Matthijs van Nieuwstraten (goed voor een kleine 3 euroton op jaarbasis maar dat terzijde) met Geert Wilders in ‘De wereld draait door’. Zo kan het dus ook, of je het nu met iemand eens bent of niet. Of de manier waarop Rob Trip in ‘Buitenhof’ Filip de Winter kan interviewen zoals hij al meermaals gedaan heeft, of je het daar nu mee eens bent of niet. Ik kan immers zelf wel bepalen of ik het met Filip de Winter eens ben of niet. Sterker nog, goeie journalistiek kan dat soort afwegingen juist gemakkelijker maken door los van sentimenten, maatschappelijk danwel persoonlijk, objectief het nieuws of ‘de waarheid’ te tonen of te achterhalen.

De column had misschien iets treffender gekund hier en daar, ik weet ook niet of overal de juiste argumenten wel zijn gebruikt, ook zit Jan Mulder niet zelf in dat blauwe pak (volgens mij), de strekking zit als gemiddelde toch echt dichter bij de werkelijkheid dan de andere reacties doen vermoeden. Volgende keer daarom een gelukkiger column hoop ik.

Siebe

Dees · 12 november 2006 op 15:58

Grappig, als ik ergens links van zou worden, is het wel de blinde verrechtsing in Nederland en stukken als dit. Ik sluit me bij Driek aan. Intelligente berichtgeving zit meer aan de linkerzijde, dommige berichtgeving meer aan de rechterzijde. Aan wie ligt dat?

Woorden als ‘linkse rakker’ en ‘rode kornuit’ zijn weer eens terug van weggeweest, mensen ter rechterzijde hebben vaak de neiging mensen ter linkerzijde een beetje achterbaks te laten lijken, stiekeme zakkenvullers die niet doen wat ze preken.

Maar eigenlijk is het dusdanig betitelen van je ’tegenstander’ meer een blijk van het eigen onvermogen om inhoudelijk tegenwicht te geven dan iets anders. En daarom vind ik deze column, behalve tendentieus, eigenlijk ‘much ado about nothing’.

Grt,

Dees (noch links, noch rechts).

DriekOplopers · 12 november 2006 op 19:31

Geachte opponent,

[quote]Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat er niet zoveel variëteit is in wat de gemiddelde nederlandse journalist stemt en dat is links. [/quote]

Wat een klinkklare onzin!!! Er moet niet worden gekeken naar wat een journalist stemt, maar of die zijn werk goed doet. Hoor en wederhoor toepast, evenwichtig en volledig is. Dat soort zaken. Dáár moet het om gaan!

En ja, bepaalde beroepsgroepen neigen naar links of juist naar rechts. Een journalist die serieus naar de politiek en maatschappij kijkt wordt/blijft vaak links, een politieman die elke dag tot zijn knieën in de maatschappelijke modder staat zal vaker naar rechts neigen. Maar ook voor oom agent geldt alleen de vraag of ‘ie zijn werk goed doet.

Geachte opponent, de mededeling dat de meeste journalisten links stemmen vind ik zeer tendentieus.

Driek

Siebe · 12 november 2006 op 20:21

Och Driek toch, laten we het niet te ingewikkeld maken en ons alleen even beperken tot wat je zegt, namelijk dat mijn ‘mededeling’ niet zou kloppen. Ik citeer:

‘Politiek
Politiek gezien beschouwen de journalisten zich bijna zonder uitzondering als links (32 procent) dan wel links van het midden (47 procent), hoewel vele journalisten opmerkten dat dergelijke classificaties toch ‘niet meer van deze tijd’ zijn. Slechts 20 procent situeert zichzelf in het politieke midden en maar 1 procent noemt zichzelf ‘rechts’.’

Einde citaat.

Dat en nog veel meer interessants over journalisten is
[url=http://www.villamedia.nl/journalist/n/dossiers/journalisten1.shtm]hier[/url] te vinden, op de site van De Journalist.

Overigens maakt het mij werkelijk geen bal uit of iemand die nieuws maakt of verslaat links, rechts, in het midden of gewoon helemaal niet wil stemmen. Als het gaat om gewoon objectief nieuws is mijn enige punt dat ik het dan niet gekleurd opgediend hoef te krijgen. Naast de voorbeelden die ik eerder noemde kan het Amerikaanse Fox als tegendeel van hetzelfde idee als voorbeeld dienen. Maar zeg niet dat het tendentieus is wanneer ik een simpel feit meedeel dat de meeste journalisten links stemmen. Dat te doen is pas tendentieus…

Ja Driek, je hebt je schuldig gemaakt aan stemmingmakerij. Foei! Maar wees gerust, ik ben er heus niet op uit om je ‘kapot te maken’ hoor. Mocht je nu graag even uit willen huilen dan weet ik nog wel een links clubje waar dat heel goed kan en waar men door de bomen het Bos allang niet meer ziet.

Siebe

DriekOplopers · 14 november 2006 op 10:05

Geachte en gewaardeerde opponent,

in je laatste betoog ga je gelukkig dieper in op het feit dat journalisten moeten worden beoordeeld op hun werk. Daar zijn we het dus over eens.

Dat neemt niet weg dat ik je opmerking dat de meeste journalisten links stemmen nog steeds tendentieus vind. Je zet het in de openingsalinea van je bericht, en nuanceert het daar niet zodat die opmerking toch in het hoofd van de lezers blijft hangen. Het feit dat ik daar commentaar op heb, dient niet al te gemakkelijk als stemmingmakerij te worden afgedaan. Door mij voor stemmingmaker uit te maken, doe je ook mijn persoon tekort, en dat betreur ik zeer.

Baseer je je trouwens op een onderzoek onder de leden van de NvJ? O, is Harry Mens lid van de NvJ? Thomas Lepeltak? Allerlei andere mensen die zich als journalist bezighouden/voordoen, zijn die lid van de NvJ?

Nogmaals, er zijn journalisten die links “voortrekken” en er zijn zeker ook journalisten die “rechts” voortrekken. En dat laatste wordt in het artikel waar wij nu over debatteren onvoldoende belicht.

Ter geruststelling: in mijn werk maak ik regelmatig mee dat men probeert, mij met de strontkar te overrijden. Ik kan daar tegen. Het hoort erbij en hoge bomen etc. Troost vind ik wat dat betreft niet bij mijn politieke partij, maar bij de dierbaren door wie ik tot mijn grote vreugde ben omgeven. Ik ben zo vrij, je spot en hoon in de richting van PvdA en Wouter Bos op te vatten als ironisch en niet als beledigend of kwetsend.

Als altijd met hartelijke groet,

Driek

Bitchy · 14 november 2006 op 16:34

Het is maar hoe je de dingen bekijkt. Ik vond en vind de Nederlandse tv nogal rechts. Het debat van Balkenende en Bos is daar een duidelijk voorbeeld van.
Ik voel ook niet de behoefte om Balkenende, Verdonk, Zalm etc. bijnamen te geven. Dat is al een duidelijk verschil tussen *links* en *rechts* lijkt mij 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder