Maanden ben ik werkloos. Leuk zo’n HBO-papiertje, leuk dat niemand je aanneemt vanwege je gebrek aan ervaring. Het is die typische discotheken ‘alleen-vaste-klanten’ logica. Waarom ik nog niets met mijn studie gedaan heb? “Ik ben te goed,” klinkt arrogant. “Ze vinden mij niet goed genoeg,” klinkt te onzeker. “Uhm..omdat ik stink?” Ja, omdat ik stink en dat berust allemaal op misverstanden, echt waar. Een sollicitatiegesprek hebben als het 35 graden is, altijd lastig. Zelf ben ik van mening dat gezondheid dan voor gaat, alleen weet je nooit hoe zij het opvatten als je in een korte broek verschijnt. Dus, dan maar weer in pak, in een zweetpak, in een zweet en stink pak. Nu denken ze vast dat ik een stinkerd ben, die nooit eens onder een douche stapt! Of misschien denken ze, angstzweet! “Ik ben niet bang!” Ze krijgen het verkeerde beeld van mij! Als het trouwens alleen die zweetlucht was geweest dan hadden ze er nog doorheen kunnen prikken. Er is meer, helaas..

Mijn rit duurt een uur en het gaat al mis in de bus. Ik zit bijna achterin. Een andere passagier, die wél achterin zit, rookt nog even lekker zijn blowtje op. Ik voel elke walm tegen mijn net gestreken blouse dreunen. Dan maar hopen dat de frisse buitenlucht en de wind alles uit mijn kleren blaast.

Leuk geprobeerd! Nu de treinrit nog. Een volle coupé. Ik weet nog een plekje te bemachtigen, schuin tegenover een charmante dame en naast… nóg een charmante dame. Gezellig! Alleen is het snel gedaan met de pret. Het is alsof Lappie Lapstok de coupé binnenkomt met zijn kapotte hoed en gescheurde kleren. Lappie had dan tenminste nog naar verse goedruikende stro geroken, deze lapzwans duidelijk niet.

Ik deed mijn best, maar kon en wilde de combinatie van geuren niet thuisbrengen. Toch begin ik te raden….”Hum..is het kots?” vraag ik hem in gedachten. Nee…kots is vies, dit is té vies..vermoedelijk kots van wat daagjes geleden dan! Waar daklozen hun urine en ontlasting laten? Ik weet het antwoord! Op de bank voor me! Ik kijk om mee heen om te kijken wie er allemaal bierblikjes hebben geopend, maar gauw besef ik dat hij óók bier bij zich heeft.. verwerkt in zijn kleren!! Ze zeggen wel eens; lijkengeur vergeet je nooit meer. Zit ik dan toch tegenover een dooie?! Help, ik voel me vies!

Die frisse douche, de tandpasta, de aftershave. Vrouwen die mij aanstaarden, het geluk lachte me even toe, ik ging het maken! Nog geen uur later stink ik naar braaksel, urine, marihuana, ontlasting, bier en zweet. Gatver, precies zoals ik al die maanden ook al rook! “Als ze maar niet denken…” Het gesprek duurt vijf minuten. “We bellen ú wel…”


17 reacties

WritersBlocq · 15 augustus 2006 op 18:52

[quote]“Uhm..omdat ik stink?”[/quote]
Níet naar geld in elk geval!

Trukie · 15 augustus 2006 op 18:56

Ik kan me er iets bij voorstellen. Uiteindelijk kom je verhit en met klamme kleren in een ijskoude airconditioned hal aan. Iedereen even fris en monter. De eerste vraag met een sinistere glimlach om de kaken is dan vast: “Had u niet liever naar het strand willen gaan?”

KawaSutra · 15 augustus 2006 op 18:58

Toevallig familie van Ank? Die had daar ook al last van op de eerste werkdag. Maar bij jou is het niet eens zo ver gekomen begrijp ik. Het is nu een stuk koeler dus ik zou nog maar een poging wagen. 😛

DreamOn · 15 augustus 2006 op 19:09

……..en hebben ze al gebeld?
Als het trouwens zo’n pokke-eind reizen is, zou ik zo’n baan al niet eens willen hebben! 😀 😀

Discoverme · 15 augustus 2006 op 19:21

Gelukkig zijn er 10 scheppen overdrijvings-eetlepels aan toegevoegd..

Helaas is de waarheid dat ik nog steeds een baan zoek en dus heb ik niet zo heel veel te willen, overigens vind ik een uurtje reizen wel mee vallen.

Momenteel probeer ik alles uit de kast te halen om overal op te vallen. Als het goed is wordt deze week mijn aparte/ echte sollicitatie brief geplaatst op column x.

Een andere brief die ik vanaf nu ga gebruiken staat [url=http://zoekwerk.web-log.nl/]hier[/url]

Misschien zitten er onder de column x’ers ook nog mensen uit mijn werkveld…dus…reageren mag..uhm..moet! 😉

DreamOn · 15 augustus 2006 op 19:32

Goede brief hoor, heel origineel. Ik zou wel een iets vriendelijker foto van jezelf op de site zetten. Ik riep net mijn kinderen bij de pc en wees op het scherm waar jouw foto te zien was. ‘Kijk eens,’ zei ik. Ze renden gillend weg en liggen nu op hun bed te huilen. Daar zal wel een jeugdwerker bij te pas moeten komen. Heb je interesse?

Mosje · 15 augustus 2006 op 19:36

Trudy, je had er ook niet bij moeten zeggen “kijk, dit is mama’s nieuwe loverboy”. Dat soort dingen moet je voor jezelf houden.
😀

Discoverme · 15 augustus 2006 op 19:39

Ik moet natuurlijk ook wel ‘een béétje’ serieus overkomen tussen al die maatschappelijk onverantwoorde columns van mij 😉

DreamOn · 15 augustus 2006 op 19:39

@Mosje, je lijkt wel een webstalker zoals je me overal achtervolgt op column x.
Ik heb kinderen van die leeftijd, geen vriendjes! 🙂

DreamOn · 15 augustus 2006 op 19:42

@Discoverme: sorry dat ik het zeg, maar er is een verschil tussen serieus kijken en chagrijnig. Je ziet er zo niet uit als een hulpverlener! Die horen toch op z’n minst vriendelijk te kijken!

Discoverme · 15 augustus 2006 op 19:53

Humm….ik ga eens even kijken of ik mijn gezicht kan verbouwen tot een Happy-face..

Zo ontstaat het beeld dus dat iedereen heeft van hulpverleners:
Een client die tegen een vriendin zegt dat ze naar zo’n chagrijnig hoofd zat te kijken van de hulpverlener…
Terwijl dat in werkelijkheid gewoon zijn gezichtsuitdrukking is.

Precies hetzelfde als dat ik schrijf over een client dat hij er ongeinteresseerd bij zat, terwijl de client eigenlijk gewoon moe is door zijn problemen…etc.

DreamOn · 15 augustus 2006 op 19:57

😀 Dit is ook een happy face

Anne · 16 augustus 2006 op 10:53

Leuk verhaal, maar nou ben ik toch wel heel nieuwsgierig naar die foto die Trudy geyien heeft. Waar kan ik die vinden? Want het probleem van lelijk kijken zonder dat er ook maar iets aan de hand is dat ken ik. Overigens is het weer een typisch Nederlands fenomeen om daarover een opmerking te maken, maar dat terzijde.

Dees · 16 augustus 2006 op 20:38

Leuk verhaal. Toch heb ik een keer op de fiets een uur rondgescheurd in de regen (verdwaald…) en werd ik toch nog doorweekt en wel aangenomen. Het kan dus wel 🙂

Je sollicitatie zou ik overigens eerder ‘matchen’ met een verkoper, dan met een hulpverlener. Een originele sollicitatiebrief schrijven is een goed plan, maar persoonlijk zou ik hem anders ’tonen’, wat minder snelle jongen van maken en wat meer over jezelf vertellen. Zoiets.

Li · 17 augustus 2006 op 14:00

Ik zoek nog een mannelijke TSO-medewerker voor groep 8. 😛 die stinkend zijn best wil doen.
Ik nodig je uit om te solliciteren 😀

Li

Discoverme · 17 augustus 2006 op 18:56

TSO, als in Technisch Secundair Onderwijs?

Nana · 18 augustus 2006 op 10:40

Wat is dat toch? Misschien moet je niet zo je stinkende best doen en gewoon denken ik hoef niet voor jullie te komen werken….Als ik dat dacht werd ik altijd aangenomen. Maar dan bleek er een Jantien rond te lopen… 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder