Nederland is een land van tradities: normvervaging, hufterig gedrag en het stelselmatig verzieken van volksfeesten kennen een lange geschiedenis. Neem nu de nieuwjaarsduik. Tot vorig jaar een onschuldig gebruik waarbij een grote groep ontoerekeningsvatbare, doch verder voor de maatschappij vrij ongevaarlijke mensen ging pootjebaden in de Noordzee op een qua weersomstandigheden wat ongelukkig gekozen moment van het jaar. Een aandoenlijke zelfkastijding die in een flits de revue passeerde in de media. Meer dan dat was het niet. En meer dan dat hoefde het ook niet te zijn. Kort na de nieuwjaarsduik van 2009 kwamen er echter foto’s bovendrijven van een achttienjarige deelneemster, die vermoedelijk vanwege haar goede inborst de overhaaste oprichting van een fanclub tot gevolg had. De spontaniteit van deze actie viel in het niet bij de originaliteit van de golf aan leuke reacties die zij over zich heen kreeg. Verafgood door het schuim der natie werd zij het Unox-meisje gedoopt.

Welk een verrassing toen na de nieuwjaarsduik van 2010 uit een bonte verzameling fotografisch aangerande dames opnieuw een deelneemster tot ‘brandingbabe’ gebombardeerd werd. En natuurlijk moest de glamour van het jaar ervoor overtroffen worden; de winnares van deze opgedrongen bikinironde was met zeventien jaar één jaar dichter bij de ideale leeftijdgrens dan haar voorganger, en haar titel kreeg meer cachet met het poëtische ‘Worstenmeisje’. Uiteraard kreeg ook zij de volle lading van het aftreksel van de samenleving.

Wie het onvermijdelijk leek dat het worstenmeisje te kennen zou geven niet gediend te zijn van de penetrante aandacht, komt bedrogen uit. De dame in kwestie schijnt, net als haar voorganger, ontzettend trots te zijn op haar bovenmenselijke prestatie. Sterker nog, ze heeft zich vervolgens breed lachend op de kiek laten nemen, met op de achtergrond haar twee jaar jongere broer die, met een minstens even brede lach, haar speerpunten op de voorpaginafoto van Neerlands succesvolste rioolkrant aanwijst. De mening van de ouders is niet gevraagd.

Natuurlijk werd het oorspronkelijke Unox-meisje, ook nog niet vies van alle aandacht, gevraagd naar haar mening over haar troonopvolgster. ‘Krijg nou tieten’ is zo ongeveer de strekking van haar commentaar (alsmede mijn verbazing). Dit terwijl het worstenmeisje toch ook niet klein behuisd is. Precies het pedagogisch verantwoorde antwoord dus dat ieder onzeker tienermeisje nodig heeft bij de vraag wat de zin van haar leven is. Het summum ook van het door de emancipatiestrijd afgedwongen (zelf)respect.

Als de houding van beide dames representatief is voor de moraal van de hedendaagse jonge vrouw, en als de moraal van mannen in het algemeen op diens vertrouwde niveau blijft, dan gaat de nieuwjaarsduik als semi-pedofiele parade een grootse toekomst tegemoet. Voortaan is er niet alleen voor de deelnemers een reden om met de broek op de enkels het nieuwe jaar in te luiden. Een koude douche zal het altijd blijven, maar fris is de nieuwjaarsduik nooit meer.


8 reacties

SIMBA · 18 januari 2010 op 08:31

Jeetje, ik heb van dit circus hélemaal niks meegekregen.Maar volgens mij kan ik blij zijn dat ik het achteraf hier lees en dat ik het niet op tv gezien heb 😀 (zou niet goed zijn geweest voor mijn bloeddruk)
Goed stukje gans!

DACS1973 · 18 januari 2010 op 10:33

Prima stuk! Er zijn ergere dingen om je druk over te maken, maar je hebt het uitstekend en met goed gevoel voor humor verwoord.

arta · 18 januari 2010 op 12:19

[quote]Precies het pedagogisch verantwoorde antwoord dus dat ieder onzeker tienermeisje nodig heeft bij de vraag wat de zin van haar leven is. Het summum ook van het door de emancipatiestrijd afgedwongen (zelf)respect.[/quote]
😀

Scherp stukje over iets wat mij dus ook totaal ontgaan is!

trawant · 18 januari 2010 op 16:02

Prima commentaar op weer een walgelijke Telegraaf actie.
Zo wordt de nieuwjaarsduik een nieuwe opstap naar de 15 minutes of fame, waar iedereen tegenwoordig recht op lijkt te hebben,

DreamOn · 18 januari 2010 op 20:24

Erg goed geschreven met mooie woordspelingen. En ik ben het helemaal met je boodschap eens, al moet ik zeggen, dat ik dit jaar niets heb meegekregen over de nieuwjaarsduik.
Misschien ook wel bewust, omdat na vorig jaar de lol er voor mij wel af was.
Ooit zou ik ook meedoen, maar toen mijn wekker ’s morgens afliep, vond ik het plotseling niet meer zo’n heel goed idee…

(Anders was ik natuurlijk het worstenmeisje van dat jaar geworden, hè! 😀 )

lisa-marie · 19 januari 2010 op 18:02

Helemaal mee eens het wordt nooit meer een frisse duik en daarom kijk ik er al heel lang niet meer naar in welke vorm dan ook.

LouisP · 19 januari 2010 op 20:37

Sneeuwgans,

goed geschreven!….woorden tussen haakjes…tja

Louis

Dees · 20 januari 2010 op 10:27

Je hebt alvast een fan. Heerlijk scherp en cynisch en je laatste alinea is top. Inderdaad, een semi-pedofielenparade.

Geef een antwoord