Omdat het nou eenmaal lekker makkelijk tellen is, ben ook ik op 1 januari weer eens gestopt met roken. Poging 24, in de afgelopen 3 jaar. Ik ben vol vertrouwen, want 24 keer is scheepsrecht! Dit jaar heb ik wat nieuws geprobeerd. Aangezien de consumptie van alcohol, met name in grote hoeveelheden, me altijd weer tot het roken heeft aangezet, ben ik resoluut gestopt met roken EN drinken. Zie het als iemand die aan het afvallen is en tegelijkertijd een paar organen doneert.

De vrijdagmiddagborrel is er heel anders uit komen te zien, moet ik je zeggen. Mijn linkerhand, de trouwe drager van menig pot bier, houdt nu een schoteltje vast. De rechterhand brengt geen Camel naar mijn mond maar omklemt een kopje kaneelthee, waar ik af en toe van nip. Na drie kopjes begint de theïne er flink in te hakken en sta ik te flippen van de energie. Tijd om naar huis te gaan, me om te kleden en een dubbele marathons te lopen.

Gezien het geringe succes van een alcoholvrij kroegbezoek besloot ik de kroeg in z’n geheel te vermijden. Ik had daarbij geen rekening gehouden met mijn wederhelft. Ineens was er wel heel veel Dirk Jan in huis. Dirk Jan, hangend voor de TV, Dirk Jan zittend achter de computer, Dirk Jan rommelend in de keuken. Een spoor van kledingstukken, vuile vaat, paperassen en spulletjes volgden mijn bewegingen in huis. Het was op de zesde dag dat ik thuiskwam en er een koud pilsje op het aanrecht stond met een briefje erbij van mijn vriendin. Er stond slechts 1 woord op: DRINK!

Stoppen met roken EN drinken is toch vooral een sociaal proces. Het vergt het uiterste van menig relatie. Zo ben ik een aantal ‘vrienden’ verloren onderweg. Vrienden die mijn keuze niet konden respecteren. Vrienden die mij koffie aanboden en er stiekem een scheutje Tia Maria indeden. Vrienden die een kratje bier bij mij thuis lieten bezorgen. Vrienden die een fotocollage maakten met mijn mooiste drinkmomenten. Er was zelfs sprake van een Dirk Jan Drink lied. Het refrein ging ongeveer zo:
Dirk Jan, beste man, neem er toch nog een
Dirk Jan, beste man, zeg nou toch geen neen,
Want een biertje op z’n tijd
Is gewoon gezelligheid
Dirk Jan, Superman, je bent toch niet van steen.

Op de een of andere manier is het stoppen met drinken heel wat heftiger dan stoppen met een andere gewoonte. Stel dat ik gestopt zou zijn met vlees eten. Zouden mijn vriendin stiekem een biefstukje door de aardappelpuree mixen? Zouden mijn vrienden een halve kip voor mijn deur neerleggen? Zou ik op sojabonen knabbelen tijdens de vrijdagmiddagborrel?

Categorieën: Gein & Ongein

15 reacties

melady · 28 januari 2006 op 23:39

Met hier en daar een grammaticaal slordigheidje, (zal wel door de afkick komen :-D) een geinige column.

[quote]‘vrienden’ verloren onderweg. [/quote]

[quote]er een koud pilsje op het aanrecht stond met een briefje erbij van mijn vriendin. Er stond slechts 1 woord op: DRINK! [/quote]

Ben je nu ook je ‘vriendin’ kwijt?

Trukie · 28 januari 2006 op 23:47

[quote]Een spoor van kledingstukken, vuile vaat, paperassen en spulletjes volgden mijn bewegingen in huis.[/quote]

ja ja, het klinkt goed, maar niet aannemelijk
Zonder nevel zag je het natuurlijk wel..:laugh:

Leuke humorvolle column.

KawaSutra · 28 januari 2006 op 23:57

Leuke column. Ik weet nu meteen weer waarom ik niet gestopt ben.

WritersBlocq · 29 januari 2006 op 00:00

[quote]Het was op de zesde dag dat ik thuiskwam en er een koud pilsje op het aanrecht stond met een briefje erbij van mijn vriendin. Er stond slechts 1 woord op: DRINK! [/quote]
:laugh: :laugh: ik vind die hele column helemaal geweldig!!! De uitsmijter is ook perfect, zet mij helaas wel weer met beide billen op de bank.

Binnenkort in de aanbieding bij de CX-dames: Goede schrijver, drinkt niet en rookt niet, niks te kankeren dus, wie ohhh wie???
Nee, DJ, je bent te saai, want wie niet rookt en drinkt doet ook dat andere niet 😮 dat blijkt wel uit de reactie van je vriendin 😛

Mosje, pak jij die TV ff aan? Meer heb ik er niet ontdekt. Dirk-Jan, wel ff alle columns lezen, anders slaat dit als tang op Dirk 😉

Mosje · 29 januari 2006 op 00:13

Dirk Jan, als vrouwen zeggen dat je weer moet gaan drinken, dan bedoelen ze doorgaans wat anders.
Je bent toch niet gestopt met jeweetwel? Je weet wel, datgeen dat ook zeer verslavend kan werken.
😉

PS. Writersblocq vraagt mij om aan jou te vragen om de TV wat zachter te zetten, tv is voldoende.

melady · 29 januari 2006 op 00:40

Mosje, ik begrijp je niet.
Wat is ‘jeweetwel’

WritersBlocq · 29 januari 2006 op 00:45

[quote]Wat is ‘jeweetwel'[/quote]
Mosje is een jeweetwelisist weet je wel

Mosje · 29 januari 2006 op 00:50

Dirk Jan, melady stelt me een vraag, maar ik richt me tot jou en ik zal mijn best doen het over de column te laten gaan, want er waart hier een Miss Mod rondt die mij zomaar voor een maand buitenspel kan zetten voor off topic gaan.

Zou jij, als ervaringsdeskundige, melady willen voorlichten over jeweetwel? Ik geloof dat zij er een poosje geleden mee gestopt is. Ze weet al niet eens meer wat het is!
😛

WritersBlocq · 29 januari 2006 op 00:59

[quote]want er waart hier een Miss Mod rondt die mij zomaar voor een maand buitenspel kan zetten voor off topic gaan.[/quote]
vrijpartij in het engels dat is waar ja! ik stop! met offtopic gaan 😛

melady · 29 januari 2006 op 01:08

jeweetwel = Neuken (de liefde bedrijven)
Dat weet miss Moordenaar 😀 echt wel 😀

Kees Schilder · 29 januari 2006 op 08:25

Erg geestige column.Maar is dat stoppen met jeweetwel nou gelukt?

Raindog · 29 januari 2006 op 10:39

Leuke column!

Li · 29 januari 2006 op 21:52

Geinige column DJ2!

Groetjes van
Jeweetwel

wendy77 · 30 januari 2006 op 09:17

Ik heb reeds op je site gereageerd, maar heb hem hier nog maar een paar keer gelezen. Hij blijft leuk 😛

sally · 30 januari 2006 op 10:05

DirkJan, ik vind `m weer erg vermakelijk.
Vooral omdat dit ritueel me wel héél erg bekend voorkomt.
groet Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder