Sinds vandaag heb ik een stapmaatje. We zijn de hele dag bij elkaar en gaan nog net niet met elkaar naar bed. Wel hangt hij als een klit aan mijn broek. Loopt waar ik loop, zit waar ik zit en ligt waar ik lig. Ik heb hem tijdelijk van mijn lijnmaatje Jee overgenomen want zij was hem spuugzat. Stapmaatje wil namelijk dat er elke avond rekenschap wordt afgelegd. Eigenlijk is stapmaatje een apparaatje dat het formaat heeft van een uit de kluiten gewassen rumboon en de kleur heeft van een roombroodje. Met een dekseltje waaronder een schermpje verborgen zit met daarop allerlei cijfertjes en daarnaast allerhande ingewikkelde knopjes. Elke stap die ik zet, wordt haarfijn geregistreerd en opgeteld, net als de calorieën die ik verbrand. Natuurlijk kan ik bibberen op de trilplaat, zwoegen in de sportschool, of lid worden van een de slankclub. Maar omdat dit alles veel tijd en geld kost, lijkt dit stapmaatje een prima alternatief om weer een gezond en slank lijf te krijgen.

Mijn stapmaatje belooft dat al mijn vetrolletjes en drilpuddinkjes als roomijs voor de zon verdwijnen als ik meer dan negenduizend stappen per dag zet. Een makkie want als er iemand is die van hot naar her rent, dan ben ik dat wel. Elke ochtend loop ik een marathon door het huis om de rotzooi op te ruimen. Tientallen keren per etmaal jog ik de trap op en af, omdat ik telkens vergeet wat ik boven moet halen. Minstens twee maal per dag sjok ik met volle boodschappentassen naar huis. En daarbij heb ik de voetsporen, die ik tijdens mijn werk verdien, nog niet eens opgeteld.

‘Dit is een eitje’ grinnik ik terwijl ik vlak voor het avondeten de stand van zaken opneem. Hoeveel stappen in de goede richting zou ik al gezet hebben? Tien-, elf- of twaalfduizend? Ik pluk mijn stapmaatje van mijn broek, open het dekseltje en probeer de getallen te ontcijferen. Ik strek mijn armen en knijp mijn ogen op een kiertje om het beter te kunnen zien. Hier kan ik geen chocola van maken. Klopt dit wel? Na een dag zwoegen, joggen en rennen staat de tellerstand nog maar op zesduizend-en-twintig stappen. Wat een tegenvaller. Nog drieduizend te gaan!

Dus dek ik de tafel door alles één voor één uit de keukenkastjes te pakken. Vul de wasmachine door sok na sok uit de wasmand te halen. Mijn huisgenoten dragen verheugd hun steentje bij en coachen: ,, Pak nog maar een colaatje uit de koelkast ma, en haal daarna een zak chips uit de kelder. We zouden dit veel liever zelf doen. Maar ja, we moeten je steunen.” Tegen middernacht heeft mijn stapmaatje nog duizend stappen tegoed dus loop ik drie keer, via een omweg naar de brievenbus om een kaart te posten. Daarna plof ik uitgeteld op de bank. Voordat negenduizend stappen een maatje minder opleveren, hebben wij nog een lange weg te gaan.

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

15 reacties

pepe · 1 maart 2005 op 07:26

😀 Stapmaatje? Ik wist niet dat die bestonden.

[quote]Mijn huisgenoten dragen verheugd hun steentje bij en coachen: ,, Pak nog maar een colaatje uit de koelkast ma, en haal daarna een zak chips uit de kelder. We zouden dit veel liever zelf doen. Maar ja, we moeten je steunen.” [/quote]

Heel herkenbaar, zo steunen ze hier ook graag:-)

prikkels · 1 maart 2005 op 08:22

Wat een enige column. En zo herkenbaar. De dame op de tv leek er wel bij te varen.

Ik ben benieuwd hoe lang jouw stapmaatje, jouw maatje nog blijft.

Succes 😛

Martijn · 1 maart 2005 op 08:40

Neemt je stapmaatje het lopen op een roltrap mee in zijn berekening? Het is een gedachte. 😛

[quote]
Dit is een eitje’ grinnik ik terwijl ik vlak voor het avondeten de stand van zaken opneem.[/quote]
[img]http://smile.smilies.nl/376.gif[/img]

Groet Martijn 😀

WritersBlocq · 1 maart 2005 op 09:37

[quote]Hier kan ik geen chocola van maken.[/quote] Da’s maar goed ook, anders moet je weer 1000000000 stappen extra zetten! Als je je houdt aan “0 = niks” dan kom je dus met 1 stapje al een heel eind. Suc6! Groetje, Pauline.

Mosje · 1 maart 2005 op 11:26

Li, informeer eens bij Kees. Bij Blokker en de HEMA verkopen ze seksmaatjes. Seks is goed voor de lijn.
Als je seksmaatje ’s avonds op drie staat, beweeg je in de goede richting.
😛

WritersBlocq · 1 maart 2005 op 12:45

Ohhh Mosje ik had dus sucsex moeten zetten ipv suc6….

Ma3anne · 1 maart 2005 op 14:18

De vierdaagse van Nijmegen niks voor jou? Stapmaatjes te over en met 35 kilometer per dag kom je toch snel op de 45000 stappen per dag. Dan loop je er in 4 dagen voor 20 dagen aan kilo’s af! 😀

sally · 1 maart 2005 op 17:49

Ik heb mezelf zojuist getrakteerd op zo`n trilplaat power board
Hoef ik geen stap voor te verzetten en toch worden m`n spieren flink getraind.
Wat voor jou Li? 😀 😀 😀
leuke column

liefs
Sally

Mup · 1 maart 2005 op 19:54

Zitten er batterijen in?
Snel verwisselen naar een ander apparaat dan 😉

Groet Mup.

Louise · 1 maart 2005 op 20:20

[quote]Voordat negenduizend stappen een maatje minder opleveren, hebben wij nog een lange weg te gaan.[/quote]
En kijk alsjeblieft vreselijk uit met achteruit lopen 😉
Vond het in ieder geval zéér vermakelijk om je moed én wanhoop te lezen 😀

Kees Schilder · 1 maart 2005 op 20:49

Mosje heeft gelijk.Alleen nog in de maten X en XXL.Het innemen van een hemaworst helpt ook, want binnen 1 minuut na inname komt alles, zelfs het eten van een week geleden, weer naar buiten.
Wist je dat de hema sinds kort worsten verkoopt in de vorm van een zetpil? Jazeker! Om vetvorming te voorkomen!

KingArthur · 1 maart 2005 op 23:13

Nu wordt je vorige column mij een stuk duidelijker. Met zoveel stappen zijn je schoenen natuurlijk om de haverklap versleten. 🙂

melady · 1 maart 2005 op 23:57

Eh..ik heb een kilometerteller in mijn auto…telt dat ook?

Melady 🙂

Mosje · 2 maart 2005 op 16:48

[quote]Eh..ik heb een kilometerteller in mijn auto…telt dat ook?[/quote]Of jouw kilometer telt Melady, dat moet je niet vragen, maar zelf contoleren.
Ben jij blont of zo?
😛

Fred · 3 maart 2005 op 00:34

Tel tie ook alleen de stappen? Anders wil ik het dingetje wel lenen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder