Het is vrijdagmiddag, half vier. Mijn nageslacht speelt buiten en manlief is een boodschap doen. Wanneer de liefste mannen uit mijn leven tijdelijk uit huis zijn, verander ik in een stille illegale genieter. Eindeloos en hard speel ik mijn muziek af, in de wetenschap dat het kan. Nooit krijgt Trijntje de gelegenheid om eens lekker uit de luidspeakers te knallen. Jetzt geht los, Trijntje, gimme all you’ve got. Nu ik toch bezig ben pak ik ook gelijk een illegaal zakje chips, omdat het kan. Mijn voeten parkeer ik op tafel, omdat het kan.

Ik kijk naar buiten en geniet van de stilte tussen de nummers van Trijntje, die Burt Bacharach zingt. Wow zeg, dat ene plekje buiten in de zon, dààr, op het zitzak kussen ziet er lekker uit. Daar ga ik zo eens lekker chillen met mijn wijn en mijn chips. Eenmaal buiten zit het niet mee. Wanneer ik de zitzak eindelijk tot een comfortabele stoel heb omgebouwd merk ik, dat de zon is weggegaan. Natuurlijk wordt het direct koud. Snel vlucht ik weer terug, naar mijn inpandige vrouwenpaleis, tegemoet gezongen door Trijntje.

Eigenlijk wil ik nu ook een mueslireep tot me nemen. Een kleintje maar, een gezonde, met muesli en witte chocolade erop, terwijl ik niet eens van witte chocolade hou. Het gaat erom dat het kan, niemand die het ziet of er iets van kan zeggen. Ik ga voor de bijl op het ritme van de stem van Frans B die zachtjes in mijn hoofd fluistert: “gewoon dóen.”

Héérlijk smaakt hij, die illegale geluksreep. Geen spijt, geen moment voel ik me schuldig. Morgenochtend misschien, als de weegschaal haar wijsheid toont in de zin van enkele zwaarwegende cijferargumenten. Natuurlijk kloppen die nooit, de maat van mijn spijkerbroek klopt daarentegen pijnlijk in de breder geworden plooien van mijn heupen.

Tussen het happen even lekker zappen. Als de man uit het kasteel is en het kind ook, dan ben ik de jonkvrouw van de afstandsbediening. Ik knip en knap, er komt van alles voorbij maar niet datgene wat ik wil zien. Helaas is het vandaag alleen maar leed dat de klok slaat. Mijn soapjes zijn er niet. Verkeerde tijd, natuurlijk.

Mijn glas wijn is onverwacht leeg, ik tap een nieuwe. Deze tweede is eigenlijk sneller dan ik zou willen. Nu is het een heel klein limonadeglaasje van de HEMA dus ik pleit mezelf schoon met de woorden dat het zo’n vaart niet loopt. Met het gevulde glas in de hand loop ik terug naar mijn lep. Blij opent ze haar scherm. We vormen best een leuk digitaal stel samen. Ik voel me gelukkig en dat komt niet alleen door de wijn.

Achter het mysterieuze zwarte scherm gezeten, schakel ik Twitter in. Met mijn hoofd vol zwerfvuil, een schakelcentrum dat 24 uur per dag bemand is, is Twitter mijn ideale medium. Eindelijk overal een kletskous in de buurt en een vrijplaats voor het dumpen van vreemde woorden en zinnen.

Ergens in Nederland, honderden kilometers van mij vandaan, is iemand ook net aan haar tweede wijntje begonnen.


Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

11 reacties

arta · 6 juni 2010 op 18:17

Die laatste zin, die doet het em, die zet de sfeer voor alle voorgaande woorden!

Heerlijk zo’n dagje dat alles kan en lijkt te mogen, maar die uiteindelijk ontaardt in het missen van de bekende geluiden en dingen om je heen. (Dat las ik er uit, misschien zit ik er wel helemaal naast…)

Mien · 6 juni 2010 op 18:46

Ik snap helaas niet de illegaliteit.
Tenzij je in een crimineel circuit vertoeft.
Deze column vraagt om een vervolg.
Wat gebeurd er als één van de ‘criminelen’ weer binnenloopt?

Mien (surft altijd en publique)

LouisP · 6 juni 2010 op 20:35

Ontwikkeling,
wat Arta zegt…die laatste zin…doet ’t!
Het opsommen van de verschillende ‘illegale’zaakjes duurde misschien iets te lang…iets te veel onderdelen…
Maar ik vind het zalig om te lezen…
hoe zeggen ze dat? ‘Ik zat er helemaal in.’

Louis

Ontwikkeling · 6 juni 2010 op 21:57

het was meer een uurtje…;-) En niks gemist… na dat uurtje was het weer zoals het in een gezin hoort. Levendig, maar soms even té.

Ontwikkeling · 6 juni 2010 op 21:58

Het illegale zit hem in het feit dat ik hier gewoon niet elke dag tijd voor heb, ongegeneerd niks doen, chillen met een wijntje en een chips.
Er komt altijd weer wat tussen in de zin van kind en gezinszaken ;-))

Anti · 6 juni 2010 op 23:02

Heerlijk herkenbaar! Ik kan soms niet kiezen wat ik als eerste wil doen, als de goddelijke combi zich voordoet dat ik het rijk alleen heb en niks hoef.
De laatste zin maakt het inderdaad af.

Fem · 7 juni 2010 op 06:52

Een uurtje en dan al aan je tweede wijntje… goed bezig :hammer:

Ik sluit me aan bij mijn voorgangers. Vooral de slotzin spreekt aan!

SIMBA · 7 juni 2010 op 12:18

Blij dat ik al die uurtjes alleen niet zo invul 😆 ik zou namelijk alcoholist zijn én moddervet of natuurlijk al dood door een dichtgeslibte ader 😀

Avalanche · 7 juni 2010 op 13:08

Hoewel Trijntje niet mijn ‘ding’ is, heb ik genoten van jouw illegale geluk!

axelle · 7 juni 2010 op 21:33

Haha. 🙂

Patrick · 18 juni 2010 op 19:29

mooie column, je schrijven neemt de lezer mee als toeschouwer van je verhaal..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder