Mannen willen maar een ding. Deze zin kun je vertalen in elke taal op aarde en iedereen weet wat je bedoelt. Mannen zijn nog net geen beesten. Volgens de Viva komt dat omdat mannen jagers zijn. Zij zien een prooi en die willen ze bemachtigen. Het heeft iets te maken met oerinstincten. Voor velen van jullie zal nu het beeld opdoemen van de holbewoner die zijn vrouw met een knuppel op het hoofd slaat en haar achter zich aan sleept de grot in. De Bavaria-commercial gaat hier ook mooi in mee. Bomen omduwend, rotsen versplinterend baant de man zich een weg naar zijn bier….

Academisch gezien is er ook wat te zeggen voor de rechtlijnigheid van mannen ten opzichte van vrouwen. Mannen hebben in tegenstelling tot vrouwen weinig lichaamsvet in hun gezicht. Zoals je weet hebben mensen een heleboel gelaatsuitdrukkingen. Woede, angst, vrolijkheid, verbazing, noem maar op. Bij mannen liggen de aangezichtsspieren vlak onder de huid. Wanneer een man een bepaalde emotie ervaart zal dit duidelijker te zien zijn doordat wij het vrouwelijke vetlaagje missen. Hierdoor verandert ons gezicht meer bij het ervaren van emoties dan bij vrouwen. Dit maakt het dus mogelijk dat je de emoties van een man beter van zijn gezicht kunt aflezen dan bij een vrouw. Dat kleine beetje lichaamsvet dat vrouwen mysterieus en ondoorgrondelijk maakt missen wij…
En daardoor worden mannen door vrouwen ook vaak gezien als een open boek.

Dit is in een notendop het beeld van mannen. Sterker nog, Dit was tot afgelopen week ook mijn beeld van mezelf. De rechtlijnige, zijn driften volgende oerman….
Wat schetst mijn verbazing, mannen zijn minder tweedimensionaal als werd aangenomen. Tenminste, volgens drs. Henk Noort. Tot mijn grote ontzetting lees ik het aantal emoties dat hij ons toebedeelt. Emotionele ondersteuning, inlevingsvermogen en commitment en nog een heleboel meer. En dan heb ik het nog alleen maar over emoties die we voelen in een relatie. Niet alleen is dit voor mij een schok, voor een heleboel vrouwen zal dit ook even schrikken zijn. Ja dames, kijk maar es even goed naar die kolos die naast je op de bank zit de krant te lezen. Jarenlang dacht je dat hij alleen dacht aan sex, voetbal en bier. Nooit heb je geweten dat hij van jou inlevingsvermogen, emotionele ondersteuning en commitment verlangt. Mijn wereldbeeld schudt op haar grondvesten. Betekent dit dat ik nu ook naar “goede tijden slechte tijden” moet gaan kijken? Moet ik met andere mannen gaan praten over mijn gevoelens?
Het begint me allemaal te duizelen. Nu weet ik hoe ze zich in het Vaticaan voelden toen Galileo beweerde dat de aarde niet plat was maar rond…. Maar ik ben wel in voor een uitdaging. Ik probeer die emoties en gevoelens wel een paar weken uit. Misschien bevalt het me wel. Hopelijk schiet ik er niet in door. Als ik de komende weken naast je sta in de kroeg en ik vertel je dat mijn baas me niet waardeert als mens en dat ik me emotioneel verwaarloosd voel doordat de caissière me geen goedemorgen wenste toen ik mijn vier eieren afrekende aan de kassa.


11 reacties

Siebe · 21 september 2006 op 17:43

In zekere zin is Henk Noort medeverantwoordelijk voor mijn huwelijk. Mijn vrouw denkt namelijk – op basis van één van zijn boeken dat ík na 2 hoofdstukken terug in de kast heb gelegd – dat ze de redenen voor mijn kutopmerkingen en andere onhandige uitspraken begrijpt.

Ik zeg: helemaal niks meer aan doen! Mooi zo laten!

Over de column;
Ik vind je inleiding geloof ik een beetje slepend. Uit je punt van het slot, of de alinea als geheel, was denk ik meer te halen geweest. Of meer dan genoeg. Het beeld van de berenvel en knuppel kent iedereen. Voor veel vrouwen roept het concept van de man als denkend wezen al vragen te over op, laat staan het concept van de man als voelend wezen.

Kopje thee misschien?
Of heb je toch liever een Mannenburger?

(“De kleur is wel leuk, maar dat ribbeltje he?” ;-))

DriekOplopers · 21 september 2006 op 22:32

Nou vooruit dan maar. Ik zal morgen de Viva kopen. En de Story. De Prive. En natuurlijk de Libelle, daar staan zulke leuke stukjes in…

Drika Oplopers

champagne · 21 september 2006 op 23:08

Het gegeven mannen versus vrouwen is een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Ik blijf het leuk vinden daarover te lezen, maar met name je laatste zin is onaf in mijn ogen.

KawaSutra · 22 september 2006 op 00:53

De derde alinea sprak me wel aan. Maar ik zie mezelf nog niet zo snel als ‘kolos’ op de bank zitten. 😀

Mosje · 22 september 2006 op 10:04

Dus als ik het goed begrijp ben jij van het type dat ’s morgens vier eieren koopt.
Ja, dan zit je emotioneel wel helemaal in de knoop natuurlijk. Maar misschien mag je een keer een weekendje doorbrengen bij onze Trudy. Die nodigt wel eens in nood verkerende CX’er uit.
😛

Shitonya · 22 september 2006 op 10:42

Inlevingsvermogen? Mannen? I wish…

Ma3anne · 22 september 2006 op 12:31

Halverwege wilde ik afhaken, omdat de intro wel errug cliché is en te lang, maar gelukkig bleef ik doorlezen. Waar het je om gaat in dit verhaal komt ineens als verrassing om de hoek: je bent minder beest en meer mens dan je zelf dacht. Gefeliciteerd!:-D

Ann · 22 september 2006 op 17:00

Alle mannen of jongens die ik ken die missen dan wel dat inlevingsvermogen! 🙂

Dees · 22 september 2006 op 18:36

Lees nooit maar dan ook nooit een boek over open en gesloten boeken, laat staan over leuterpsychologie over de diepere drijfveren van leuters versus die van bloemkolen.

Oh en goedenavond trouwens (dát wil ik niet op mijn geweten hebben ;-)).

DriekOplopers · 22 september 2006 op 19:00

[quote]Maar misschien mag je een keer een weekendje doorbrengen bij onze Trudy. Die nodigt wel eens in nood verkerende CX’er uit.[/quote]

Help help! Ik verkeer in nood. Hoge nood. Kan wel een rustig verwenweekendje in een Zuid-Hollands dorpje gebruiken… 😀

Driek Noodlopers

DreamOn · 22 september 2006 op 19:49

Hotel Trudy voor overspannen CX-ers.
Ach ja, waarom niet?
Mosje, kom jij dan ook, om te koken en zo?
Dan neem ik het divan-gebeuren wel voor mijn rekening. 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder